Trumps økonomiske rådgiver sier opp

Donald Trumps rådgiver, Gary Cohn, sa trolig opp i protest mot presidentenes økonomiske politikk tirsdag. 

SIER OPP: Gary Cohn er ferdig som Trump-rådgiver

Foto: Ruben Sprich Reuters
  • NTB
  • Eric B. Utheim
Publisert:

Gary D. Cohn som er president Donald Trumps øverste økonomiske rådgiver gir seg, skriver The New York Times, og viser til Det hvite hus.

Ifølge avisens kilder er det ingen enkelt årsak til at han sier opp, men Bloomberg har tidligere skrevet at Cohn ville trekke seg dersom ny stål og aluminiums-toll ble vedtatt. Og Financial Times melder at det er nettopp uenighet om den mye omtalte straffetollen på metall som er årsaken til at Cohn trekker seg.

– Hvis Cohn går, er det en stor sak fordi det betyr at «America First»-folket tar over, sa makrostrateg Larry McDonald hos ACG Analytics, ifølge CNBC.

Metall-toll

Det var før helgen at Donald Trump annonserte at han ville ilegge en toll på 10 prosent på import av aluminium og 25 prosent på stål. Noe som skal ha kommet som en overraskelse på flere i hans egen administrasjon.

EU har svart med mottiltak, som kan ramme alt fra amerikanske motorsykkel-produksjon til fruktbønder i Florida.

– Gary har vært min øverste økonomiske rådgiver og gjorde en fantastisk jobb med å fremme vår agenda, levere historiske skattekutt og reformer, sier Donald Trump i en uttalelse til avisen.

– Det har vært en ære å tjene landet mitt og jobbe for å fremme økonomisk politikk som er fordelaktig for det amerikanske folket, heter det i en uttalelse fra Cohn.

Frihandelsnederlag?

Flere eksperter og avisskribenter i USA ser på Cohns avgang som et nederlag for de som er for frihandel, og at dette styrker Trump og de som vil inn på en mer proteksjonistisk linje.

Det skal ha rådet en splittelse, hvor handelsminister Wilbur Ross og Trump ivrer for beskyttelsestoll for å verne amerikanske arbeidsplasser, mens Cohn og en rekke ledende republikanere i kongressen ønsker mer frihandel.

Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, har blant annet tatt avstand fra forslaget:

– Vi er ekstremt bekymret for konsekvensene av en handelskrig, og vi oppfordrer Det hvite hus til ikke å gå videre med denne planen, har han uttalt.

Etter at nyheten ble kjent tirsdag kveld norsk tid, falt både amerikanske aksjer, dollaren samt amerikanske statsobligasjoner.

Publisert:

Flere artikler

  1. Han kan overta som Trumps viktigste økonomiske rådgiver

  2. Larry Kudlow blir neste økonomiske rådgiver for Trump

  3. Kina gjør seg klar for handelskrig med USA

  4. Cohn-exit åpner døren for handelshauken Peter Navarro

  5. – Vi kan ikke avstå fra å reagere