- Venter ikke norsk krasjlanding

SSBs forskningsdirektør tror fortsatt på myk landing. - For optimistisk, svarer seniorøkonom.

- FRISINNET INNVANDRING SKAPER FATTIGDOM: SSB-sjef mener en liberal innvandringspolitikk gjør det vanskeligere å løse fattigdomsproblemet.
Publisert:

Boligprisfallet i oktober fikk flere økonomer til å spå en hardere landing i Norge etter høykonjunkturen de siste årene.

Men den økonomiske nedturen blir ikke i nærheten av den Norge var gjennom tidlig på 90-tallet, mener professor Steinar Holden, skriver Dagens Næringsliv (DN).

- En viktig grunn er at politikken er annerledes. Vi har en annen pengepolitikk. Dessuten er husholdningene rikere selv om mange har betydelig gjeld, sier Holden.

- Verre før

Også forskningsdirektør Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå (SSB) tror fortsatt på myk landing.

Det sto mye verre til rundt jappetiden, og det er mye som er annerledes nå, påpeker forskningsdirektøren.

- Da hadde vi en stor bankkrise i Norge, vi hadde en dramatisk økning i ledigheten, med nesten en tredobling på fem - seks år, finanspolitikken var begrenset fordi det var et mindre finanspolitisk handlingsrom, og hele industrisektoren slet på grunn av murens fall og en kraftig forverring av bytteforholdet, sier Cappelen til DN.

- For optimistisk

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets mener både SSB og Norges Banks prognoser er for optimistiske.

Han tror ledigheten vil komme over fire prosent og at bankene vil være restriktive med utlån fremover, som vil bremse økonomien.

- Vi jekker ned våre anslag og ser for oss en svakere utvikling enn anslagene fra SSB og Norges Bank, sier Aamdal til DN.

Les flere økonominyheter på E24.no

Publisert: