FIKK JOBBEN: 26. mars ble Nicolai Tangen (på skjermen) annonsert som ny sjef for Oljefondet og Norges Bank Investment Management. I midten avtroppende oljefondsjef Yngve Slyngstad, til høyre sentralbanksjef Øystein Olsen.

Øystein Olsen bør muligens lese hele Offentlighetsloven på nytt

Norges Banks manglende respekt for lover og regler er oppsiktsvekkende. Sentralbanksjefens syltynne svar gir enda flere spørsmål – som snart må besvares for å redde tilliten til denne prosessen. 

Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Tangen-saken, om man kan kalle den det, er i grunn flere forskjellige saker. 

For noen er det et spørsmål om hvilke gaver og reiser man kan motta, eller hvilke konferanser skattebetalerne skal ta regningen for. Dette er strengt tatt uvedkommende for både påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen og Norges Bank. 

Men det påvirker selvsagt allmennhetens oppfatning.

FOR BANKEN OG Tangen selv er det likevel viktigere spørsmål: Kan vi kan ha tillit til rekrutteringen av Oljefondets nye sjef?

Prosessen kom skeivt ut allerede da hedgefondforvalter Nicolai Tangen ble ansatt, lenge før offentligheten kjente til fjorårets elitefest i USA. Tangens navn sto nemlig aldri på søkerlisten, noe som ifølge landets beste eksperter var et klart lovbrudd.

DE SISTE DAGENE har vi ikke bare fått vite at Nicolai Tangen i november, etter to års planlegging, brukte mange millioner på drømmeseminar for 150 mennesker.

Vi har fått vite av den ledige jobben som oljefondsjef selvsagt var tema rundt bordene på seminaret. 

Og vi har fått vite at Tangen spiste lunsj med en hodejeger i London allerede i desember. 

I januar sendte han en e-post til en av seminargjestene, avtroppende oljefondsjef Yngve Slyngstad, og spurte om «en liten tjeneste». Denne tjenesten skulle være å svare på spørsmål rundt jobben. E-posten ble aldri besvart, ifølge Slyngstad. 

NORGES BANK HAR videre opplyst at Nicolai Tangen var på flere intervjuer gjennom vinteren. Til tross for dette kom han aldri på den offentlige søkerlisten. 

Åpenhet er et sentralt prinsipp i forvaltningen, også rundt søkerlister, og særlig sentrale lederstillinger. 

Det handler blant annet om at allmennheten skal kunne kontrollere at det ikke tas utenforliggende eller usaklige hensyn ved slike prosesser. 

I FLERE RUNDER har sentralbanken forsøkt å svare på hvorfor Tangens kandidatur ble holdt hemmelig.

I en redegjørelse erkjenner banken at de kunne oppdatert søkerlisten noe tidligere. Det samme svaret ga sentralbanksjef Øystein Olsen under en åpenbart krevende opptreden på Debatten tirsdag kveld. 

Svarene er dårlige. De besvarer feil spørsmål. Og holder rett og slett ikke mål. 

OLSEN SA UNDER tirsdagens debatt at det er adgang til å komme inn i prosessen i etterkant, selv om man ikke står på den opprinnelige søkerlisten. 

Det er dessverre en utbredt praksis. Men det er ikke noe mer lovlig enn det er å kjøre i 90 km/t gjennom 70-sona av den grunn. 

Sivilombudsmannen må dessverre påpeke dette ved ujevne mellomrom, og har flere ganger understreket at reglene ikke bør omgås ved å bruke rekrutteringsbyråer og underhåndsmelding til søkere om at de ikke er aktuelle. 

NICOLAI TANGEN SPISTE lunsj med hodejegerbyrået i desember. En gang på nyåret skal han ha møtt dem igjen. Ansettelsesutvalget i Norges Bank møtte Tangen 12. februar og 3. mars. Søkerlisten som ble publisert 25. februar inneholdt likevel ikke navnet.

Han fikk åpenbart vente med å være kandidat til han visste at han fikk jobben, og ble kunngjort 26. mars. 

DET ER SELVSAGT ikke lov, og et eklatant brudd med Offentlighetsloven og lovgivers intensjon.

Sivilombudsmannen behandlet et lignende spørsmål for noen år siden, etter en klage på Universitetet i Bergen. Ombudet slår krystallklart fast at personer som er i reelle samtaler om stillingen, altså utover å avklare om de er interesserte, må være å anse som søkere.

Med andre ord skulle Tangen vært å anse som søker fra senest 12. februar. Han skulle like selvfølgelig stått på søkerlista. Eller trekke seg som kandidat. 

NORGES BANK SKAL fremme økonomisk stabilitet og forvalte store verdier på vegne av fellesskapet, heter det. Det stiller store krav til bankens ledere og utøvelse av lederskap for at de skal ha den nødvendige tillit. 

Et minimumskrav må være å følge gjeldende lover og regler. Særlig i rekrutteringsprosesser. Som når et fond på 10.000 milliarder kroner skal få ny leder.

SKAL VI HA tillit til banken, rekrutteringen og ikke minst påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen – må allmennheten snarest og klinisk opplyses på helt annet vis. Onsdagens møte i Norges Bank tyder på at representantskapet heller ikke er fornøyd. 

Og det holder ikke med runde beskrivelser. Vi vi må få en komplett tidslinje, innsyn i all dokumentasjon og ikke minst korrespondansen med og vedrørende Nicolai Tangen.

Inkludert hvordan hans navn faktisk ble spilt inn til eller fra Russell Reynolds. 

DET ER UVANLIG å dele slike opplysninger. Men dette er ingen vanlig sak. Eller alminnelig jobb. 

Den krever ekstremt høy tillit.

Og i lys av prosessen så langt, kreves ekstreme tiltak for å gjenopprette denne tilliten.


Les også

Representantskapet i Norges Bank vil ha flere svar etter Tangen-møte

Les også

Norges Bank styrte Tangen unna offentligheten i flere uker

Les på E24+

En kunstelsker tar over pengebingen

Publisert:
Gå til e24.no