Solberg stokker om regjeringen

Fremskrittspartiet fester grepet om innvandringsfeltet, mens Høyre tar hånd om arbeidslivspolitikken når statsminister Erna Solberg (H) legger fram sin nye regjeringskabal onsdag.

NY REGJERINGSKABAL: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) i samtale med Høyres Linda Hofstad Helleland i Stortinget i Oslo tirsdag. Det er varslet at det kommer endringer i regjeringen onsdag. Helleland blir trolig ny kulturminister.

Håkon Mosvold Larsen
  • NTB
Publisert: Publisert:

Spekulasjonene gikk tirsdag i mange retninger om omfattende endringer i regjeringen. Slik det alltid er, var det ingen som offentlig ville bekrefte noe.

Flere medier kunne likevel melde at de under hånden har fått bekreftet statsrådsskiftene, og i løpet av dagen ble mediene også tilnærmet samstemte.

Tre statsråder forlater regjeringen: kulturminister Thorhild Widvey (H), arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) og klimaminister Tine Sundtoft (H).

Fire nye rykker inn: Anniken Haugli (H) som arbeids- og sosialminister, Linda Hofstad Helleland (H) som kulturminister, Jon Georg Dale (Frp) som landbruksminister og Per Sandberg (Frp) som fiskeriminister.

Tre bytter departement: Sylvi Listhaug (Frp) fra Landbruksdepartementet til statsråd med ansvar for asyl- og innvandringsfeltet under Justisdepartementet. Vidar Helgesen (H) blir klimaminister og Elisabeth Aspaker (H) blir ny europaminister.

Les også

Erna planlegger regjeringsrokade onsdag

Fersk fiskeriminister

Frps nestleder Per Sandbergs inntreden som ny fiskeriminister, var noe av det som fikk mest omtale tirsdag. Sandberg var selv taus om statsrådsryktene. Overfor VG nøyde han seg med å svare at han har «et godt forhold til fisk», og at han har jobbet som fisker i en måned. På spørsmål fra NTB om hva han kan om fiskeripolitikk, svarer han slik:

– Jeg er generalist, jeg, vet du.

Sandberg har vært viktig for sitt parti når det gjelder å flagge Frps politikk når den ikke stemmer overens med regjeringens politikk.

– Dette har lenge vært en vanskelig balansegang, og det er ikke så lett å se hvem som kan ta over den rollen. Sandberg har vært viktig for partiet og stått nært grasrota, sier valgforsker Bernt Aardal til NTB.

Les også

Regjeringen vil myke opp TV-reklameloven

– Frp får innvandringsminister

Innvandringsfeltet har hittil ligget hos både justisministeren og inkluderingsministeren. Det som synes klart, er at dette feltet nå samles under én innvandringsminister, og at det er Sylvi Listhaug (Frp) som får jobben. Dermed får Fremskrittspartiet styrket sitt stempel på innvandringspolitikken framover. Flere kommentatorer bemerker at det trolig vil gagne partiet.

En av Listhaugs viktigste oppgaver framover blir å sette ut i livet endringene i integreringspolitikken som partiene på Stortinget, bortsett fra SV og Miljøpartiet De Grønne, skal ha kommet til enighet om. Det er ventet at avtalen presenteres onsdag ettermiddag.

Les også

Frp puster Høyre i nakken på ny måling

– Én ekstra statsråd

Regjeringen utvides fra 18 til 19 medlemmer, om spekulasjonene stemmer. Frp får dermed åtte, og altså – én ekstra – statsråd, ifølge DN , men det utlignes av at Høyre overtar Arbeids- og sosialdepartementet.

Rokeringene i regjeringen har et klart framoverskuende blikk mot stortingsvalget i 2017, ifølge NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand. Fremskrittspartiet har i enda sterkere grad sikret seg innvandringsfeltet, mens arbeidslivspolitikken blir viktig for Høyre i tvekamp med Arbeiderpartiet.

Statsrådspostene til Listhaug og Sandberg beskrives av politiske kommentatorer som dristig, men også smarte grep. Twitter flommet over av vittigheter om Sandbergs nye rolle som fiskeriminister, men Civita-leder Kristin Clemet mener utnevnelsen ikke er så dum. Hun peker på at en fiskeriminister nærmest er programforpliktet til å reise land og strand rundt. Det vil gi Sandberg god mulighet til å beholde kontakten med grasrota, og han vil nok ikke la seg begrense av rollen.

– Det kan bli masse sitatverdig stoff ut av hans møter med fiskerne rundt om i landet, påpeker hun.

Les også

Regjeringen vil myke opp TV-reklameloven

Les også

Erna planlegger regjeringsrokade onsdag

Les også

Stortinget vedtok flyseteavgiften

Publisert:

Flere artikler

  1. Slik blir Solbergs nye regjering

  2. Kilder til VG: Nikolai Astrup inn i regjeringen

  3. Erna planlegger regjeringsrokade onsdag

  4. Kilder til VG: Anniken Hauglie skal ut av regjeringen – dette vet vi

  5. Medier: Høyres Tina Bru blir ny olje- og energiminister