Boligprisene steg i mars: – Spenningen kommer etter påske

Økt boligtilbud, nytt gjeldsregister og høyere rente kan bremse boligmarkedet, men fortsatt er farten god. – Spenningen kommer nå etter påske, sier Nordea-topp.

VEKSTEN FORTSETTER: Boligprisene fortsatte oppover i mars med en oppgang på 0,7 prosent, eller 0,3 prosent justert for sesongsvingninger. Men ekspertene peker på høyere renter og økt tilbud av boliger som skjær i sjøen.
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Hanna Ghaderi
 • Eivind Bøe
Publisert:

Onsdag kom det ferske boligtall, og de viser at oppgangen fortsetter.

Boligprisene steg 0,7 prosent i mars, ifølge ferske tall fra Eiendom Norge. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,3 prosent, ifølge bransjeorganisasjonen.

– Vi opplever god fart i markedet. Pågangen for å få finansieringsbevis er stor, og vi ser at mange realiserer, sier leder for personmarkedet i Nordea Norge, John Sætre i en kommentar.

Sætre beskriver stemningen i boligmarkedet som nøktern.

– Det virker som at budrundene blir gjennomført uten den store dramatikken, som vil si at kundene får kjøpt til den prisen finansieringsbeviset tillater, sier han.

John Sætre, leder for personmarkedet i Nordea Norge

– Spenningen kommer nå etter påske. Vi forventer høy aktivitet nå når vårslippet kommer, det er historisk sett en periode med høy aktivitet, sier Sætre.

Tror prisveksten er over

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret tror boligmarkedet har lagt det beste bak seg for i år. Hun har tidligere sagt at hun venter nedgang i boligprisene i 2019.

– Nå tror vi prisveksten for i år er over, sier Macic.

Hun tror at boligprisene skal svakt nedover fra april, i og med at årets påske kommer denne måneden. I tillegg vil rentehevingene i en rekke banker etter hvert begynne å bite.

– Det vil bli mindre aktivitet, færre på visning og lavere interesse, sier Macic.

– Dette kombinert med renteøkningen som for bankene som har hevet renten trer i kraft i henholdsvis april og mai er det ikke så rart at man ikke ser effekten av renteøkningen denne måneden, sier hun.

Macic sier at den sesongjusterte veksten i mars var litt høyere enn ventet, men legger til at månedstallene hopper litt opp og ned.

– Dersom man ser på det over tid, ser vi at boligprisene har flatet ut ved sesongkorrigering og at boligprisutviklingen har vært flat en stund, sier hun.

Flere faktorer demper markedet

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret

Macic peker på flere faktorer som vil påvirke markedet:

 • Tilbudet er økende fordi det er ferdigstilt mange nye boliger
 • Et gjeldsregister trer i kraft 1. juli, og det vil gjøre at husholdningene med høyest lån ikke vil få boliglån
 • Økte renter

– Det er altså mye som skjer fra sommeren av. Gjeldsregisteret, rentehevingen og tilbudsøkningen. En tilleggsfaktor er at befolkningsveksten ikke ser ut til å øke, men falle, sier Macic til E24.

Boligprisene i Norge er nå 3,2 prosent høyere enn de var på samme tid i fjor.

– God stemning

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund tror ytterligere rentehevinger kan legge en demper på boligprisene senere, men så langt er stemningen på topp.

– Det er god stemning i boligmarkedet fordi folks relative kjøpekraft er høyere enn på lenge og utbudet av boliger er godt, sier Geving.

– Boligprisene er tilbake på omtrent samme nivå som for to år siden og synes å være stabilisert for en tid framover, samtidig som lønnsinntektene har økt og de økonomiske utsiktene for husholdningene er gode, legger Geving til.

De regionale forskjellene er store, med en årsvekst i prisene på 6,1 prosent i Asker og Bærum og bare 0,7 prosent i Trondheim.

– Prisdriverne er noe sterkere i Oslo som ofte preges av større volatilitet i markedet, og tross lavere innvandring er under et stabilt høyt befolkningspress. Omsetningstakten er nå raskere i Oslo en på lang tid, sier Geving.

Han sier det er knyttet spenning til hva som skjer i markedet dersom Norges Bank hever styringsrenten enda en gang før sommeren, etter å ha hevet fra 0,5 til 1 prosent det siste halvåret. Mange banker har i det siste kommet etter og hevet sine renter.

– I en periode med godt boligutbud kan renten komme til å bite noe sterkere på boligprisene enn den første rentehevingen, sier Geving.

Myk landing

Så langt ser Norges Banks renteheving i mars ikke ut til å ha dempet boligmarkedet noe særlig, ifølge DNB Eiendom.

Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)

– Det skyldes nok at dette var en av tidenes mest ventede renteøkninger, sier Terje Buraas i DNB Eiendom.

– Rentenivået er fortsatt lavt, og prognosene tilsier heller ikke at vi skal bevege oss mot høye rentenivåer fremover, sier Buraas.

Han påpeker at utviklingen i boligprisene har stabilisert seg, etter flere år med store svingninger. Både kjøpere og selgere har et realistisk forhold til prisnivået, mener han.

– Visningene er fremdeles godt besøkt, og prises boligene rett blir liggetiden som regel kort. Etterspørselen etter boliger er bra, og det er lite som tyder på at det skal endre seg med det første, sier Buraas, som tror på en moderat prisutvikling for 2019.

– Dette er godt nytt for alle som har vært bekymret for en boligboble. Etter vår oppfatning er dette oppskriften på hvordan man kan få til en myk landing i boligmarkedet etter en sterk vekst, sier Buraas.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bolig

Flere artikler

 1. – Ser litt dårligere ut for hele året

 2. – Færre kommer til å få boliglån

 3. – Tror fortsatt på prisnedgang i 2019

 4. Sjeføkonom: Effekten av rentehevingene vil vises i boligmarkedet først nå

 5. – Hadde aldri forventet den reaksjonen