LIBYA-SAKEN: Reiten trekker seg

Eivind Reiten trekker seg som styreleder i StatoilHydro

Åserud, Lise
 • Jo Andre Aakvik
 • Tor Øyvind Andersen
Publisert:,

- Av hensyn til StatoilHydro har jeg etter en nøye vurdering kommet til at det er riktig å trekke meg fra stillingen som styreleder i StatoilHydro, sier Reiten på en pressekonfereanse torsdag kveld.

- Da jeg fredag for første gang ble orientert om utbetalinger som kunne være i strid med etiske retninglinjer, var jeg umiddelbart opptatt av to ting: For det første skulle alle lyskastere på for å komme til bunns i saken. For det andre så jeg at situasjonen vanskeliggjorde min rolle i saken som styreleder i StatoilHydro. Jeg meldte meg derfor inhabil, sier konsernsjef Reiten.

Han forsetter som konsernsjef i Hydro.

På pressekonferansen kom det også frem at Reiten ikke tror Libya-saken er over med det første.

- Denne saken kan bli både vanskelig og langvarig, sier Reiten.

På kun en times varsel innkalte Hydro til pressekonferanse torsdag kveld. Den dramatiske nyheten selskapet hadde var altså at Reiten trekker seg som styreleder i StatoilHydro.

Landets desidert største selskap må dermed finne seg en ny styreleder. Inntil videre fungerer nestleder Marit Arnstad som styreleder.

I StatoilHydros administrasjon er man tause om styrelederens avgang.

- Vi tar det til etterretning. Reiten har meddelt til bedriftsforsamlingen at han trekker seg, og det er nå opp til bedriftsforsamlingen å finne en erstatter, sier kommunikasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro til E24.

Mer brukt enn antatt

Hydros interne gransking tyder på at Hydro har brukt den omstridte konsulenten i Libya er blitt brukt mer enn tidligere antatt.

- Undersøkelser så langt tyder på at Hydro kan ha hatt mer omfattende kontakt og mer aktiv bruk av det aktuelle konsulentselskapet enn det som tidligere har kommet frem. Undersøkelsene, som har til hensikt å belyse alle sider av forholdene rundt Hydros engasjement i petrolemsektoren i Libya, blir utført i nært samarbeid med StatoilHydro, samt norske og relevante internasjonale myndigheter, skriver Hydro i pressemeldingen.

Konsernsjef Eivind Reiten ba tirsdag advokat Jan Fougner ved Advokatfirmaet Wiersholm lede en undersøkelse av selskapets tidligere Libya-portefølje, som Hydro overtok fra Saga Petroleum i 1999 og som ble overført til StatoilHydro ved fusjonen 1. oktober 2007. Det amerikanske advokatfirmaet Shearman & Sterling LLP bistår i undersøkelsene.

Det ble mandag kjent - samme dag som Statoil og Hydro offisielt fusjonerte - at StatoilHydro har iverksatt gransking av flere kontrakter Hydros oljedivisjon arvet etter oppkjøpet av Saga Petroleum i 1999.

StatoilHydro-ledelsen vil granske disse kontraktene for å avdekke eller avkrefte at det har foregått korrupsjon.

Har du misset hovedinnholdet i Libya-saken. Les E24s oversikt.

StatoilHydro ble gjort oppmerksom på den mulige korrupsjonen av en tidligere Hydro-topp, som bare dager før fusjonen mellom Hydro og Statoil gjorde Statoil-ledelsen oppmerksom på den mulige bomben.

Les også: Han varslet om Libya-avtalen

Hva visste Reiten

Etter at Libya-granskingen ble kjent har det vært spekulert i om hvorvidt Eivind Reiten visste - eller burde visst - til de ubehagelige kontraktene. Og, om han i så fall burde informert Statoil om disse.

Les også:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Norsk Hydro
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Hydro hasteinnkaller til pressekonferanse

 2. Betalt innhold

  Arnstad trer inn, undersøkelser i gang

 3. - Reiten visste ingenting

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Korrupsjonsmistanke øker presset mot Reiten

 6. - Min avgang løser ingenting