VALUTA: Kronen styrker seg etter renteheving

Rentedom er sterkt signal for Norge, mener analytiker.

Publisert:

Norges Bank hever styringsrenten fra 1,75 prosent til 2 prosent, melder sentralbanken på sine nettsider onsdag ettermiddag.

– Inflasjonen har utviklet seg som ventet, og veksten i norsk økonomi ser ut til å ta seg opp som anslått. Det tilsier at renten settes videre opp mot et mer normalt nivå, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i en pressemelding.

Valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets ser en marginalt styrket krone like i etterkant av renteavgjørelsen.

- Det er kun renteavgjørelsen som driver kronekursen nå. Før renteavgjørelsen lå vi på 7,85 kroner mot euro, nå ligger vi tre øre lavere på 7,82 kroner. Dette er et godt signal for norske kroner. Vi er i en verden som går skikkelig dårlig i mange perspektiver. Det er land i Europa som er i ferd med å gå konkurs, mens vi setter opp renten.

Eek-Nielsen tror kronen kan styrke seg ytterligere mot euro, men påpeker overfor E24 at kronen allerede har styrket seg i forkant av rentemøtet. I beste fall anslår analytikeren en styrkelse til 7,79 kroner.

- Avgjørelsen kom inn omtrent som ventet, en renteøkning med forbehold. Norges Bank har vurdert som alternativ å holde renten uendret. Det er nå et spørsmål om hva markedet kommer til å høre mest på, renteavgjørelsen eller forbeholdet, sier Eek-Nielsen.

I konstrast med Hellas

Hellas våknet onsdag til en landsomfattende to dager lang generalstreik. Streiken blir den første testen for regjeringens drakoniske innsparingsplan for å unngå statskonkurs.

Kollektivtrafikken sto stille, ferjer ble liggende ved kai og flytrafikken holdt seg på bakken da den greske fagbevegelsen gikk til krig mot nedskjæringene og skatteøkningene. Eek-Nielsen setter situasjonen i Hellas i kontrast til dagens renteavgjørelse.

- Dette er et godt signal for norske kroner. Vi er i en verden som går skikkelig dårlig i mange perspektiver. Det er land i Europa som er i ferd med å gå konkurs, mens vi setter opp renten.

Flere nyheter på E24.

Publisert: