Slik veltet økonomiministeren den franske regjeringen

Konflikten mellom høyre- og venstresiden i det franske Sosialistpartiet har trolig blitt for stor. I helgen kom den berømte berømte dråpen.

ØKONOMIMINISTEREN: Arnaud Montebourg (t.v.) krysset ifølge statsministeren en linje med sine uttalelser i helga. Her sammen med president Francois Hollande (t.h.) i juli.

Pool
  • Sigrid Moe
  • Tone Iren Sørheim
  • Johann D. Sundberg
Publisert:,

Frankrikes president Francois Hollande og statsminister Manuel Valls hadde mandag morgen et møte som varte i en time, og like etter at det var slutt, kom det en kunngjøring fra presidenten.

Ny regjering

Statsminister Valls' regjering hadde levert sin avskjedssøknad, og Hollande ba Valls om å ha en ny regjering klar tirsdag.

- Det vil være riktig å si at økonomiministeren veltet regjeringen, sier Anje Müller Gjesdal til E24.

Hun er Frankrike-ekspert ved Norges Handelshøyskole og Universitet i Bergen.

Anje Müller Gjesdal ved Norges Handelshøyskole og Universitetet i Bergen.

Privat

Hollande skrev i uttalelsen at den nye regjeringen skal dannes ut fra retningen presidenten har valgt for landet, ifølge BBC.

Valls har ikke vært fransk statsminister spesielt lenge. Han fikk vervet 31. mars i år etter at at Jean-Marc Ayrault gikk av.

Sosialistpartiet

Regjeringen er utgått av det franske sosialistpartiet som også Hollande er medlem av.

Müller Gjesdal viser til konflikten som nå har tilspisset seg mellom høyre og venstresiden i sosialistpartiet, og at det er uheldig for Frankrike med åpen kritikk fra eget hold med tanke på forholdet til både EU og nabolandet Tyskland.

I helgen kom dråpen som fikk begeret til å renne over.

Økonomiminister Arnaud Montebourg uttalte under et møte i partiet at han ville ha en ny økonomisk politikk i Frankrike, og at de måtte vise motstand mot den overdrevne besettelsen med streng budsjettpolitikk blant Tysklands konservative.

Les også

Frankrikes regjering går av

Senere sa han, i et intervju med Le Monde, at Tyskland er fanget i en politikk som de tvinger på resten av Europa.

Krysset en grense

Han fikk blant annet støtte fra utdanningsminister Benoit Hamon og kulturminister Aurelie Filippetti.

- Du kan ikke selge noe til de franske om de ikke har inntekt, sa Hamon søndag, og krevde en slutt på at den tyske forbundskansleren, Angela Merkel, får styre europeisk politikk.

Talsmenn for statsminister Valls uttalte senere til den franske avisen Le Monde at økonomiministeren hadde krysset en grense og at noe måtte skje.

Les også

Frankrikes finansminister: - Veksten har brutt sammen

Meningsmåling

Frankrike-eksperten sier videre at en fersk meningsmåling søndag viste at oppslutningen rundt Valls og Hollande har falt med ni prosentpoeng i august og 20 prosentpoeng de siste tre månedene.

- Mandagens trekk ved å avløse regjeringen kan dermed være et trekk for å øke oppslutningen blant folket, avslutter postdoktoren Müller Gjesdal.

Svak økonomisk

Frankrike har de siste månedene opplevd svært svak økonomisk vekst. I andre kvartal var det ingen vekst i det hele tatt og da de dårlige veksttallene ble kjent, sa finansminister Michel Sapin at økonomien ikke vil vokse med mer enn 0,5 prosent i år. Det er en halvering av den franske regjeringens opprinnelige anslag på 1,0 prosent.

Finansministeren innrømmet at den lave veksten fører til at regjeringen ikke klarer å begrense underskuddet i tråd med EUs regler. De sier at en stat ikke kan ha et offentlig underskudd på mer enn 3 prosent av bruttonasjonalprodukt.

For stort underskudd

Sapin anslår at Frankrike i år vil ende med et budsjettunderskudd på over 4 prosent.

Frankrike har allerede iverksatt budsjettkutt på 50 milliarder euro, men nye kutt eller skatteøkninger vil kunne svekke veksten ytterligere. Kritikerne frykter derfor at nye innstramminger vil skape en negativ spiral for den franske økonomien.

Frankrike er eurosonens nest største økonomi. Derfor er den økonomiske utviklingen i landet svært viktig for hele eurosonen.

For det politiske og økonomiske rammeverket i eurosonen og EU er det også svært viktig hvordan Frankrike forholder seg til krav om budsjettbalanse og lignende ting.

Les også:

- Jobbveksten i eurosonen har stanset oppFransk nedtur kan ha bremset oppEldrebølge skaper vansker for Tyskland og EuropaTysk økonomi mister fart

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Frankrikes regjering går av

  2. Ny fransk regjering på plass

  3. Kan bli Frankrikes president: Dette er hans økonomiske politikk

  4. Annonsørinnhold

  5. Frankrikes økonomi stagnerer: - Bekymringen er stor blant folket

  6. Advarer mot «fryktelig krise» om ikke svak Hollande får budsjettflertall