Yngve Slyngstad om tidenes Oljefondet-år: – Vet ikke om vi klarer å gjenta det

Yngve Slyngstad vil stå igjen i historiebøkene som han som ledet Oljefondet gjennom finanskrisen og opp til det symboltunge beløpet på 10.000 milliarder kroner. Nå oppfordrer han oss alle til å tenke over hvordan vi skal ta vare på den enorme pengebingen fremover – og hvordan vi skal beskytte den fra oss selv og andre farer.

Avtroppende konsernsjef i Norges Bank Investment Management (Oljefondet), Yngve Slyngstad (t.v.) avbildet under opptak til E24-podden med programleder Marius Lorentzen
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Det er veldig vanskelig å ta innover seg, selv for politikere, beslutningstagere og til og med dem som jobber i fondet.

Det sier avtroppende sjef i Norges Bank Investment Management, også kjent som forvalteren av Oljefondet, om de over 10.000 milliardene i fondet i romjulsepisoden av E24-podden.

Slyngstad leverte oppsigelsen sin fredag 25. oktober, den samme dagen som Oljefondet nådde den historiske milepælen og samtidig som man feiret 50-årsjubileet til det første oljefeltet i Nordsjøen – Ekofisk.

– Det var sånn sett en fin dag å slutte på og man kan ikke finne et symbolsk bedre tidspunkt. Dessuten tror jeg 2019 blir det beste året i fondets historie. Jeg vet ikke om vi klarer å gjenta det, sier Slyngstad.

Søk opp E24-podden i Spotify, Apple Podcast eller følg denne linken!

Da Slyngstad begynte i Oljefondet på slutten av 90-tallet besto det av 100 milliarder kroner på en konto i Norges Bank.

– Jeg sammenligner ofte med hvor mye formue vi har, altså husholdningens formue. Det er rundt 12.000 milliarder, men så har vi rundt 4.000 milliarder i gjeld. Så fondet er faktisk en større formue enn resten av formuen husholdningene har. Det er betydelig større enn alle eiendomsverdier i Norge til sammen, sier Slyngstad.

Vokteren av Oljefondet takker (nesten) for seg – E24-podden med Lorentzen & Co

Per person er det omtrent 1,9 millioner kroner i fondet for hver og en av oss. Gjennom årenes løp har også pengene som vi har satt inn kastet mer av seg enn pengene vi har satt inn:

– Avkastningen de siste ti årene er på 5.000 milliarder kroner. Det er «bare» satt inn 3.300 milliarder (fra oljevirksomheten, journ.anm.), sier Slyngstad videre.

Ikke bare er avkastningen større enn pengene vi har satt inn i fondet, men vi har også kommet til et annet knekkpunkt.

Nå kommer det nemlig omtrent like mye penger inn fra utbytter og leieinntekter hvert år som staten får inn av inntekter fra oljevirksomheten.

– Bedriftene betaler ut om lag halvparten av det de tjener i utbytte til investorer som oss. Det er 240 milliarder hvis man inkluderer leieinntekter fra eiendommene. Det er på størrelse med som samlet inntekts- og formuesskatt til staten, like stort som alle alderspensjoner staten betaler ut, forklarer Slyngstad.

– Så vi må kanskje fokusere mer på kontantstrømmen vi får fra fondet enn kurssvingninger fra år til år, oppfordrer han.

– Vi må tenke på hvordan vi forsvarer midlene våre

Slyngstad takker ikke bare av samtidig som Oljefondet har nådd 10.000 milliarder, men også samtidig som aksjemarkedet i USA har satt nye rekorder og vi har hatt en periode uten noen virkelig stor krise på 10 år.

– Flere peker på at det er stadig færre aksjer som sørger for at indeksene fortsetter å stige. Ser du at vi nærmer oss en slags topp nå snart?

– Jeg har fått det spørsmålet mange ganger, om jeg gir meg nå fordi det skal snu. Men det tror jeg ikke. Hadde jeg trodd det så hadde jeg faktisk blitt sittende, sier Slyngstad og fortsetter:

– Jeg synes egentlig krisesituasjoner er veldig spennende faglig. Vi hadde en fantastisk heldig krise sist gang, for det var da vi kjøpte opp alle de aksjene som vi har tjent så mye på.

Selv om han ikke tror på en krise, så er det flere farer som kan true fondet likevel.

– Hva er de største farene, er det oss nordmenn selv hvis vi blir for grådige og vil bruke for mye penger eller er det eksterne ting dere ser på?

– Jeg tror alle de tingene er viktige. Det er viktig å ha et institusjonelt rammeverk og ha en innretning som tåler et uvær. Så må vi ha en investeringsorganisasjon som har tillit i befolkningen vår, ellers så risikerer vi at det rakner, sier Slyngstad og fortsetter:

– Vi må også være klar over at vi har solgt olje og gass i utlandet, og har satt igjen penger i utlandet. Det kan komme regelendringer, endringer i skattlegging, ekspropriasjon eller andre ting som gjør at vi ikke får pengene tilbake igjen. Så vi må tenke på hvordan vi forsvarer midlene våre.

Les også

Håper å finne ny Oljefondet-sjef innen sommeren: – Vi søker en god og sterk leder

Slutter ikke med det første

– Var det at man nådde 10.000 milliarder som gjorde at du tenkte at det var på tide å gi seg?

– Det er ikke noe tidspunkt som er helt riktig uansett. Det var greit å finne en symbolsk dag og det var en fin fredag – og det var tilfeldigvis også 50 år på dagen etter vi fant oljen på Ekofisk

– Oljemuseet i Stavanger hadde en markering som begynte klokken 11:00, og fondet passerte 10.000 milliarder tre minutter på, sier Slyngstad videre.

– Vi har en ny sentralbanklov og det kommer et nytt styre i Norges Bank. Tenkte du at det var greit at de fikk velge en ny sjef?

– Ja, jeg synes det er et bra tidspunkt å la et nytt styre få begynne på nytt. Og det har vært en del av opplegget med den nye loven at det fra styret skal være mer fokus på kapitalforvaltning og investeringer. Det er også andre ting som har skjedd med mandatet i løpet av høsten, blant annet skal mer legges frem for Finansdepartementet for godkjenning, sier Slyngstad.

– Og stillingen du har hatt blir omgjort til et åremål. Tolket du det som et signal at departementet ville ha inn noen nye?

– Nei, på ingen måte. Det har ikke noe med det å gjøre, sier Slyngstad.

Han regner imidlertid med at han blir værende i jobben i mange måneder til. Det er nemlig det nye sentralbankstyret som tiltrer i januar som får jobben med å utpeke Slyngstads arvtager. Hvis personen utpekes rundt påske og deretter

Dermed står sjefsbyttet i Oljefondet i kontrast til mange store konsern, der sjefen gjerne slutter på dagen hvis han eller hun takker for seg – slik man for eksempel så da Helge Lund gikk av som Equinor-sjef.

– Vi kan ikke si at vi har en hundreårshorisont og så foreta et bytte på en ukes varsel. Vi må vise langsiktighet i dette også, sier Slyngstad, som regner med å starte i sin nye jobb som fornybaransvarlig i Oljefondet en gang rundt oktober 2020.

Vokteren av Oljefondet takker (nesten) for seg – E24-podden med Lorentzen & Co
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Podcast
 3. Yngve Slyngstad
 4. Oljepenger
 5. Finansdepartementet

Flere artikler

 1. Yngve Slyngstad vil slutte som Oljefondets leder

 2. Sa opp da fondet passerte 10.000 milliarder: – En symbolsk dag

 3. Oljefondets beste år noensinne: Steg med 335.000 kroner per nordmann

 4. Nicolai Tangen blir ny sjef i Oljefondet

 5. Oljefondet bikket under 10.000 milliarder kroner