INVESTERINGSRÅD: - Dyslektikere best i business

Sjekk selskapsresultater for skrivefeil. Er det mange av dem, kan det være en god investering, sier professor Kjell Nordstrøm.

KJELL A. NORDSTRÖM: Manisk opptatt av innovasjon.

KJELL A. NORDSTRÖM: Manisk opptatt av innovasjon.

Publisert:,

- Det er gjort en studie som viser at 44 prosent av alle self-made-millionærer i Sverige er dyslektikere. Hvis dere vil bli gründere og tjene store penger, bør dere først og fremst tenke på dette, sier svenske Kjell Nordstrøm til humring fra salen.

Professoren ved Handelshøyskolen i Stockholm innledet Odin Fondenes årlige konferanse med et foredrag som paradoksalt nok har lite med direkte aksjeinvesteringer å gjøre.

Nordstrøm forsker på områder som bedriftsstrategi og globalisering, regnes som blant verdens beste innenfor sitt fagfelt og ble nylig kåret til en av verdens ti beste "management thinkers".

Han var på Odin Fondenes konferanse for å snakke om hvordan tjene penger i fremtidens verden.

- Kvitt dere med lesekunnskapene

Nordstrøm referer til en studie i Sverige som viser at dyslektikere lykkes i større grad med sin egne bedrifter. I Norge er Kjell Inge Røkke den mest kjente dyslektikeren som har lykkes i forretningslivet.

- Det fantes ingenting på tvers av kjønnene og bransjene som entreprenørene hadde til felles bortsett fra at nesten halvparten slet med dysleksi, legger Nordstrøm til og gir med det også et aksjetips:

- Det kan være en fordel å lese selskapsresultater nøye og sjekke om de har mye skrivefeil. Da vil sannsynligvis selskapene gi god avkastning.

Annonsørinnhold

Studien ekskluderer alle som har vunnet penger på spill og inkluderer kun entreprenører.

- Vann den nye oljen

Men professoren har også mer seriøse investeringsforslag.

- Investorer bør eksponere seg mot mat og vann. Jeg mener vann alene vil bli en like viktig investering som olje er i dag. Kinas velstand øker og med det landets hunger etter proteiner. Derfor kjøper Kinesere opp land i Afrika, inklusive land som Somalia og Nigeria som ikke er kjent for å ha de helt store investeringsmulighetene.

- Jeg anbefaler alle som er interessert i høy avkastning i fremtiden til å tenke proteiner. Det blir den nye oljen, sier Nordstrøm.

Han mener man også bør bli mer oppmerksom på hvem som leder bedriftene man investerer i.

- Kvinner er svært undervurdert, men vi som holder til på universitetet vet at de er iferd med å ta over verden for de har allerede tatt over universitetene fullstendig. Det er snart bare kvinner som studerer, og dette er også trenden i land som Saudi Arabia og Marokko.

Kan stole på kvinner

Verdensøkonomien blir ikke noe dårligere av den grunn, ifølge Nordstrøm.

- Mohammed Yunus i Microfinance har lenge hatt som policy at han kun gir lån til kvinner. De betaler nemlig alltid tilbake. De representerer ingen kredittrisiko. Selv om de er lut fattige og bor på landsbygden i Bangladesh møter de opp hver uke og betaler ned på lånene. Det er nesten romantisk.

Han mener at kvinner har et sunnere forhold til risiko.

- Jeg tror ikke Lehman Sisters hadde gått konkurs som brødrene gjorde. For kvinner forholder seg helt annerledes til risiko. De investerer blant annet ikke i strukturerte produkter som de ikke forstår. Det er det bare menn som gjør. Kvinner representerer fremtiden både når det gjelder konsernsjefer og kunder. Det bør også aksjeinvestorer legge mer merke til, sier Nordstrøm.

Flere nyheter på E24

Annonsørinnhold