Viken-forhandlere avviser nye krav om Fornebubanen

Det er ikke mulig å innfri kravene fra Oslo om Fornebubanen nå, sier forhandlerne fra Viken. Men døra er ikke helt stengt.

Forhandlerne fra Viken, Olav Skinnes (Sp) (t.v.), Edvin Søvik (Ap) og Anette Solli (H), sendte torsdag brev til Oslos byrådsleder Raymond Johansen for å svare på utspillet om Fornebubanen.
  • NTB-Kenneth Kandolf Haug og Anne Marjatta Gøystdal
Publisert:

– Ja, vi er ferdig forhandlet, sier Høyres gruppeleder i Viken Anette Solli til NTB.

Arbeiderpartiet i Oslo kalte mandag inn til pressekonferanse for å legge fram seks krav som må oppfylles hvis de skal støtte utbygging av Fornebubanen.

Forhandlerne i Viken sendte torsdag et brev tilbake for å svare på utspillet.

Avviser krav

Oslo Ap mener Viken må ta en større del av kostnader og risiko for Fornebubanen. Viken viser til at det i avtalen som foreligger, legges opp til en gjennomgang slik at den samlede fordelingen mellom partene bli rimelig.

Dette arbeidet har startet, påpeker Viken-forhandlerne. De understreker at de er innstilt på at det skal forsette, men da utover høsten, etter at både Oslo bystyre og Viken fylkesting skal vedta avtalen som foreligger.

– Det er ikke mulig å innfri kravene før sommeren, sier finansfylkesråd Edvin Søvik (Ap).

Går med på stasjon på Majorstuen

Han kaller det «spesiell oppførsel» at Oslo Ap kom med krav i etterkant, men presiserer at Viken alltid er åpne for dialog.

Viken går med på å bidra mer til ny T-banestasjon på Majorstuen, noe de selv mener hjelper både Oslo og Viken. Søvik sier til Avisa Oslo at fylkesrådet ønsker å legge inn oppgraderingen i handlingsplanen for 2024.

– Uten å kjenne kostnadsbildet er det vanskelig for Viken å gjøre avtaler vi ikke kjenner omfanget av nå, skriver finansfylkesråd Søvik, samferdselsfylkesråd Olav Skinnes (Sp) og Anette Solli.

Legger ansvaret på Oslo

– Vi vil understreke at dette ikke betyr at vi avviser kravet, men at det må arbeides videre utover høsten med å undersøke de reelle konsekvensene av det, skriver de.

Solli og Søvik er klare på at det vil være Oslo som har ansvaret dersom Fornebubanen legges på is.

– Fra Vikens side har vi sagt vi vil realisere Fornebubanen, og i forhandlinger har begge gitt og tatt. Hvis Oslo i etterkant ombestemmer seg og sier nei, vil det i så fall være Oslo som sier nei, sier finansfylkesråden.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Raymond Johansen
  2. Olav Skinnes
  3. Oslo
  4. Viken

Flere artikler

  1. Fylkesrådet i Viken vil stille nytt Fornebu-ultimatum til Oslo

  2. Raymond Johansen om prislappen: – Jeg utelukker ikke at det blir dyrere

  3. Oslo Ap vil droppe Fornebubanen om ikke krav innfris

  4. Profilert megler saksøker Nordvik Bolig – krever 450.000 i lønn og bonus

  5. Olav Thon (98) går av som konsernsjef i Olav Thon Gruppen