Foreslår at lånegarantiordningen for luftfarten forlenges ut året
Regjeringen foreslår å forlenge trekkperioden for garantiordningen for luftfarten frem til nyttår. – Situasjonen for luftfarten i dag er mer langvarig og alvorlig enn forventet da ordningen opprinnelig ble vedtatt i mars, sier næringsministeren.
Endringen må godkjennes av Eftas overvåkningsorgan, Esa. Regjeringen varsler nyheten gjennom en pressemelding.
Luftfarten er rammet svært hardt av coronapandemien. Regjeringen svarte med å blant annet lansere en lånegarantiordning for bransjen på seks milliarder kroner, for flyselskaper med norsk driftstilgang.
– Situasjonen for luftfarten i dag er mer langvarig og alvorlig enn forventet da ordningen opprinnelig ble vedtatt i mars. Regjeringen vil bidra til at norsk luftfart opprettholdes gjennom en økonomisk svært krevende periode, sier næringsminister Iselin Nybø (V) i meldingen.
– Endringen vi foreslår nå vil tilrettelegge for at ordningen kan være til hjelp for flere flyselskaper enn de som foreløpig har benyttet seg av den, sier Nybø.
Seks milliarder
Av de seks milliardene som ble tilbudt i ordningen, har tre av dem blitt rettet mot Norwegian. SAS fikk 1,5 milliarder kroner, mens de siste 1,5 milliardene ble rettet mot Widerøe og andre flyselskaper.
Det er Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) som forvalter ordningen.
Widerøe, som er eid av Torghatten og Fjord1, har tidligere vegret seg for å bruke noe av ordningen. Grunnen er at den er dyr, ettersom staten får betalt en kompensasjon for å stille garanti, fordi renten er høy.
E24 skrev tidligere denne måneden at Widerøe også har besluttet å benytte seg av ordningen.
– Ja, vi har besluttet å bruke den. Vi jobber med det nå og det er snakk om rundt en halv milliard. Men det er dessverre dyrt, uttalte Widerøe-sjef Stein Nilsen i et intervju.
Møter med statsrådene
E24 skrev tidligere i september at SAS, Norwegian og Widerøe, sammen med NHO, hadde trappet opp hos næringsminister Iselin Nybø (V) og samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) for å fortelle om situasjonen bransjen befinner seg i.
Gruppen ønsket seg avgiftstilpasninger og kompensasjon for tiltakene som har blitt iverksatt.
Næringsministeren uttalte i forbindelse med innspillsmøtet at luftfarten hadde blitt behandlet for seg selv. Bransjen er ikke en del av tiltakspakken for reiselivet.