Erna Solberg: – For få nordmenn til å gjøre alle jobbene fremover

Vi er for få i Norge til å gjøre alle jobbene fremover, mener Høyre-leder Erna Solberg. Hun vil etterutdanne flere arbeidsledige for å veie opp.

Solberg havnet i karantene før jul etter at ektemannen Sindre Finnes ble smittet med koronavirus, men hun klarte å unngå smitte selv. Her er hun iført Bent Høie-munnbind. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  • NTB-Marius Helge Larsen
Publisert: Publisert:

– Den virkelig store utfordringen neste år er to trender som møter hverandre: Næringslivet som mangler arbeidskraft, samtidig som det finnes mange folk som trenger en jobb, sier Solberg til NTB.

Hun har stilt opp til juleintervju, men vil helst snakke om hva Høyre skal utfordre regjeringen på til neste år.

– Det aller viktigste for oss neste år er å spleise de ledige jobbene med dem som ikke har jobb. Og finne ut hvordan vi gir arbeidsledige den kompetansen de trenger, sier Solberg.

Les også

Erna Solberg om Willoch: – Den største lederen Høyre har hatt

En av løsningene mener hun ligger hos bedriftene selv.

– Arbeidsgivere må være innforstått med at det ikke nødvendigvis står en nyutdannet 22-åring eller 19-åring med fagbrev og banker på døren. De må kanskje investere i folk sånn at de får utdanning mens de jobber, sier den tidligere statsministeren.

– Det har vært travelt nok, selv om jeg ikke er statsminister, sier Høyre-leder Erna Solberg om juletiden.

Travel jul

NTB blir med Solberg på en liten runde på julemarkedet på Karl Johan for å ta noen bilder. Det har blitt knapt med tid til julegavehandel.

– Det har vært travelt nok, selv om jeg ikke er statsminister. Og så har jeg vært i karantene, sier Solberg, som fikk smitte inn i hjemmet via ektemannen Sindre Finnes i førjulstiden. Hun vet ikke at julaften skal hun oppleve en ny karantene. Før den tid blir det noen dager «i frihet».

På markedet kjøper hun både brente mandler og ullsåler.

På julemarkedet blomstrer handelen, og pengene ser ut til å sitte løst. Coronapandemien har rammet ulikt. Mens noen bransjer permitterer, sliter andre med å få ansatt nok folk.

– Det er det vi så tidligere i pandemien. De som har vært ledige, har ikke den kompetansen som trengs for de jobbene vi har. Det blir kjempeviktig å jobbe med utdanningssystemet vårt, sier Solberg.

Høyre-leder Erna Solberg på tur på julemarkedet i Spikersuppa i Oslo.

– For få nordmenn

NHOs medlemsundersøkelse fra desember viser at rundt halvparten av 2.200 bedrifter sier at de mangler kvalifisert arbeidskraft, til tross for coronatiltak.

– Det er for få nordmenn i forhold til alle jobbene som skal gjøres fremover. Vi må rett og slett være tydeligere på hvor vi bruker arbeidskraften, og så må vi sørge for kompetansepåfyll, sier den tidligere statsministeren.

Les også

SSB ser ny usikkerhet etter omikron, men begrenset negativ effekt

– Dere styrte i åtte år, og nå viser det seg at norske bedrifter sliter med å finne riktig kompetanse når de skal ansette. Hva gjorde dere feil?

– Vi har gjort masse på dette allerede, men det finnes ingen «quick fix», og det må gjøres enda mer. Og så har det vært perioder med mangel på jobber. Men dette er en konsekvens av at det nå går godt, sier Solberg.

– Først og fremst er jo dette en gyllen mulighet til å få dem som står utenfor arbeidslivet, og som kan jobbe, inn igjen i arbeidslivet. Men vi må være innstilt på at vi skal omskolere oss.

Høyre-leder Erna Solberg kjøper seg et par ullsåler på julemarkedet i Spikersuppa i Oslo. Deler av norsk økonomi blomstrer, mens andre bransjer må permittere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Opposisjon

Selv har Solberg omskolert seg inn i opposisjon på Stortinget igjen etter valgnederlaget i høst.

– Det er både små og store ting som tar tid når du både skal skifte jobb. Ny e-postadresse og nye datasystemer og alt mulig sånt, sier hun.

Les også

Nav-sjefen venter flere permitterte: – Alvorlig for enkelte bransjer

– Hva synes du om jobben Jonas Gahr Støre gjør som din etterfølger?

– Jeg er uenig i politikken hans på noen viktige områder. Jeg er uenig i hans nedvurdering av kunnskap og kompetanse for eksempel, sier Solberg.

Hun viser blant annet til regjeringens grep på skolefeltet.

– De tingene de gjør på skole, med å ta vekk naturfagtime, ta vekk lærerspesialistordningen og senke kravene inn på lærerutdanningen. Det er feil retning.

– Det aller viktigste for oss neste år er å spleise de ledige jobbene med dem som ikke har jobb, sier Høyre-leder Erna Solberg.

– Savner deg

Ute på julemarkedet later det til å være flere som vil ha Solberg tilbake som statsminister.

– Vi savner deg, sier en forbipasserende dame.

– Du er den beste statsministeren, sier en annen.

Solberg holder fast ved at hun vil tilbake på statsministerkontoret om fire år.

– Det er min plan. Fire år er lang tid i norsk politikk, men det er jo min plan i øyeblikket. Så skal jeg svare valgkomiteen til Høyre etter hvert.

Publisert:
Gå til e24.no