Valget i Italia: Silvio fosser frem

MILANO (VG) Silvio Berlusconi (76) vil betale tilbake skatt til folket. Det får italienerne til å smelte foran valget.

I SITT ESS: Silvio Berlusconi har reist seg fra skandalene og driver for sjette gang valgkamp med mål om regjeringsmakt.
Publisert: Publisert:

Skandaleombruste Silvio Berlusconi var først ferdig med politikken, men ombestemte seg og fronter nå sitt parti Frihetens folk (PdL) frem mot det italienske valget 24. og 25. februar.

Siden den politiske ringreven kom på banen har PdL tatt kraftig innpå i meningsmålingene. For noen dager siden talte en engasjert Berlusconi på hjemmebane i Milano, hvor han annonserte sitt siste store politiske slag.

LES OGSÅ: Berlusconi langer ut mot «feministdommere»

Milliard-løfte

Han lovte intet mindre enn 30 milliarder kroner i tilbakebetalinger av skatter som forgjenger Mario Monti har inndratt. Monti innførte boligbeskatning. Det har skapt enorm debatt. Berlusconi vil betale pengene tilbake til folk.

- Berlusconi er smart, sier førsteamanuensis i statsvitenskap Nicola Pasini ved Universitetet i Milano.

- Han er smart på TV, han er smart når han holder taler, han vekker interessen hos folk som ikke er interessert i politikk.

LES OGSÅ: Berlusconi og Lega Nord enige om samarbeid

Med 28 prosent oppslutning er Berlusconis parti 5,5 prosentpoeng bak sentrum-venstrealliansen på meningsmålingene.

- Berlusconi er ekspert på valgkamp, i større grad enn hans motstandere, sier Pasini.

I talen i Milano messet Berlusconi om skattekutt. I Europa er det også kutt som gjelder, men der er det ikke skattene som kuttes, derimot de offentlige utgiftene. Monti har fulgt den linjen. Han blir i mange kretser sett på som en redningsmann etter at hans teknokratregjering i 2011 tok over da den italienske økonomien var på kanten av stupet. Siden har tilliten kommet noe tilbake.

- Berlusconi er ikke mot Europa, men mot (Angela) Merkel og den «diktatoriske» tyske styringen av Europa. Han mener Monti har vært Merkels kelner, sier Pasini.

LES OGSÅ: Berlusconi frem på ny måling

Mario Monti var ikke politiker, men professoren som fikk i oppgave å lede Italia i krisetid. Nå har han fått smaken på det politiske livet og er frontfigur for en sentrumsallianse som får rundt 13 prosent oppslutning på meningsmålingene.

- I løpet av 48 timer ombestemte Monti seg. Da ville han bli politiker. Det endret alt, sier professor i internasjonale relasjoner Vittorio Emanuele Parsi ved det katolske universitetet Sacro Cuore i Milano. Han legger til at det så ut til å bli en enkel seier til sentrum-venstrealliansen og deres statsministerkandidat Pier Luigi Bersani før Monti meldte seg på.

Selv om sentrum-venstrealliansen ligger an til å få flertall i underhuset (Deputertkammeret), er det stor usikkerhet rundt hva som vil bli utfallet i overhuset (Senatet).

Muligheten for en fastlåst politisk situasjon etter valget er til stede. Det kan skape fornyet usikkerhet i eurosonen.

LES OGSÅ: 37 prosent av Italias ungdom er arbeidsløse

- Problemet er Monti

- Monti radikaliserer det politiske spektrum. Sentrum-venstre prøver nå å distansere seg fra ham. Italia er ikke i dette kaoset bare fordi Berlusconi er tilbake.

- Berlusconi er ikke problemet. Problemet er Monti, sier Parsi.

Det er ett tema som er altoverskyggende i valgkampen: Den økonomiske krisen, dens konsekvenser og løsninger, samt forholdet til Europa.

- De fleste tenker på eiendomsskatt i dag, og så får Europa komme i morgen. Italienere flest forstår ikke relasjonen til Europa, sier Pasini.

Vittorio Emanuele Parsi mener det er åpenbart at folk liker å få tilbakebetalt skatt, men at det ikke utelukkende er snakk om populisme.

- Regjeringen har lagt til rette for at man kan sette sparepengene i hjemmet sitt. Når man begynner å ta de pengene, angriper man familiens kapital. Det er den eneste kapitalen de har. Det Berlusconi egentlig sier er at «jeg vil prøve å beskytte familien», sier han.

LES OGSÅ: Monti vil lede sentrumskoalisjon

Omstridt

Samtidig er Montis europavennlige kuttpolitikk også svært omstridt blant eksperter. Professor Parsi er langt ifra enig i at veien ut av krisen utelukkende handler om å kutte offentlige utgifter og øke skatter og avgifter.

- Hvis alle blir fattige er det ikke noe håp lenger, påpeker han.

Som den ektefødte populisten Berlusconi er mener professor Parsi at Europa ikke trenger å frykte Berlusconis valgløfter.

- Markedet behøver ikke være så bekymret for hva han sier, for hvis han får makt vil det være begrenset hva han får gjort.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no