Ferske boligtall onsdag: Forventer fortsatt prisnedgang

Kommer boligprisfallet til å fortsette?

PRISFALL: For første gang på lenge falt prisene på landsbasis i mai. På onsdag kommer svaret om prisfallet fortsetter inn i juni.
Publisert:

Onsdag klokken 11 slipper Eiendom Norge tallene for boligprisutviklingen i juni.

I mai falt boligprisene på landsbasis for første gang på 19 måneder. Nå forventes nedgangen å fortsette.

Direktør i Privatmegleren, Grethe Meier ser for seg at boligprisene vil faller mer. Hun beskriver imidlertid en nedgang som udramatisk.

– I Oslo venter vi en større korreksjon enn det som allerede har kommet. Prisene i markedet har økt med 40 prosent de siste to årene, da er det naturlig med en justering.

På landsbasis forventer vi en nedgang i boligpriser på 1–2 prosent. Det er vanlig for juni måned, sier Meier til E24.

Forrige måned kunne Eiendom Norge presentere tall som viste at boligprisene falt med 1,1 prosent. Sesongjustert var prisnedgangen 0,7 prosent. For Oslo var nedgangen på 1,4 prosent.

Vi dekker pressekonferansen hos Eiendom Norge klokken 11. Få nyheter og reaksjoner først på E24.

DINE PENGER+: Slik selger du boligen når markedet surner

Venter liten nedgang


Analytiker i DNB Markets, Jeanette Strøm Fjære, tror boligbremsen fortsetter når vi får tallene for juni.

– På landsbasis forventer vi et beskjedent fall på 0,1 prosent og en relativt flat utvikling i boligprisene i tiden fremover, sier Strøm Fjære.

Den sterke boligprisutviklingen i Oslo har lenge vært under lupen.

Etter fallet i mai på 1,4 prosent, ser vi nå en mindre korreksjon, ifølge Strøm Fjære. Hun peker på innstrammingen i låneforskriftene som ble gjennomført ved nyttår som en faktor som nå slår inn i boligmarkedet.

– Det kan være at forskriftsendringene som kom i januar, slår hardere ut i Oslo enn i resten av landet. Det er også naturlig med en periode med noe svakere utvikling etter et par år med veldig sterk vekst.

Les også

Boligmarkedet kjølner: Ekspertenes råd til boligkjøpere

Stavanger tilbake på beina

Boligmarkedet i oljeregionene på Vestland har fått hard medfart de siste årene.

Spesielt oljehovedstaden Stavanger har hatt tøffe tider i boligmarkedet. Likevel viste mai-tallene for Stavanger en oppgang på en prosent.

Strøm Fjære forventer at boligprisutviklingen i Stavanger vil være positiv fremover.

– Etter at boligprisen har falt i Stavanger over tid, ser tallene nå ut til å normalisere seg, forteller Strøm Fjære til E24.

– Arbeidsledigheten har stabilisert seg, men lavere befolkningsvekst i tiden fremover enn i årene med oljeboom, gjør at vi ikke venter veldig sterk vekst.

Oslo-korreksjon måtte komme

Likevel er ikke Meier ved Privatmegleren bekymret for boligmarkedet. Til tross for prisendringene, er kjøpe- og selgelysten fortsatt god, mener hun.

– Hos oss ser vi omtrentlig samme omsetningsvolum som vi hadde i juni i fjor, det tyder på en god balanse i markedet. Det er et signal om at interessen fortsatt er der både hos kjøpere og selgere.

Les også

Kraftig salgsfall for Selvaag Bolig

Prisfallet kommer av en kombinasjon av flere faktorer, men det er mye psykologi som driver prisene, påpeker Meier.

– Vi ser en opphoping av boliger på markedet som ikke selges like raskt som før. Kjøpere har blitt usikre og forsiktige overfor et marked som har hatt en stor prisvekst, og i tillegg nå et prisfall, sier Meier.

Kritisk til forskriftsendring

Meier hevder at de nye forskriftsendringene for boliglån kommer til å skape sterkere svingninger i boligmarkedet.

– Boligmarkedet regulerer seg selv helt fint, det forskriftsendringen gjør, er å skape sterkere svingninger i boligprisene. Nå kommer det en hardere nedgang i prisene enn det som er nødvendig, og til høsten kommer prisene til å stige kraftigere igjen.

– Dette rammer førstegangskjøpere som vil inn på markedet i når prisene går opp, og de som må selge når prisene går ned. Dette er unødvendig belastning på forbrukerne, sier Meier.

Les også

Kraftig salgsfall for Selvaag Bolig

Les også

Ekspertenes råd til boligkjøpere

Les også

Færre visninger av boligannonser i Oslo

Publisert: