Hyttekommuner i akutt krise – hver femte ansatt har søkt om dagpenger

Norske hyttekommuner topper Nav-statistikken. I Hol, Hemsedal og Trysil har én av fem søkt om dagpenger under permittering.

FORLATT: Hytteforbudet fører til stengte hytter på Geilo i Hol kommune et par uker før påske.
Publisert:

Siden coronakrisen for alvor traff Norge har 502 personer i den lille kommunen Hol søkt Nav om dagpenger, etter å ha blitt permittert eller varslet om permittering.

– Vi må nok bare innse at en del av næringslivet som var der før 12. mars ikke er der når vi har kommet oss gjennom denne runden, sier ordfører Petter Rukke (Ap) 

Han viser til dagen da regjeringen innførte de strengeste tiltakene i fredstid, og stengte ned store deler av Norge.

JOBBER PÅ SPRENG: – Det som skjer nå er veldig trist, sier ordfører Petter Rukke i Hol kommune.

– Det har vært en helt uvirkelig periode. Folk har det tøft. De lurer på hva som skjer. Det sprer seg en frykt: Hva har vi å gå tilbake til når dette gir seg?

Det har gått to og en halv uke siden myndighetene ba folk om å holde seg hjemme, og 251.403 personer har søkt Nav om dagpenger etter å ha blitt permittert eller fått permitteringsvarsel.

502 av dem holder til i Hol. Dette utgjør 20 prosent av arbeidsstyrken i kommunen, og dermed topper Hol den dystre statistikken. Like etter følger Hemsedal og Trysil.

– Store deler av næringslivet vårt er direkte og indirekte basert på reiseliv, sier Rukke.

Støtter hytteforbudet

Onsdag opplyste regjeringen at alle coronatiltakene forlenges til over påske. Det inkluderer også hytteforbudet, hvor regjeringen forbyr hytteopphold utenfor hjemkommunen.

Ifølge Hol-ordfører Petter Rukke befant over 130.000 personer seg i Hallingdal i påsken i fjor. I år anslår han at tallet blir 20.000. Av disse er en rekke personer i karantene, permittert eller arbeidsledige.

– Det blir en påske med få mennesker ute, og når kundene ikke har jobb så slår også det ut i næringslivet, sier ordføreren.

Permitteringer: Sjekk din kommune her!

Debatten rundt forbudet har de siste ukene rast. Ordførerne i Hallingdal-kommunene er enige i at hyttefolket er «svært viktige» for næringslivet.

Til tross for dette er hytteforbudet høyst nødvendig, mener de.

– Jeg synes det er fryktelig trist, men jeg tror det er helt nødvendig. Våre helsetjenester er ikke dimensjonert for å håndtere et virusutbrudd samtidig som innbyggertallet mangedobles, sier Pål Rørby (Sp) i Hemsedal.

Han får støtte av ordfører-kollega Heidi Granli (Ap) i Gol.

– Vi skulle selvsagt ønske at vi ikke hadde et hytteforbud. Samtidig så vi tidlig at dette dessverre var helt nødvendig, sier hun.

Les også

Mange er få uker fra konkurs: – Verste situasjon siden krigen

ANDRE TIDER: Gol-ordfører Heidi Granli omgitt av innbyggere i 2016.

Venter tapte inntekter i årevis

Ordførerne sitter nå i daglige krisemøter – både for å håndtere virusspredningen og for å prøve å redde næringslivet. Også for kommunene er utfordringen stor:

– Inntektene til kommunen går kraftig ned. Vi er helt avhengig av tilførsel av offentlige midler for å opprettholde de tjenestene vi skal ha, og for å ha tjenester når vi en gang skal tilbake til den vanlige hverdagen, sier Rukke.

Han er tydelig på at kommunen må forberede seg på tapte inntekter i årene som kommer.

– 12. mars var en startdato på dette, men vi kommer ikke til å få noen konkret dato for når vi kommer helt ut av det.

Flere av kommunene E24 har snakket med etterspør kompensasjon for tapt skatteinngang.

Les også

Coronaviruset har gjort tusenvis arbeidsledige – i Flåm mistet bygda livsgrunnlaget over natten

Mener Nav-tallene er for lave

Også i Trysil viser Nav-tallene at hver femte ansatt har søkt dagpenger ved permittering. Men ordfører Erik Sletten (Sp) mener sannheten er mye verre:

– Våre egne undersøkelser mot bedriftene her, som også inkluderer de mange sesongarbeiderne våre, er permitteringsgraden på rundt 40 prosent, sier han til E24.

TRYSIL: Erik Sletten er ordfører i en av kommunene som er hardest rammet som følge av bortfall av turister.

Gatene er tomme, og det er mørkt i hotell- og hyttevinduene. Sletten har vokst opp i Trysil og levd gjennom både oljekrise og finanskrise, men ingenting kan måle seg med dagens situasjon.

Han beskriver situasjonen som «surrealistisk».

– Vi har nok vært for avhengige av en enkeltnæring, sier han med referanse til turistbransjen.

Les på E24+

Industrigründer: – Nå handler det om å overleve

Alpin- og hotellgiganten Skistar som driver skisentrene i Trysil og Hemsedal, og er blant kommunens største sysselsettere har måtte stenge ned og permittere hundrevis av ansatte, det samme har andre hoteller, restauranter og butikkjeder.

Rørby sier de har estimert et omsetningstap for næringslivet i kommunen på rundt 400 millioner kroner, og at ledigheten er på 28 prosent.

– Vi trenger noen ordentlige krisepakker, det holder ikke med lån som bare utsetter en sikker død, sier Rørby.

Publisert: