Mange er få uker fra konkurs: – Verste situasjon siden krigen

Store og små bedrifter haster med å dekke faste kostnader for å hindre konkurs. – Jeg har ikke hatt lyst til å ta telefoner eller sjekke e-posten, sier eventgründer.

STENGT: Hotelleier Jostein Trædal har stengt hotellet sitt utenfor Sunndalsøra på grunn av coronakrisen. Han fått hjelp av banken til å holde seg flytende i noen måneder, men sier det er en risiko for konkurs.
Publisert:

E24 kartlegger fortløpende konsekvensene coronakrisen får for det norske næringslivet.

På halvannen uke har 2.105 sendt inn opplysninger om sine bedrifter.

Av disse oppgir 1.627 bedrifter at de risikerer å gå konkurs.

Gjennom generasjoner har familien Trædal drevet hotell på Sunndalsøra, nå har hele livsgrunnlaget falt bort på få dager, og alle reservasjoner frem til sommeren har blitt kansellert.

Eier og daglig leder, Jostein Trædal, var en av de mange som meldte til E24 at det står om uker før selskapet går konkurs.

Nå har han fått hjelp av banken til å holde seg flytende i tre måneder.

– Det har ikke vært verre siden krigen, da tyskerne gjorde om byggene våre til befalsmesse, sier Trædal.

E24 trenger din hjelp: Meld inn opplysninger om din bedrift her!

Les også

Coronaviruset har gjort tusenvis arbeidsledige – i Flåm mistet bygda livsgrunnlaget over natten

– Tør ikke tenke på alt vi går glipp av

Det har nå gått nesten to uker siden regjeringen kom med de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid. Tirsdag varslet regjeringen at den viderefører alle coronatiltakene til over påske.

Samtidig forteller en rekke av bedriftene i E24s kartlegging at det bare er snakk om uker eller få måneder før de er konkurs.

– På denne tiden pleier vi å ha på plass bookinger for sommeren for rundt 1,5 millioner kroner. Høysesongen pleier normalt å begynne nå, sier daglig leder Liv Oppegård i Festutstyr AS.

FRYKTER KONKURS: Liv Oppegård startet bedriften Festutstyr for ni år siden.

Selskapet holder til på Kolbotn i Nordre Follo kommune, og driver med salg og utleie av utstyr til private fester og større arrangementer.

I år ventet hun en omsetning på rundt fire millioner kroner. Nå er alt som ligger inne to bestillinger på popkorn-tilbehør i nettbutikken til en verdi av rundt 400 kroner.

I løpet av kort tid har alle bestillinger blitt kansellert, og Oppegård har måttet permittere alle sine syv ansatte. Selv er hun permittert 90 prosent.

– Jeg tør ikke tenke på alt vi går glipp av. Jeg har ikke hatt lyst til å ta telefoner eller sjekke e-posten. Vi taper mange millioner. Ingen kommer til planlegge fester og arrangementer før det er optimisme i samfunnet igjen. Det kommer til å ta tid, sier hun.

Stor spesial: Slik rammes norske bedrifter av coronakrisen

Oppegård startet selskapet da hun var 21 år gammel.

– For hver leie jeg klarer å dekke, så har vi reddet en måned til. Når man har bygd opp egen arbeidsplass og jobbet ekstremt hardt, så er det veldig trist å miste alt når ting først har begynt å gå bra, sier hun.

Hun mener regjeringens krisetiltak i svært liten grad vil bidra til å redde små bedrifter.

– Vi utgjør utrolig mange arbeidsplasser. Jeg håper at de snart får på plass tiltak som hjelper bedrifter som oss i større grad enn de tiltakene som har kommet til nå.

Les på E24+

Irmelin ble permittert fra jobben: – Jeg lurer veldig på hvordan dette skal gå

Konkursbo-jeger: Minner om finanskrisen

En av dem som tjener på bølgen av konkurser er Bjarøy-gruppen, som lever av å kjøpe opp konkursbo, og deretter selger varene videre.

Eier Hans Petter Bjarøy er blant dem i Norge som har sett flest konkurser på nært hold. Han merker at det er langt mer å gjøre enn til vanlig.

– Det er litt som vi er tilbake i 1988. Det er veldig mange som sliter, sier Bjarøy med referanser til bankkrisen i Norge på slutten av 80-tallet.

– Det er mer enn normalt, absolutt. Jeg har aldri jobbet lite, men nå jobber jeg veldig mye, sier han.

– Så du er en av de få som tjener på dette?

– Ja, jeg kan vel si at jeg har mer å gjøre, det ligger jo i kortene.

Hans observasjon er at varehandelen sliter mest, og spesielt klesbransjen som har varer knyttet opp til mange ulike sesonger.

– Du kan tenke deg et retailkonsept som har kjøpt et stort parti med varer til høsten, og så har du ikke fått solgt ut noe av vårpartiet ditt, da kommer du i en akutt likviditetsskvis.

KONKURSBOKONGE: Hans Petter Bjarøy har tjent gode penger på noen av Norges mest kjente konkurser. En av de store konkursene han var involvert i år, var kjøp og salg av boet i leketøysselskapet Top Toy, som hadde rettighetene til Toys'R'Us og BR Leker i Norge.

– Regjeringen har bommet

Fredag kommer det nye tiltak fra regjeringen rettet mot næringslivet, og spesielt mot oppstartsbedrifter og gründere. Mange, inkludert Trædal på Sunndalsøra, håper at det vil komme kompensasjon til å dekke løpende driftskostnader.

– Jeg er heldig som eier eiendommen hotellet ligger på, det er verre for dem som leier, sier han.

Trædal mener regjeringen så langt har bommet på hjelpen til reiselivsbransjen, da mange ikke har penger på bok til å betale løpende kostnader.

– Hvis man får hjelp til å klare seg gjennom perioden, hjelper det lite hvis man ikke kan betale tilbake når dette er over, sier han.

Liv Oppegård i Festutstyr AS er enig med Trædal.

– Vi har løpende faste utgifter som firmabiler og leie av lokaler. Om vi må låne 300.000 kroner nå for å dekke dette frem til høsten, så blir det desto vanskeligere for oss neste år, sier hun.

Publisert: