Økonomer om dagens viktigste tall: – Blir helt avgjørende

Denne rapporten vil avgjøre om det blir rentekutt i september, mener økonomer.

BEDRIFTENES DOM: Siste bit av puslespillet om tilstanden i norsk økonomi kommer fredag klokken 10.
  • John Thomas Aarø
Publisert:

– Det blir helt avgjørende, sier Marius Gonsholt Hov til E24.

Seniorøkonomen i Handelsbanken Capital Markets snakker om dagens store begivenhet: Norges Banks temperaturmåler i norske bedrifter, Regionalt nettverk.

Rapporten, som legges frem klokken ti, vil være den siste store biten i puslespillet før hovedstyret i Norges Bank møtes for å avgjøre nivået på den norske styringsrenten om drøyt to uker.

Les også

E24s regionale mini-nettverk: Langt mellom ekspansjonsplanene

En kraftig fallende oljepris på toppen av et fall i de viktige oljeinvesteringene har økt usikkerheten om utviklingen i norsk økonomi, og har medført to rentekutt fra Norges Bank siden desember i fjor.

Sentralbanken besluttet før sommeren å kutte styringsrenten til 1 prosent, og la videre inn en stor sannsynlighet for et ytterligere kutt i år.

De aller fleste prognosemakere tror på nok et rentekutt i 2015, og at den rekordlave styringsrenten dermed vil bli enda lavere.

Spørsmålet er når rentekuttet vil komme.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets beskriver også dagens rapport som «helt avgjørende».

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets

– Dersom nettverket kommer ut negativt, med bred pessimisme i mange næringer, og som indikerer et fall i verdiskapningen, kan det fort bli aktuelt med rentekutt i september. Men det er mye som trekker i retning av at det ikke blir rentekutt, sier Bruce til E24.

Mens Gonsholt Hov i Handelsbanken fortsatt heller mot et rentekutt fra Norges Bank, er Bruce i Nordea litt mer tilbøyelig til å tro at Norges Bank ikke vil kutte renten.

Les også

SSB: Så mye mørkere ville norsk økonomi vært med «normal» krone

Men usikkerheten er stor og nettopp derfor blir nettverket viktig, mener økonomene, som blant annet peker på følgende faktorer:

** På den ene siden har oljeprisen tatt en ny tur i utforbakken i sommermånedene, og befinner seg igjen på 40-tallet. Flere av Norges anerkjente oljeanalytikere har nedjustert sine langsiktige forventninger til oljeprisen. Mange ser ikke en oljepris på 70 dollar fatet før om flere år. For ett år siden kostet et fat nordsjøolje til sammenligning rundt 100 dollar. Frykten er hvor kraftig dette vil påvirke en norsk økonomi som allerede er dypt inne i en tøff oljebrems (se faktaboks).

** På den annen side har prisveksten vært relativt mye høyere enn sentralbanken har ventet de siste to månedene. Dette skylde blant annet at kronen har svekket seg kraftig på oljeprisfallet, noe som i seg selv er positivt. Ledigheten har heller ikke skutt i været.

Les også

Sjeføkonom: – Redd omstillingsbehovet blir undervurdert

Bør vente med rentekrutt

Bruce mener økonomien så langt har klart å holde relativt godt stand mot oljebremsen, noe som kan gjøre at Norges Bank utsetter rentekuttet.

– Vi har hatt en litt bedre utvikling enn fryktet i norsk økonomi. Oljeprisfallet betyr mer for utsiktene lengre frem i tid, sier Bruce.

– Dersom nettverket er relativt uendret, tror jeg Norges Bank vil vente og se an utviklingen. Det er ikke vits i å bruke opp kruttet nå, enn så lenge kronen er såpass svak og bildet er såpass blandet, sier Nordeas sjefanalytiker.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets

Tror på svakere vekst

Det forrige nettverket, som ble publisert i starten av juni, rapporterte om en forventning om tilnærmet nullvekst de neste seks månedene.

– Det slår ikke ned som en bombe for noen om vi får et nettverk som er svakere enn sist, sier Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Les også

Valutasmell gjør at importør må skru opp prisene på mat: – Dobbel krise med kronesvekkelse og økte råvarepriser

Bedriftene må nå rapportere om enda svakere utsikter for at det skal bli kutt i styringsrenten i september, mener seniorøkonomen.

– Hvordan vurderer du sannsynligheten for at nettverket blir svakere enn det var forrige gang?

– Det heller jo den veien.

– Forrige nettverksrunde ble tatt i april og mai. Dette var en periode hvor oljeprisen steg, men likevel kom det svake signaler. I etterkant har oljeprisen kommet ned igjen og industrien har gått i kjelleren. I forrige nettverk var det mange som var bekymret for ringvirkningene. Jeg vil tro at ringvirkningene nå er blitt større, sier han.

Gonsholt Hov mener at flere temperaturmålere fra ulike deler av norsk økonomi ikke akkurat gjør han mer positiv til dagens viktige rapport.

– Nå er vi på marginen i forhold til rentebeslutningen i september. Vi har ikke turt å konkludere sterkt på utfallet før vi har sett nettverket. Dersom det er svakere enn sist og vi begynner å snakke om negativ trendvekst, tror jeg Norges Bank skjærer gjennom høyere inflasjon og en svekket krone og kutter renten, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen

Flere artikler

  1. Ekspertene om høy norsk prisvekst: Inflasjonshopp vil ikke vedvare

  2. Venter svake veksttall fra norsk økonomi

  3. - Minker sannsynligheten for rentekutt

  4. – Det Norges Bank absolutt ikke skulle gjøre

  5. - Øker sannsynligheten for resesjon i Norge