Trump og Abe enige om biltoll-avtale: Japanske bilaskjer stiger

Små reaksjoner på den amerikanske rentebeslutningen på Asia-børsene - men en fersk intensjonsavtale mellom Japan og USA løfter bilindustrien.

STIGER: Japanske bilaksjer har en god dag, etter at en ny avtale mellom Japan og USA ble offentliggjort. Her fra Toyoyas Tsutsumi-fabrikk, hvor Prius-hybrider monteres ferdig.
Publisert: Publisert:

I går kom den amerikanske sentralbanken med rentebeslutning.

Sentralbanksjef Jerome Powells uttalelser om at Federal Reserve ikke ser noen oppside i inflasjonsanslagene, tynget amerikanske aksjer mot slutten av handelsdagen onsdag, og har fortsatt å presse amerikanske futures.

Utslagene i Asia morgenen etter er derimot noe blandet.

Nikkei falt fra start, for så å holde seg på plussiden i timen mellom 03.20 og 04.20, men indeksen er nå tilbake på minussiden for dagen.

Det er spesielt underindeksene for olje og tekstil som kommer dårlig ut i Japan torsdag morgen.

Les også

Steile fronter i handelskrigen: Kina kaller USA for «handelsbøller»

Bil-opptur i Tokyo

Japanske bilprodusenter ser dog ut til å ha en god dag etter at det ble klart at USA og Japans innledende handelssamtaler virker å verne japanske biler mot mer toll.

I en felles uttalelse sier statsminister Shinzo Abe og president Donald Trump at intensjonen fremover er å øke handel de to landene imellom, på en måte som begge land kan dra nytte av.

ENIGE: Japans statsminister Shinzo Abe og USA-president Donald Trump.

Subaru er opp 3,35 prosent Toyota er opp 0,58 prosent, Mazda er opp 1,42 prosent, Mitsubishi er opp 1,01 prosent og Honda er opp 0,32 prosent.

Rammene i Abe og Trumps ferske avtale virker enn så lenge å verne japansk bilindustri mot ytterligere tollhopp, og for USA sin del vil landbruksprodukter og fisk ha enkel tilgang til det amerikanske markedet.

Les også

Handelskrigen trappes opp: – Intet kompromiss i sikte

- Gjensidig respekt

De to landene skriver at handelssamtalene vil bygge på gjensidig respekt, og at de ikke vil innføre tiltak som strider mot uttalelsen. I tillegg skal de «prøve å løse andre tollrelaterte utfordringer».

Slik er ståa på de store asiatiske indeksene like før klokken seks:

  • Nikkei i Tokyo er ned 0,13 prosent
  • Hang Seng i Hongkong er opp 0,35 prosent
  • Shanghai Composite er opp 0,11 prosent
  • STI i Singapore er opp 0,56 prosent
  • Kospi i Seoul er opp 0,59 prosent
  • ASX 200 i Sydney er ned 0,07 prosent
Les også

– Intet kompromiss i sikte

Les også

USA kan annonsere nye toller på Kina-varer i dag

Les også

– Det vil trolig ta mer tid

Publisert: