Eksperter tror kapitalvarer er utsatt fremover

I USA har Walmart, Best Buy og en rekke andre varehandelselskaper varslet om svakere resultater i tiden fremover grunnet høy inflasjon. Varehandeleksperter tror enkelte norske bransjer vil merke en endring hos forbrukerne.

EKSPERTER: Frode Steen ved NHH, Reidar Mueller i Varde Hartmark og Robert Ingvaldsen ved BI uttaler seg om varehandelen fremover.
Publisert: Publisert:

Verdens største varehandelkjede Walmart nevner på sin side at klær er en spesielt utsatt vare, og at giganten vil kutte prisene fremover.

Eksperter E24 har snakket med tror først og fremst dyrere varer kan bli gjenstand for mindre etterspørsel i Norge.

– De som logisk sett kan forventes å merke effektene mest er kapitalvarebransjer som byggevarer, møbler, elektronikk, ur og smykker, sier bransje- og markedsanalytiker i Varde Hartmark, Reidar Mueller og legger til:

– De som har en høyere andel dyrere varer må belage seg på å rabattere mer for å få solgt varene, legger Mueller til.

Det er høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, Robert Ingvaldsen, enig i.

– Kapitalvarer som biler og ellers ting som forbrukerne kan utsette å kjøpe er nok mest utsatt, sier Ingvaldsen som har en årrekke bak seg som kjøpesenterleder.

Påvirker kjøpsatferd

Administrerende direktør i Voice, Johnny Ottesen, forventer at inflasjonen vil påvirke hvordan folk bruker pengene sine i tiden fremover.

– Den ekstraordinære inflasjonen vi nå ser, og forventer å fortsette å se inn i 2023, vil påvirke kjøpsatferd, sier direktøren.

– Samtidig vil det påvirke forskjellige bransjer ulikt.

Han påpeker dog at erfaring fra tidligere i klesbransjen i Norge viser at mange tar seg råd til nye klær, tross økonomisk nedgang.

– Klær er en luksus man fremdeles unner seg selv om man ikke har råd til dyrere kapitalvarer, sier han.

MOTSYKLISKE TENDENSER: Administrerende direktør i motehuset Voice, Johnny Ottesen, sier de ser motsykliske tendenser i nedgangstider.

Smartere konsumenter

At enkelte bransjer vil treffes hardere enn andre er ikke nødvendigvis en sannhet, sier professor ved Norges Handelshøyskole, Frode Steen.

– De forskjellige varegruppene treffes med utgangspunkt i råvareprisene og hvor arbeidsintensivt det er, og det skjer uavhengig av bransje, sier Steen.

Hvilke varetyper og bransjer som rammes mest er også avhengig av konsumentene, som ifølge Mueller, opptrer rasjonelt

– Alle blir mer bevisste i slike økonomiske situasjoner, også de med bedre råd, sier Mueller.

De tre ekspertene er enige om at folk blir mer prisbevisste, de kjøper mer av kjedenes egne, rimeligere merkevarer og de er flinkere til å handle produkter de gjerne vil ha på de riktige butikkene.

Det er variasjoner i produktgruppene og hvor mye den negative utviklingen påvirke disse. Man skiller gjerne mellom såkalte luksusgoder og nødvendige goder.

– Fordelingen i varehandelen blir slik: Du endrer ikke så mye på volumet av matvarer, men andre produkter som du ikke nødvendigvis må ha kan du gjerne vente med, understreker Steen.

Foretrekker lavpris

Frode Steen mener dagligvarebransjen vil være mer skjermet enn enkelte andre bransjer.

Ingvaldsen, Mueller og Steen tror typiske lavprisbutikker enten i mindre grad vil merke utviklingen eller i større grad profittere på det. Spesielt kjedenes egne merkevarer.

– Lavprisbutikkene har stadig egne merkevarer, og det tror jeg vi vil se mer av i slike nedgangstider, understreker Ingvaldsen.

I det store bildet handler det om at folk flest vil skru igjen kranen.

– Lavpris vil profittere mest på dette, sier Ingvaldsen.

NORMALISERING: Konsernsjef i Ekornes, Roger Lunde, sier de nå ser en normalisering i salgsvolumet.

Ekornes tror på normalisering

Konsernsjef i Ekornes, Roger Lunde, forteller at priser på råmaterialer og transport har gått opp, som igjen legger press på konsernets fortjenestemargin.

– Vi har det siste året måtte øke prisene våre på grunn av inflasjon i råmaterialpriser og containerpriser, sier Lunde.

– Samtidig ser vi at sterke merkevarer ikke er så prissensitive.

Han legger til at Ekornes nå ser en normalisering i salgsvolumet, etter to år med usedvanlig høy aktivitet.

Publisert:

Her kan du lese mer om