Italia nekter å godta EUs budsjettslakt

EU-kommisjonen beregner at underskuddet på statsbudsjettet i Italia vil vokse til over 3 prosent i 2020. Det finner landets finansminister seg ikke i.

IKKE GLAD: Italias finans- og økonomiminister Giovanni Tria sier EUs prognoser for landets økonomi ikke er nøyaktige.

Foto: Riccardo Antimiani AP
  • David Bach
Publisert:

Torsdag la EU-kommisjonen fram nye økonomiske prognoser som tyder på en langt større økning i budsjettunderskuddet i Italia enn den italienske regjeringen selv har anslått.

Italia har lagt opp til et underskudd på 2,4 prosent i forslaget til statsbudsjett for 2019, mens EU-kommisjonens beregninger derimot tyder på at underskuddet vil bli 2,9 prosent.

Deretter vil det vokse til 3,1 prosent i 2020, skriver NTB.

EU uttaler samtidig at Italias vekstutsikter uansett er «høyst usikre og med forsterket nedsiderisiko», blant annet for en økning i landets kostnader med å betjene sin høye statsgjeld.

Skyter tilbake

Kort etter at EU-kommisjonen publiserte tallene, var Italias finansminister Giovanni Tria på banen og sa at EUs analyse var «utilstrekkelig og oppdelt». Ifølge Bloomberg hevder Tria at EU også ignorerte forsøk på klargjøring av Italias syn.

– EU-kommisjonens prognoser for Italias underskudd står i skarp kontrast til det Italias regjering selv har estimert, og de kommer fra en unøyaktig og ufullstendig analyse av budsjettet, sier Tria.

Han opplyser ifølge Reuters at Italia forplikter seg til å respektere at maksgrensen for underskuddet er 2,4 prosent.

Les også

Svakeste vekst på fire år: – Draghi er nødt til å justere ned

– Vi beklager denne tekniske tabben fra EU-kommisjonen, som ikke vil påvirke fortsettelsen av vårt konstruktive samarbeid med dem, legger Tria til.

Heller ikke statsminister Giuseppe Conte var imponert over EUs beregninger.

– Det finnes intet grunnlag for å stille spørsmål ved robustheten og bærekraften i våre reformer. Av denne grunn anser vi at ethvert annet scenario for Italias økonomi er fullstendig usannsynlig, sier Conte i en uttalelse, ifølge Reuters.

Frist til 13. november

EU-kommisjonen har allerede forkastet den italienske regjeringens budsjettforslag og krevd at et nytt utkast legges fram innen 13. november. Begrunnelsen er at regjeringen gjør for lite for å få ned den svulmende statsgjelden i Italia, som allerede ligger på mer enn det dobbelte av EUs øvre grense for land i eurosonen.

Finansminister Tria møtte denne uken sine motparter i de andre EU-landene, og sa ifølge Bloomberg at han ønsker en dialog med kommisjonen inn mot tidsfristen 13. november.

– Jeg håper vi vil komme ut av det med en felles løsning, men hvis du snakker om å dele opp ting på midten, så ser jeg ikke hvordan det er mulig. Vi må komme nærmere hverandre, men vi må respektere regelverket, sier EU-kommisær Pierre Moscovici til Bloomberg.

Italia ligger i bunnsjiktet i EU når det gjelder økonomisk vekst. Kommisjonen anslår at landet vil oppleve en vekst på 1,2 prosent i 2019 og 1,3 prosent i 2020.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Avis: EU vil godta underskudd på 1,95 prosent

  2. – Fra nå av blir ting tøft for Italia

  3. Salvini med tilbaketog: Budsjettet kan justeres

  4. Annonsørinnhold

  5. Italiensk avis: Europakommisjonen vil avvise det nye budsjettforslaget

  6. Italia trues med budsjettstraff