Togstreik avverget

Fem timer på overtid kom løsningen som betyr at det ikke blir togstreik fra onsdag morgen.

TOGENE GÅR: Togtrafikken skal gå som normalt onsdag etter at streik ble avverget.
  • Øystein David Johansen
Publisert: Publisert:

Meklingen stod mellom LO Stat og YS Spekter for Spordrift AS.

Norsk Jernbaneforbund hadde varslet at de ville ta ut 117 medlemmer på fagområdene bane, signal og strømforsyning i Narvik, Alnabru og Lillestrøm og Asker, mens El og IT-forbundet ville ta ut 81 medlemmer i OneCo Networks i Trøndelag og Oslo.

– Løsningen innebærer et resultat på godt over frontfagrammen for medlemmene i OneCo, som riktig nok har ligget under den samme rammen ved de siste oppgjørene, opplyser Stein Erik Syrstad i LO Stat til VG.

Også administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter er fornøyd.

– Vi er fornøyd med å unngå en streik som kunne ha rammet togpassasjerer og godstransport på bane kraftig og gitt store negative samfunnsmessige konsekvenser, sier hun til NTB.

Bakgrunn: Derfor kan du våkne opp til streik

LO Stat sier den største floken i meklingen aldri var penger, men striden om gjennomsnittsberegning av arbeidstid for de ansatte i Spordrift. Spørsmålet har vært en verkebyll mellom ledelse og ansatte i selskapet, og var hovedårsaken til at oppgjøret endte hos Riksmekleren.

Norsk Jernbaneforbund og LO Stat mener at Arbeidsmiljøloven ikke gir adgang til gjennomsnittsberegning av arbeidstiden som en generell ordning. Arbeidsgiver mener det motsatte, sier Syrstad.

Nattens løsning innebærer at akkurat den spørsmålstillingen blir løftet ut av tariffoppgjøret og isteden gjenstand for en rettstvist, med et planlagt tvistemøte innen 1. oktober i år.

Lise Olsen, som er LO Stats forhandlingsleder i meklingen, mener nattens løsning er klok.

– -Det er alltid vanskelig å bli enig i forhandlinger og mekling når partene har ulik forståelse av det som står i en overenskomst. Da er det greit at denne uenigheten blir rettslig belyst, om det nå skjer i Arbeidsretten eller i en sivil domstol, hvis det blir valget, sier hun.

-Samtidig er det avtalt nye punkter i overenskomsten som gir noen flere «kjøreregler» om hvordan arbeidsplaner skal avtales. Det vil gjøre hverdagen til våre tillitsvalgte og medlemmer enklere mens saken behandles rettslig, sier Olsen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Tog
  2. Streik

Flere artikler

  1. Fortsatt ingen enighet i sporarbeideroppgjøret – togtrafikken kan stanse på Østlandet

  2. Mekling på overtid: Forhandlingene i bussbransjen fortsetter lørdag

  3. Ingen streik i Oslo kommune – enighet i meklingen

  4. 160 flyplassarbeidere kan gå ut i streik fra tirsdag

  5. Enighet i bussoppgjøret: Unngår streik for over 2.300 bussjåfører