Dette skjer denne uken

Resultatrushet fortsetter denne uken med blant andre Equinor, Telenor, DNB, Apple og Google-eier Alphabet, mens markedet venter på utfallet fra handelsforhandlingene mellom USA og Kina.

RESULTAT: Apple er blant teknologigigantene som leverer kvartalsrapporter denne uken. Selskapet, med Tim Cook i spissen, kommer med resultatet etter at markedet stenger tirsdag.

Foto: Bay Area News Group/tns/abaca Pa Photos
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Kvartalsrapportene fortsetter å strømme inn. I USA leverer 150 av selskapene på S&P500-indeksen resultater denne uken.

Her hjemme kommer det tall både fra Oljefondet og fra landets største selskaper, inkludert Equinor, DNB og Telenor.

Oljekjempen Equinor er ventet å levere et justert resultat før skatt på 3,887 milliarder dollar (33,7 milliarder kroner), som er noe svakere enn året før. Det blir i så fall Equinors svakeste resultat siden tredje kvartal 2017.

Ute vil teknologigigantene Apple, Alphabet og Samsung alle levere rapporter for første kvartal i løpet av uken.

Det er et spesielt spennende kvartal for Google-eier Alphabet, ifølge Jim Cramer i CNBC. Investorene vil få svar på hvordan det har gått med videonettsiden Youtubes nye premiumabonnement og med internettplattformen Google Cloud.

– Det er et viktig kvartal for Alphabet, sier Cramer til CNBC.

Også blant annet Spotify, BP, Pfizer, General Electric og General Motors kommer med tall denne uken.

– Inntjeningen til selskapene er det som kommer til å styre aksjemarkedene denne uken, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea, til E24.

Les også

Spår resultatfall for Equinor

Nye runder med handelsmøter

Men selskapsresultater er bare det viktigste denne uken hvis det ikke kommer noen store nyheter fra forhandlingene i handelskrigen, påpeker Bruce.

Kina og USA skal denne uken fortsette samtalene for å forsøke å få på plass en endelig handelsavtale. USAs finansminister Steven Mnuchin skal til Beijing for å delta i nye runder med møter mellom de to stormaktene.

Den amerikanske presidenten Donald Trump har allerede utsatt den planlagte økingen i tollsatsene på kinesiske varer, som skulle skje i mars, fordi han mente partene var nær å få til en avtale

Trump mener han vet innen mai måned om det er mulig å få på plass en avtale, skriver Financial Times.

Rentemøte i USA

Tirsdag og onsdag møtes den amerikanske sentralbanken, Fed, til rentemøte. Onsdag skal Fed-sjef Jerome Powell holde pressekonferanse om møtet. Her blir det trolig lite nytt, mener Erik Bruce i Nordea.

– Sentralbanken har kunngjort mye av det de skal gjøre allerede, og de har ingen hast med å få renten opp, sier sjefanalytikeren.

Han trekker fram at selv om det går bra med amerikansk økonomi og tallene for økonomisk vekst overrasket positivt forrige uke, går det fortsatt tregt med inflasjonen. Da blir det ingen renteøkninger med det første, tror Bruce.

Mandag får vi fasit på hva inflasjonen ligger på når PCE-deflatoren tikker inn. Det er den amerikanske sentralbankens foretrukne mål på kjerneinflasjon.

Også fra Storbritannia kommer rentenyheter, men heller ikke her er det noe nytt i vente. Bank of England er ventet å holde renten stabil, skriver Financial Times.

Sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce.

Foto: Frode Hansen VG

Venter fortsatt godt arbeidsmarked

På hjemmebane kommer det to indikatorer på arbeidsledighet denne uken. SSB kommer med tall fra arbeidskraftsundersøkelsen, såkalte Aku-tall, på tirsdag. Fra Nav kommer registrert arbeidsledighet på fredag.

Erik Bruce legger mest vekt på tallene fra Nav for å få en indikasjon på hvordan det går i arbeidsmarkedet.

– Aku-tall svinger mye og det er mange tilfeldigheter inne i bildet, sier Bruce.

Han venter at antallet arbeidsledige målt ved registrert arbeidsledighet fortsetter å synke med nesten tusen personer i måneden også i mars. Han mener at hvis trenden fortsetter i positiv retning kan det være viktig når Norges Bank skal ta en rentebeslutning i juni.

– Hvis det fortsetter å komme klare tall til lavere arbeidsledighet er det enda et argument for å sette opp renten, sier sjefanalytikeren.

Norges Bank har hevet renten to ganger det siste drøye halvåret, fra rekordlave 0,5 prosent til én prosent. En rekke banker har fulgt etter og hevet sine utlånsrenter.

Fra USA får vi også svar på hvordan det går med arbeidsmarkedet på fredag. Ifølge Financial Times er det ventet at antall arbeidsplasser utenom landbruket har økt med 180.000 personer i april. Arbeidsledigheten er ventet å lande på 3,8 prosent.

Korreksjon i detaljhandelen

Av makrotall i Norge kommer også detaljhandel for mars. Omsetningen i detaljhandelen falt kraftig i februar og endte på en nedgang på 1,3 prosent.

Bruce venter en god korreksjon og en oppgang i omsetningen i mars.

Også bilsalget er ventet å ha økt i mars. Dette er ikke tatt med i detaljhandelmålingene, men kan likevel gi en indikasjon på at det er en vekst i folks forbruk.

– Forbruksveksten har vært svak siden i fjor sommer, delvis fordi høye strømpriser har spist av kjøpekraften til folk, sier Bruce.

Nå har imidlertid strømprisene flatet ut, noe som kan bidra til en oppgang i detaljhandelen, mener sjefanalytikeren.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Litt større shoppefall enn ventet i mai

  2. Forventer renteheving og høy lønnsvekst

  3. Dette skjer denne uken: Rentemøte, krisepakke og smitteutvikling

  4. Annonsørinnhold

  5. Statusrapport fra verdensøkonomien: Handelskrigen slipper ikke taket

  6. Dette skjer denne uken: Resultatskred på Oslo Børs