«Ny æra for boligprisveksten» demper Øystein Olsens bekymringer

Norges Bank er fortsatt bekymret, men ikke like mye som før, etter at gjelds- og boligprisveksten har bremset.

UENDRET RENTE: Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen holdt som ventet styringsrenten uendret på 1,50 prosent.
Publisert: Publisert:

Nordmenns gjeld vokser ikke like raskt som før. Det gjør heller ikke boligprisene.

– Alt i alt er dette utviklingstrekk som gjør at vi er litt mindre bekymret enn vi var for tre år siden, sa sentralbanksjef Øystein Olsen etter rentebeslutningen torsdag før jul.

Norges Bank og Finanstilsynet har i lang tid pekt ut bolig- og gjeldsgaloppen som de viktigste sårbarhetene i det norske finansielle systemet.

Les også

Olsen rører ikke renten

«Ny æra for boligprisveksten»

Boligprisveksten har imidlertid bremset betydelig.

De siste boligpristallene fra Eiendom Norge viser at prisene økte med litt over tre prosent de siste tolv månedene. Ifølge meglerbransjen er vi inne i den lengste sammenhengende perioden med moderat prisvekst i boligprisstatistikkens historie.

Sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i NBBL kaller utviklingen en «ny æra for boligprisveksten», i en twitter-melding.

SSB-tall viser samtidig at nordmenns har gjeldsvekst gått gradvis ned over flere år.

«Finansielle ubalanser bygger seg ikke lenger opp, og det er nå enkelte tegn til at de avtar», skriver Norges Bank i sin pengepolitiske rapport.

Les også

Norges Bank spår kronestyrking, men på klart svakere nivå enn før

Boligprisene har flatet ut etter mange år med kraftig vekst.

– Litt mindre bekymret

Under pressekonferansen i forbindelse med rentebeslutningen understreket Olsen at sentralbanken fortsatt er bekymret for høy gjeld og høye boligpriser. Men spesielt bremsen i boligprisveksten er et tegn på at ubalansene avtar, ifølge sentralbanksjefen.

– Er du ikke lenger like bekymret for ubalanser knyttet til boligpriser og gjeld?

– Man skal alltid være litt bekymret, og man skal være årvåken. Når vi fokuserer på risiko, som vi gjør i Finansiell stabilitet-rapporten, så har vi de brillene på, og da er dette rødt stadig, sier Olsen, med henvisning til sentralbankens rapporter om det norske finansielle systemet.

– Men ja, likevel så er vi litt mindre bekymret. Det er mindre grunn til å vektlegge det spesielt i rentesettingen nå, for nå er det ikke noen motstrid mellom de hensynene, sier han.

– Og da bidrar både litt høyere rente og boliglånsforskriften?

– Begge de elementene er faktorer som vi flere ganger har påpekt har bidratt til den situasjonen vi har nå, ja, sier Olsen.

Les også

Norges Bank holder døren åpen for renteheving i 2020

Publisert: