Norske nøkkeltall

Solid shoppehopp i mai

Omsetningen i detaljhandelen økte kraftig i mai – den andre måneden på rad med frisk vekst. Norske forbrukere flytter forbruket over til varer som sportsutstyr under coronakrisen, ifølge SSB.

 • Asgeir Aga Nilsen
 • Hanna Ghaderi
Publisert:

– Det var nok en oppløftende nyhet for norsk økonomi. Det shoppehoppet vi hadde i april i detaljomsetningen på nesten fem prosent ble nå etterfulgt av en ytterligere oppgang i mai på nesten tre prosent, sier sjeføkonom i DNB Markets Kjersti Haugland til E24.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag viser at detaljhandelen steg med 2,8 prosent i mai.

Det skjer etter en overraskende kraftig shoppevekst måneden før.

Før dagens tall ventet økonomene en ny måned med vekst i varekjøpene. I snitt ventet de en vekst på 2,2 prosent, etter den overraskende oppgangen på 4,8 prosent i april, ifølge en rundspørring gjort av TDN.

Blant økonomene var det imidlertid store sprik i synet på detaljhandelen.

Les også

Hengekøyesalget går amok: – Det er vanskelig å møte etterspørselen

Kjøper fritidsutstyr under krisen

Statistikkene har vist at nordmenn har flyttet forbruk fra tjenester som restaurantbesøk og reise, til varer som sportsutstyr under coronakrisen.

«Som en følge av koronaviruset og restriksjoner i forbindelse med dette ser det ut til at nordmenn de siste månedene har vridd konsumet sitt i retning av å bruke mindre penger på kjøp av tjenester, og mer på varekonsum av enkelte varegrupper», skriver SSB.

Ifølge statistikkbyrået var det klesbutikkene som sto for det største bidraget til veksten i detaljhandelen i mai. Oppgangen kommer etter vekst i april, men kraftig nedgang i mars.

Omsetningen i klesbransjen er fortsatt lavere enn før coronakrisen, ifølge SSB.

Samtidig var det fortsatt vekst for butikkene som driver med salg av sportsutstyr og båter. Salget av møbler og drivstoff var også blant områdene med vekst.

«Mange nordmenn vil tilbringe sommerferien i Norge i år, som trolig har ført til økt salg av tur og fritidsutstyr samt båter», skriver SSB.

Les også

Skatteetaten har mottatt 3.000 søknader om betalingsutsettelse

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Haugland forklarer at nordmenn har fortsatt å kjøpe mer enn vanlig i mai måned innenfor diverse varekategorier.

– Det går ikke veldig bra for alle kategorier, men vi er at de typiske kategoriene knyttet til hjem og oppussing stiger. Sportsforretninger og klesbutikker har hatt en oppgang, som mest sannsynlig har med forberedelser til sommerferien å gjøre.

Oppgangen bremset i dagligvare

Dagligvarebransjen opplevde imidlertid nedgang i mai, etter to måneder med vekst. Nivået på omsetningen er fortsatt «svært høyt», ifølge SSB.

Netthandelen falt også i mai, men etter to måneder med sterk vekst er omsetningen i bransjen fortsatt høyere enn før krisen, påpeker SSB.

Detaljhandelen er en viktig del av norsk økonomi. Handelsnæringen utgjør omtrent ti prosent av den totale verdiskapingen i Fastlands-Norge og sysselsetter nær 400.000 personer, ifølge regjeringen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norske nøkkeltall
 2. Detaljhandel
 3. Aksjelive
 4. Statistisk sentralbyrå

Flere artikler

 1. Nytt shoppefall i februar

 2. Overraskende sterk shoppevekst i oktober

 3. Overraskende shoppehopp i «coronamåneden» april

 4. Gigantsprik i synet på coronashopping: – Illustrerer hvor sinnssyk situasjon er

 5. Nytt shoppefall i januar