NHOs årskonferanse: Stoltenberg: - Vi kan ikke velge enten eller, vi må velge begge

Statsminister Jens Stoltenberg mener Norge står midt i tidenes dilemma, valget mellom energi og miljø.

JA, TAKK: Norge må gjøre som Ole Brum og si ja takk, begge deler, når det gjelder valget mellom energi og miljø, mener statsminister Jens Stoltenberg
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:

- Energi er ikke en vare som alle andre. Den er langt mer krevende å forholde seg til, sa statsminister Jens Stoltenberg, da han gikk på talerstolen i Operaen onsdag morgen.

Han var første foredragsholder på NHOs årkonferanse, som i år har grønn energi som hovedtema.

Følg konferansen direkte her

Norges største arbeidsgiverorganisasjon mener Norge nå må forholde seg til et tidsskille i Europa, og at norsk næringsliv må gripe fatt i de mulighetene som åpner seg.

- Det er nå toget går, sa NHO-president Heine Wang da han åpnet konferansen.

- Europa skal legge om hele sin energipolitikk, hvor utslippene skal kuttes med 85 prosent innen 2050, påpekte Wang.

LES SAKEN OG SE BILDENE:

Her samles makteliten

Europas batteri

Både NHO-presidenten og statsministeren var enige om at Norge kan spille en nøkkelrolle i omleggingen av europeisk energipolitikk.

Heine Wang pekte på muligheten for Norge til å fylle rollen som Europas batteri.

Når Tyskland nå er i ferd med å legge om mye av sin kraftproduksjon til sol og vindkraft, kan norsk vannkraft og gass fylle ut de hullene som oppstår når det er vindstille og overskyet på kontinentet.

Da er strømprisen også høyere i det europeiske markedet.

- Da kan vi selge vannkraft og gass. Det er en vinn-vinn-vinn-situasjon. Tyskland sparer på det, Norge tjener på det, og miljøet spares, sa Wang.

Advarer

Stoltenberg tok opp tråden, og ga sin støtte til ideen. Som han også påpekte ikke er ny.

- Men jeg vil advare de nyfrelste på troen på frislipp, sa Stoltenberg.

LES OGSÅ: Borgerlig enighet om ikke å selge ut kraften

Han peker på utbygging av kraftkabler mellom Norge og Europa må følges av utbygging av intern overføringskapasitet. Dels fordi systemet krever det – kraften må fraktes til punktene for overføringskapasiteten til Europa – og vice versa når kraft skal importeres.

Likedan vil mangelfull kapasitet internt i Norge kunne få store konsekvenser for prisene til norske forbrukere.

- Vi må derfor gå varsomt frem, sa statsministeren.

(Saken fortsetter under bildet)

Folkets eiendom

Stoltenberg mener det er tre grunner til at energi ikke er en vare som alle andre varer. Én av dem er nettopp at det er folkets eiendom.

- Energiressursene har en grunnrente, og den skal tilfalle folket. Det er derfor vi har høyere skatt og statlig eierskap innenfor energisektoren, sa Stoltenberg.

Og det er derfor at kraftkabler mot Europa må balanseres mot innenlands utbygging.

Den andre grunnen til at energi ikke er som alle andre varer, er at tilbudssiden må bestemmes av staten. Det er staten som åpner for utbygging av vannkraft og petroleum gjennom konsesjoner.

- Og her har den sittende regjeringen gjort mye, påpekte statsministeren.

Han pekte blant annet på prosessen med å åpne områdene rundt Jan Mayen og sør i Barentshavet for petroleumsleting. I løpet av 2013 skal det komme en ny stortingsmelding om ressursene i disse områdene.

- Hvis vi åpner disseområdene, vil det være første gang siden 1994 vi åpner for nye områder, sa Stoltenberg.

FORNEMT SELSKAP: NHO-president Heine Weng, kronprins Haakon Magnus, NHO-direktør Kristin Skogen Lund og statsminister Jens Stoltenberg under NHOs årskonferanse på Operaen i Oslo onsdag formiddag.

- Tidenes dilemma

Den likevel viktigste årsaken til at energi skiller seg fra andre varer er at «…energi er uløselig knyttet til miljø og naturvern generelt og klima spesielt».

- Vi er plassert midt i tidenes dilemma. Vi må bekjempe fattigdom gjennom energitilgang, samtidig som vi må redde klima. Vi kan ikke velge, vi må løse begge deler, sa Stoltenberg.

I en samtale med presidenten i Etiopia ble Stoltenberg spurt om hvor mange mennesker som delte hvor mye kraft. Svaret er fem millioner mennesker som deler på 130 terrawatt-timer. I Etiopia deler 80 millioner mennesker på fem millioner terrawatt-timer.

- Dette vil folk ikke finne seg i. Derfor må vi forene rollene som både energi- og klimanasjon, sa Stoltenberg.

- Å kutte produksjonen av norsk energi er ikke et godt bidrag, fortsatte Stoltenberg.

Statsministeren viste til at gass er en langt mindre forurensende energikilde enn kull, og at CO2-utslipp kan halveres ved overgang fra kull til gass.

- Vi kan derfor bidra på tre måter til reduserte klimautslipp. Dels ved å vri sammensetningen fra kull til gass. Dernest ved utviklingen av renseteknologi og til slutt ved å satse på fornybare energikilder, sa Stoltenberg.

TOPPMØTE: Statsminister Jens Stoltenberg ble ønsket velkommen av NHO-direktør Kristin Skogen Lund og NHOs president Heine Wang da han ankom Operaen onsdag morgen.
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Regjeringstopper mener NHObommer om virkeligheten

  2. Her møtes Norges maktelite

  3. Norge kan bli Europasgrønne batteri

  4. NHO:  Vil samle energi-Norge

  5. Vil ha gass-argumenter