Solgte 100 fjelleiendommer i fjor: – Et veldig bra marked nå
NOREFJELL (E24): Fjellhytter hadde en kraftig prisvekst på ti prosent i fjor. Eiendomsmegler Bendik Blumenthal ser en ny kundegruppe etter pandemien.
- Malene Emilie Rustad
- Adrian Nielsen (foto)
Inne i stua på en splitter ny hytte på Skulkarås, står eiendomsmeglerne Bendik Blumenthal og Anine Flaathen og ser ut mot Norefjells Alpinanlegg.
Meglerne venter Oslo-folk som trekker mot hyttegrenden for å speide etter fjellobjekter.
– Det er et veldig bra marked her nå. Det kommer etter en stor satsing på Norefjell de siste ti årene. Alpinanlegget har blitt bygget ut, og det samme har flere hyttefelt, sier Blumenthal.
Han sjekker mobilen annethvert minutt. Tolv visninger er planlagt i løpet av de nærmeste dagene. Hytta på Skulkarås med to etasjer og terrasse, er blant de dyreste.
Den typiske fritidsboligen i Norge koster nå 2,68 millioner kroner, mens gjennomsnittsprisen på Norefjell ligger på hele 4,44 millioner kroner ifølge Prognosesenteret.
Et av Norges største hytteområder
– En myte før var at sesongen var kortere på Norefjell enn for eksempel Hemsedal. Nå er det snøkanoner her og ingen trenger å bekymre seg, sier Blumenthal.
Norefjell har blitt et av Norges største hytteområder. Og det er i full vekst.
I skrivende stund ligger det 37 boligannonser på Norefjell ute for salg på Finn. Prisene går fra rundt 1 til 28 millioner kroner.
De neste årene kan det bli mange flere. Kommunene som deler området vil bygge tusenvis av nye hytter.
Krødsherad, én av kommunene som deler Norefjell, har lagt opp til at det kan komme mellom 2.000 og 3.000 nye enheter innen 2035.
Kommunen har en eiendomsskatt på 2 promille både for vanlige boliger og fritidshjem. Hyttefolket bidrar dermed til kommunekassen.
Dyre objekter
Nedenfor Skulkarås ligger et nytt felt med 30 mindre hytter tett i tett. Blumenthal forteller at nesten alle objektene er solgt.
– Forrige sesong var spesiell. Vi solgte i underkant av 100 eiendommer på fjellet, mer enn noen gang tidligere, sier Blumenthal.
Også hos Morten Høegh, partner ved Sem & Johnsen eiendomsmeglerbyrå, har aktiviteten vært stor det siste året.
Før vinterferien solgte eiendomsmegleren en leilighet til nærmere én million kroner over prisantydning.
– Det startet rolig i januar, og så har det tatt seg opp litt mer etter hvert. Som du sikkert har fått med deg, så ligger den en del fine og litt dyrere objekter ute nå, sier Høegh.
– Vi håper at resten av sesongen blir bra. Slik det ser ut nå kommer det også en del rimeligere hytter og leiligheter til salgs fremover, sier han.
Hytteprisene steg 7,3 prosent i 2021
Reiseliv i vekst
Veksten på Norefjell har også smittet over på reiselivsnæringen. Mellom 2009 og 2019 har Norefjells reiseliv hatt en årlig vekst på åtte prosent.
– Jeg tror Norefjells unike kombinasjon av høyfjell og kort avstand til hovedstadsregionen har bidratt til høy etterspørsel etter hytter, sier daglig leder i Visit Norefjell, Camilla Wold Knudsen, som møter E24 til en kaffe på den lokale skistua.
Hun peker på at stor investeringsvilje, infrastruktur, nye restauranter og bærekraft-sertifisering har bidratt til veksten.
Mener markedet har endret seg
Det er snart åtte år siden eiendomsmegler Blumenthal begynte å snuse på hyttemarkedet på Norefjell. Han har merket seg noen endringer siden den gang.
– Mange vil kanskje forbinde den typiske kjøperen som en med nikkers og SUV. I dag møter vi folk som knapt har stått på ski, men skal ha både fjellhytte og skipass.
Blumenthal mener at kundene har blitt mer urbane, og at kort reisevei fra Oslo gjør fjellområdet ekstra attraktivt.
Renteøkning kan dempe hytteiver
Ifølge sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret vil det høye prisnivået i hyttemarkedet vedvare, men ikke den eksplosive prisveksten.
– Det er flere grunner til det. De viktigste årsakene er renteøkningene. Vi har hatt to renteøkninger allerede, og flere skal det bli. Dette vil definitivt dempe hytteiveren, sier Macic.
– I tillegg ser vi at pandemien og reiserestriksjonene har hatt en positiv påvirkning på nordmenns etterspørsel etter fritidsboliger i Norge. Vi venter at denne effekten snur nå når reiserestriksjonene forsvinner, sier hun.
– Sist, men ikke minst, er det svært mange som allerede har realisert hyttedrømmen de siste to årene, og mye av etterspørselspotensialet er spist opp.
Hyttebyggingen skjøt i været i fjor
Kvadratmeterprisen har sunket
Som Macic påpeker, har prissnittet på fritidsboliger på Norefjell hittil i år blitt dratt kraftig opp på grunn av salget av Øystein Spetalens leilighet til 27 millioner kroner.
– Snittet per nå ligger på 6,77 millioner kroner, men tallene må tolkes med varsomhet ettersom det kun har vært 17 tinglysninger hittil i 2022, sier hun.
Ser Macic på gjennomsnittsprisene for området rundt Norefjell skisenter og for Krødsherad, har både kvadratmeterprisen og gjennomsnittsprisen sunket de siste to årene.
I Krødsherad kommune, gikk gjennomsnittsprisen på fritidsboliger ned fra 4,24 millioner kroner i 2019 til 3,71 millioner kroner i 2020, og steg deretter til 3,99 mill. kr i 2021.
Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen har gått fra 50.155 kroner i 2019 til 44.804 kroner i 2020, og så til 47.837 kr i 2021.
–Jeg må si det er overraskende at gjennomsnittsprisen var lavere i 2021 enn i 2019 både for Norefjell skisenter og for Krødsherad kommune, sier hun.
Mellomperiode før påske
Tilbake til Blumenthal har tre tomter og en leilighet har blitt solgt i løpet av uken.
– Vi solgte tomt og leilighet på under et døgn etter at det ble lagt ut. Folk hev seg i bilen fra Oslo og kom ut, sier han over telefon.
På spørsmål om hvorfor han har valgt å satse på hyttemarkedet ved siden av markedet i Oslo, er svaret «fin norsk natur».
– Det har vært en åpenbaring å satse på megling på fjellet, sier han.
– Hvordan er markedet nå?
– Jeg opplever det som veldig bra. Nå er vi i en mellomperiode mellom vinter og påske, men interessen begynner å ta seg opp. Vi skal ut med nye eiendommer nå, og ser frem til en bra påske, sier han.