Virke frykter at 405.000 arbeidsplasser kan forsvinne

Etter at norske myndigheter torsdag innførte de strengeste tiltakene i fredstid, har nærmere 100.000 arbeidsplasser blitt stengt, ifølge Virke. Nå roper organisasjonen etter nye tiltak.

KREVER TILTAK: Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke krever kraftigere tiltak fra myndighetene.

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Handelsorganisasjonen mener nå at regjeringen raskt må få vedtatt en kompensasjonsordning for bedriftene som er rammet av den statlige stengningen.

− Dette er en krise som har medført akutt pengemangel i bedriftene. Det er ikke nok å bare kutte i utgiftene, når inntektene har stoppet over natten. Myndighetene i USA og Tyskland har iverksatt enorme krisepakker. Nå må norske myndigheter følge opp, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke i en melding, og fortsetter:

– Det hjelper ikke å skyte med luftgevær, vi må frem med bazookaen.

Organisasjonen trekker frem at bransjer som serveringssteder, reiselivet, kultur- og arrangementer og trening rammes hardt av tiltakene.

Les også

Sentralbanksjef Øystein Olsen håper å mildne corona-nedturen: – Selv i de verste scenarioene, så går det bra til slutt

– Må legge vekk partipolitikken

Virke krever at regjeringens økonomiske tiltakspakke bør godtas umiddelbart. Både Frp og Ap sa fredag at pakken var for dårlig. Gjennom helgen pågår det samtaler mellom partiene på Stortinget for å komme frem til en løsning.

– Stortinget må legge vekk partipolitikken, og umiddelbart gi regjeringen mandat til å trykke på den store røde knappen. Hvis ikke vil en stor del av befolkningen miste livsgrunnlaget sitt, sier Horneland Kristensen.

Handelsorganisasjonen mener også at de skatte- og avgiftsmessige tiltakene regjeringen la frem ikke monner til deres medlemsbedrifter som melder om en akutt likviditetskrise.

Derfor foreslår Virke at virksomhetene må få utsatt innbetaling av arbeidsgiveravgift og merverdiavgift. Organisasjonen foreslår at neste termin utsettes til oktober, og at det bare blir to innbetalinger i år.

Les på E24+

Vi har ikke tid til politisk corona-krangling

Støtter LO-forslag

LO har tidligere gått ut med et forslag om at arbeidstakere som permitteres må få 100 prosent lønnsdekning de første 15 dagene av perioden de er permittert. Det er et forslag Virke også støtter.

− Bedriftseiere over hele landet som må permittere ansatte for å redde arbeidsplassene deres ønsker ikke at de personlig skal ta regningen. Her må staten på banen. Vi må sørge for at folk beholder livsgrunnlaget sitt, og har penger til å stimulere økonomien når myndighetene kan begynne å lette på krisetiltakene, sier Horneland Kristensen.

Samtidig mener Virke at arbeidsgiver må fritas betalingsplikten i arbeidsgiverperioden knyttet til sykelønn ved sykdom og myndighetspålagt karantene knyttet til virusutbruddet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Virke
  3. Arbeidsplass
  4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Fillerister utvidet kompensasjonsordning: – Dette holder ikke

  2. Virke: – En kjempestor seier

  3. Virke-topp: Puslete tiltak fra regjeringen

  4. TV: Regjeringen legger frem tiltakspakke

  5. Halvparten av Virke-bedriftene opplever svikt i etterspørselen