FORVALTER OM AKSJEMARKEDET: - Folk er redde

- Ytterst sjelden Oslo Børs prises så lavt, sier forvalter.

Publisert:

Siden fredag har verdens aksjemarkeder igjen vært preget av frykt og nedtur. Oslo Børs er intet unntak, og dykker tirsdag videre nedover.

Sjefstrateg Kim Evjenth i Argo Securities ser en sterk pessimisme i markedet nå.

- Det er uro rundt makrotall, og frykt for banknasjonalisering som preger bildet nå. Folk begynner å ta det innover seg, sier Evjenth til E24.

- Hva må til for at vi kan se mer permanent oppgang på børsen?

- Da må man begynne å tro på mirakler, sier Evjenth.

Hovedindeksen på børsen er klokken 10.55 ned 3,1 prosent - til 201,8 poeng. Og Evjenth tror indeksen kan krabbe godt under 200 poeng fremover.

- På 203 poeng for hovedindeksen prises Oslo Børs til en pris/bok på 0,93. Det er ytterst sjelden at Oslo Børs prises til pris/bok under 1 over tid, sier aksjefondsforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand Kapitalforvaltning til E24.

Følg Oslo Børs minutt for minutt med E24 Børs.

Null verdi på mennsker

Pris/bok er forholdstallet mellom aksjekursene og de bokførte verdiene. Når dette tallet er under 1 betyr det at aksjemarkedet verdsetter selskapenes egenkapital lavere enn den er bokført til.

- Det betyr også at investorene knapt setter noen verdier på slike ting mennesker og patenter, sier Thrane Nielsen, som er sjef for norske aksjer i Storebrand Kapitalforvaltning.

Pris/bok under 1 har de siste 30 årene indikert en bunn for Oslo Børs, men Thrane Nielsen tør ikke si at det gir en slags bunn for det norske aksjemarkedet denne gangen.

- Noe av problemet er at vi bare har slike data for 30 år tilbake. Det betyr at vi kun har hatt én dyp, global resesjon under denne perioden – i 1982. Vi har for eksempel ikke data for resesjonen i 1975, sier Thrane Nielsen.

Store nedskrivninger

Mange selskaper har skrevet ned verdier i regnskapene for fjerde kvartal. Poster for goodwill og anleggsverdier er blitt kraftig barbert.

- Jeg synes selskapene har tatt fornuftig i ut i fra den informasjonen selskapene hadde da regnskapene ble avlagt, men det kan godt hende de må skrive ned mer, sier Thrane Nielsen.

Før jul var det tegn til flere oppkjøp og fusjoner. Det har avtatt på nyåret.

- Folk er redde, samtidig er marginalprisen på penger blitt svært høy, sier Thrane Nielsen.

En ting er at prisen på kreditt for tiden er svært høy. En annen ting er at avkastningskravet på egenkapital ligger opp mot 20 prosent i dagens situasjon.

- Det er få oppkjøp som lønner seg med slike avkastningskrav, sier Thrane Nielsen.

Følg aksjemarkedet med E24 Børs

Pakker øker renten

Evjenth påpeker at myndighetene i blant annet USA bygger seg opp en stor gjeldsbyrde med sine krisepakker.

- Det utgjør litt av et problem, som medvirker til at pengemarkedsrenten holder seg høy, sier Evjenth.

Høy pengemarkedsrente er normalt svært lite gunstig for aksjekurser.

Det amerikanske finansdepartmentet vil onsdag vil lansere sitt redningprogram for banksektoren.

Flere E24-nyheter

Publisert: