Renterådet avlyser krise i norsk økonomi: – Ni av ti nordmenn kan sprette champagnen

I løpet av sommermånedene har et rentekutt gått fra å være «garantert» til å bli «avblåst» av de aller fleste. Men utfordringene står fortsatt i kø for Norges Bank.

LYSERE UTSIKTER: E24s Renteråd, bestående av Olav Chen, Øystein Børsum, Erica Blomgren, Jan Ludvig Andreassen og Jeanette Strøm Fjære.
 • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

Norsk økonomi har vært i kraftig brems de siste to årene, men nå ser E24s Renteråd flere tegn på at det lysner.

– Ni av ti nordmenn kan nå sprette champagnen, sier seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank - en av fem økonomer i E24s ekspertpanel i forkant av rentebeslutningen til norges Bank i morgen.

Bakteppet har vært kraftig fallende oljeinvesteringer og vedvarende lav oljepris, som har medført at verdiskapningen har stanset bortimot helt opp.

I Norges desidert største næring har det vært kraftig utforbakke. Det er i denne bransjen at Børsums 10. mann befinner seg.

– Det at det aldri ble noen smitte til resten av økonomien i vesentlig grad, det er fantastisk gode nyheter.

Norges Bank vil annonsere rentebeslutningen torsdag klokken 10. Klokken 10.30 er det duket for pressekonferanse med sentralbanksjef Øystein Olsen.

– Game changer

Renterådet er samlet i forkant av rentebeslutningen til Norges Bank torsdag. I løpet av sommeren har de fleste av rådets medlemmer avlyst tidligere spådommer om at det kommer et nytt rentekutt.

– Det er en game changer, sier Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand Asset Management.

Han snakker om det svært mange hadde ventet ville skje – at den kraftige oljenedturen ville spre seg utover Vestlandet i langt større og sterkere grad enn det har gjort så langt.

– Vi har sett en halvering av oljeprisen, men vi har ikke sett at det har smittet over på økonomien som helhet. Nå er jeg usikker på om dette i det hele tatt kommer, sier han.

(saken fortsetter under bildet.)

INGEN SMITTE: Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand Asset Management, sier oljenedturen ikke spredte seg i særlig grad til andre bransjer.

Fra rentekutt til uendret?

Intet mindre enn fire ganger har sentralbanksjef Øystein Olsen svingt rentesabelen. Fra å ha en styringsrente på 1,5 prosent ved juletider i 2014, er renten nå på 0,5 prosent.

Torsdag vil sentralbanksjef Øystein Olsen meddele hvor Norges Banks hovedstyre har besluttet å sette renten.

Ved forrige korsvei i juni viste den såkalte rentebanen, sentralbankens forventning om styringsrenten tre år frem i tid, en sannsynlighet for et rentekutt i september på nesten 100 prosent – dersom bankens forventninger til den økonomiske utviklingen skjedde fyllest.

Men siden den gang har norske makrotall vært i relativt sterk bedring. Ledigheten har begynt å falle (dog ikke siste telling). Temperaturmålere fra norsk næringsliv har begynt å ta seg opp.

Og boligprisene har notert rekord etter rekord etter rekord.

Bobletendenser

En av vårens store snakkiser har vært den svært krasse boligprisveksten, i særklasse i hovedstaden. Ekspertene har for lengst begynt å se tegn til boligboble, mens dette kontant er blitt sablet ned av bransjen selv.

– Det virker som om fundamentale faktorer kan forklare boligprisveksten, med lave renter, forventninger om laver renter veldig lenge og et arbeidsmarked som er veldig bra mange steder, sier Jeanette Strøm Fjære, seniorøkonom i DNB Markets til E24.

Les også

Meglersjef vil ta grep: – Når forventningen er at boligene går over takst, er det en forventning vi må fjerne

– Men når man ser på Oslo-markedet er det tegn til at prisene drives opp av forventning om videre prisoppgang, noe som for mange er selve definisjonen på en boble, legger hun til.

Nylig kom en oversikt som viste at hele 44 prosent av boligene under 60 kvadratmeter som ble solgt Oslo i årets første kvartal, ble kjøpt av en annen person enn den som bor der. Det skjer på samme tid som leieprisene i hovedstaden mer eller mindre har stått stille.

– Det er vanskelig å si om det er en boble inntil det sprekker, men at husholdningene er sårbare for renteøkning eller inntektsbortfall, det er klart, sier hun.

(saken fortsetter under bildet.)

Jeanette Strøm Fjære, analytiker i DNB Markets

Kan ta frem boligkortet

Høyere gjeldsvekst, i all hovedsak drevet av boligkjøp, er av Norges Bank tidligere blitt brukt som en viktig forklaring på rentebeslutninger – risikoen for at såkalte finansielle ubalanser bygger seg opp i økonomien.

Men i de siste to årene har det vært oljebrems som har vært fokuset til sentralbanken. Nå kan dette være i ferd med å endre seg.

– Mye av grunnen til at vi tror Norges Bank nå vil holde renten uendret, er jo ikke fordi vi tror det vil gå så voldsomt bra i norsk økonomi. Vi er enige i at vekstbunnen kanskje er nådd, men bildet er likevel ikke kjempebra. Vi tror heller ikke at ledighetstoppen er nådd ennå, vi tror den vil stige fremover, presiserer Strøm Fjære.


– Her er jeg veldig tydelig: De bør drite i det

– Men grunnen til at vi tror den ikke kutter, er at det er redusert nedsiderisiko for økonomien og økt risiko for finansielle ubalanser. Dette tror vi de vil legge veldig stor vekst på, sier Strøm Fjære.

– Her er jeg veldig tydelig: De bør drite i det, parerer Andreassen.

– Vi må holde litt fokus på hva Norges Bank kan og ikke kan gjøre noe med. Det Norges Bank må fokusere på, er kronekursen, slår han fast.

Og derfor mener den mest pessimistiske økonomen i Renterådet at renten må kuttes på torsdag.

Kjempelave renter ute

Bildet utenfor Norges grenser er nemlig at våre naboland og største handelspartnere har en rente som er langt lavere enn her på berget.

I eurosonen, Norges største handelspartner, er signalrenten null og innskuddsrenten på minus 0,4 prosent. Tyngdekraften vil til slutt virke, mener han.

– Dette er en økonomi som lever av kunstig åndedrett, med ekspansiv finanspolitikk, lave renter og en svak valuta, sier han.

– Norsk økonomi vil fortsatt trenge stimuli i 2017, enten det er finanspolitisk eller pengepolitisk. Vi er inne i en lavkonjunktur som trenger stimuli. Med så lave renter ute, er det bare et tidsspørsmål før renten tvinges ned på samme nivå som våre naboland. Det nivået ser ut til å være nært null, sier Andreassen.

(saken fortsetter under bildet.)

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika

For uten rentekutt er det overveiende sannsynlig at Norges Bank kjører kronen sterkere, mener han.

Andreassen tror blant annet at den oljedrevne industrien i Norge, som har fått hard medfart de siste årene, vil få det tøft også fremover – og enda tøffere om de som selger til utlandet får mindre igjen som følge av et kroneløft.

– Om de ikke kutter nå, må vi regne med at kronen går videre frem mot jul, sier Eikas sjeføkonom.

Les også

Kronen på sterkeste nivåer på ett år

Kronekursen

Norges Bank har selv pekt på viktigheten av en svak krone når den største næringen har falt kraftig tilbake.

Den massive kronesvekkelsen har høyt og lavt blitt hyllet som en viktig støtdemper for økonomien, fordi den har utradert årevis med forverret konkurranseevne relativt til utlandet som følge av høyere lønnsvekst. Du kan lese mer om saken her.

Kronekursen har gått en del sterkere enn det rekordsvake nivået vi så ved inngangen av året.

Men må man ta like stort hensyn til kronen nå som det tilsynelatende går bedre?

Ja, mener samtlige av Renterådets medlemmer.

– Kronen er fortsatt svak, og selv om vi skulle se en styrking av kronen om Norges Bank holder renten uendret, vil den fortsatt være svak, sier Erica Blomgren, sjefstrateg i Seb.

(saken fortsetter under bildet.)

Erica Blomgren, sjefstrateg i Seb

– Man skal absolutt glede seg over at vekstbildet ser bedre ut og at risikoen for et skikkelig negativt scenario er blitt mindre. Men i et kronehensyn må Norges Bank se at rebalanseringen av økonomien fortsetter og at faktiske data følger opp de signalene vi har fått fra ulike indikatorer; før man får det svart på hvitt at vi er på trygg grunn, er det viktig å holde kronen svak, sier hun.

Viktig rentebane

Dermed blir en av de store utfordringene for Norges Bank torsdag på en side å formidle at ting er i bedring, men samtidig ikke i så god bedring at det kan kjøre kronekursen sterkere.

Derfor venter Renterådet at sentralbanken vil tegne en rentebane som vil vise en relativt stor sannsynlighet for rentekutt lenger ut i tid.

– Det har vært store overraskelser for markedet fra Norges Bank de siste årene. Folk har brent seg på fingrene før, og man er litt i avmakt. Men skulle man få en «go» fra Norges Bank om at «nå er vi ferdig», da vil vi se en markert styrkelse av kronen, sier Blomgren.

Til slutt gjentar vi: Norges Bank vil annonsere rentebeslutningen torsdag klokken 10. Klokken 10.30 er det duket for pressekonferanse med sentralbanksjef Øystein Olsen. Følg nyhetene her på E24!

Les også

Se, en Oslo-leilighet som kan kjøpes til prisantydning!

Les også

Tåsen-villa gikk fem millioner over

Les også

E24 sjekket 125 Oslo-boliger til salgs. 90 er priset lavere enn salgsprisene i forrige måned

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Rente
 2. Rentemøte Norges Bank
 3. Oljebransjen
 4. Boligmarkedet
 5. Norges Bank
 6. Arbeidsledighet
 7. Økonomi

Flere artikler

 1. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

 2. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

 3. Renterådet tror boligprisene hindrer rentekutt

 4. Mener USAs mektige sentralbanksjef baner vei for Olsens rentehopp

 5. Renterådet: Ser slutten på boligpris-boomen