Parat gjør seg klar for streik i Danmark

Parat har fredag ettermiddag sendt beskjed om plassfratredelse for sine 228 danske kabinansatte. De kan dermed tas ut i streik på kort varsel.

HÅPER PÅ PARALLELLSTREIK: Parat håper å kunne ta ut sine danske og norske medlemmer i streik samtidig. Plassfratredelse for de danske kabinansatte i Norwegian er nå levert.

  • Thomas Solberg
  • Andreas Wolden Fredriksen
  • Eric B. Utheim
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Det er likevel ikke mulig å fastslå hvilken dag en eventuell streik kan bryte ut i Danmark, opplyser Parat i en epost til E24.

Parat har tidligere sagt at de ønsker å ta ut danske og norske ansatte i streik samtidig. De norske kabinansatte er foreløpig ikke tatt ut i streik. Men dette kan skje snarlig.

- Det er utfordrende å være i mekling i Norge, og samtidig forholde seg til en dansk forligsmand som opererer med flytende tidsfrister – sier Hans-Erik Skjæggerud i YS forbundet Parat.

PARAT-LEDER: Hans-Erik Skjæggerud.

Parat

Forligsmand er det som tilsvarer Riksmekleren i Norge.

Norwegian og Parat er i konflikt, og en streik vil kunne ende med at 1.001 norske kabinansatte tas ut i streik.

I tillegg har det vært uttalt at man samtidig ønsker å ta ut 228 danske kabinansatte.

Disse 228 danskene er det nå formelt levert varsel om plassfratredelse for, til danske myndigheter.

I Norge må det meldes om plassfratredelse fire dager i forveien, for at en streik skal være lovlig. I Danmark er fristene flytende, opplyser Parat.

- Parat og Norwegian, bistått av NHO luftfart, var denne uken i mekling hos Riksmekleren i Norge. Under meklingen var det dialog vedrørende frister også med den danske forligsmanden, og det ble skriftlig lagt til grunn at fristene i Danmark begynte å løpe fra 29. april, skriver Parat i eposten.

Les også

- Dette vil være streikebryteri

Den danske forligsmanden har nå i en epost meddelt at denne fristen likevel ikke gjelder.

– Vi beklager den ekstra usikkerheten dette medfører, både for Norwegian, de ansatte og deres passasjerer, sier Skjæggerud, som også er tydelig på at dette er en situasjon Norwegian selv har satt seg i ved å kreve en egen mekling i Danmark.

Det er tidligere kjent at Parat vil gjøre det som er nødvendig for å kunne ta ut de kabinansatte i Norge og Danmark parallelt i en eventuell streik.

Skjæggerud bekrefter at Parat har krevd meklingen avsluttet og at plassfratredelsen nå er sendt for de danske kabinansatte for å fremtvinge en fast dato fra den danske forligsmanden, mens trusselen om streik på fire dagers varsel fortsatt henger over Norwegian i forhold til de kabinansatte i Norge.

- Det er vanskelig for oss å se at Norwegian er tjent med denne usikkerheten vedrørende et eventuelt streiketidspunkt, sier Parat-lederen, som også bekrefter at Norwegian kan bidra til å rydde opp i usikkerheten ved å trekke kravet om egen mekling i Danmark.

Forvirring

Kimen til all forvirringen rundt streiketidspunktet er ifølge Parat den mye omtalte omstruktureringen av selskapet.

Norwegians danske og norske kabinpersonale er nå ansatt i to separate selskaper - en løsning Parat tidligere har reagert kraftig på.

Les også

- Danske kabinansatte kan tidligst streike om to uker

I forhandlingene mener Parat at det er morselskapet som er den reelle arbeidsgiveren for alle deres medlemmer i de to landene, og at det derfor er naturlig med en felles tariffavtale.

BEKLAGER USIKKERHETEN: Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Jørgen Braastad

Nettopp det er at arbeidstakerorganisasjonens hovedkrav i forhandlingene. De ønsker én avtale med Norwegian (NAS) for de kabinansatte i konsernet med base i Norge og Danmark.

- Det er dette kravet som førte til brudd. Vi har krevd at tariffavtalestrukturen skal videreføres slik den har vært tidligere, og at det fortsatt skal være én avtale med Norwegian (NAS) for de kabinansatte i konsernet med base i Norge og Danmark, uttalte leder Hans-Erik Skjæggerud i Parat til E24 i forrige uke.

Lederen har også fortalt at de kommer til å fremme krav om tilbakeføring til ytelsespensjon, slik den var frem til selskapet endret den i desember 2012.

De ønsker også egen forhandlingsrett for de kabinansatte på tjenestepensjon.

Setter opp alternative fly

Dersom det ender med streik i konflikten mellom Norwegian og de kabinansatte, vil flyselskapet leie inn mannskap og fly for å spare passasjerer for å stå fast på bakken.

- Vi jobber med å sette opp et alternativt flyprogram. Vi ser blant annet på muligheten å leie inn fly og mannskap fra andre selskaper. Det viktigste for oss er å sørge for at passasjerene blir så lite skadelidende som mulig ved en eventuell streik, sa Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til E24 på torsdag.

Å leie inn erstatningslfy for å ta unna for en streik, er streikebryteri, har advokat Arvid Ødegård uttalt til E24 om Norwegians kunngjorte planer.

Beskjeden om erstatningsfly har Norwegian også gitt til kundene på egne hjemmesider.

De mener at de kan gjøre dette fullt lovlig.

- Dette er vi komfortable med, sier informasjonssjef Sandaker-Nielsen.

- Vårt hovedansvar er overfor passasjerene, som vi har en forpliktelse til å frakte fra A til B. Hvis partene ikke kommer til enighet er det viktig for oss at vi ser på alternative løsninger.

Avganger med flightnummerseriene beskrevet nedenfor vil etter planen gå som normalt, ifølge Norwegian: DY2400-2999, DY4000-4999, DY5100-5999, DY7000-7299.

Publisert:

Flere artikler

  1. Parat tar ut én kabinansatt i Norwegian i streik

  2. Norwegian og Parat må bli enige før midnatt på tirsdag

  3. Parat varsler fortsatt storstreik, men vet ikke når den kan starte

  4. Tidenes første Norwegian-streik kan starte onsdag

  5. - Forstår passasjerenes usikkerhet