Regjeringen åpner for arbeidsreiser i hele Norden fra 1. juni

Karantenereglene vil ikke lenger gjelde for jobbreisende. Men fortsatt fraråder UD reiser til alle land som ikke er strengt nødvendige.

ÅPNER OPP: Næringsminister Iselin Nybø fortalte torsdag at arbeidskraften igjen skal flyte normalt over grensene.

Ørn E. Borgen
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Det gjorde helse- og omsorgsminister Bent Høie klart på en pressekonferanse torsdag.

Dette innebærer blant annet at arbeidsreiser i Norden kan gjennomføres fra 1. juni, uten at man trenger å gå i karantene etterpå.

– Dette dreier seg om å ta arbeidshverdagen sakte, men kontrollert, tilbake. Ikke alle møter, forhandlinger og avtaler kan gjøres digitalt, sier næringsminister Iselin Nybø.

– Arbeidskraften flyter normalt over grensene, enten det er verftsarbeidere, servicepersonell eller andre. Dette er et steg i retning av en mer normal hverdag og er bra for norsk verdiskaping, fortsetter hun.

Regjeringen understreker at Utenriksdepartementets reiseråd fortsatt fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Dette innebærer at hver enkelt må ta vurderingen om reisen er strengt nødvendig.

Nybø fortalte også at en ny arbeidsgruppe skal finne løsninger for å få innbyggerne i Oslo og Bergen ut fra hjemmekontorene og tilbake på arbeidsplassene. Gruppen, som skal nedsettes av Helsedirektoratet, skal levere en rapport med mulige tiltak til departementet 5. juni.

NHO håper på mer

NHOs direktør for arbeidsliv, Nina Melsom, er fornøyd med dagens melding fra regjeringen.

– Mange av våre bedrifter har hatt problemer med at de må sitte i reisekarantene når de kommer til Norge. For eksempel har bedriftene behov for å vedlikeholde utstyr, men sliter med å få arbeidskraften inn i landet til å utføre det nødvendige vedlikeholdet, skriver Melsom i en e-post.

I NHOs siste undersøkelse svarte seks av ti bedrifter at de i noen eller stor grad opplever begrensninger på bevegelse av arbeidskraft.

– Det at man nå åpner for Norden er bra, men vi håper at regjeringen snart åpner for jobbreiser uten karantene også for andre europeiske land som har smittesituasjonen under kontroll, skriver Melsom.

Color Line får seile

Likevel åpner regjeringen nå for at Color Line kan begynne å seile sine skip med passasjerer til Kiel i Tyskland igjen.

– Passasjerene vil fortsatt ikke kunne gå i land, men dette er en gradvis og forsiktig start på en normalisering. Dette gjør at UDs reiseråd ikke er relevante for denne type reiser, sa Nybø under pressekonferansen.

Nybø la vekt på at dette fører til at flere ansatte kan komme tilbake i jobb og at det kan bidra til flere inntekter for reiselivsnæringen som har vært hard rammet av coronakrisen.

Fra 1. juni vil også fornøyelsesparker og serveringssteder som ikke serverer mat få anledning til å åpne igjen.

– Høysesongen for sommeropplevelser står for døren, for både små og store. Derfor gleder det meg at fornøyelsesparker, barer og nattklubber endelig kan åpne igjen, sier Nybø som også oppfordrer nordmenn til å benytte seg av tilbudene når de å

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Regjeringen
 3. Iselin Nybø
 4. NHO

Flere artikler

 1. Forvirring rundt jobbreiser i Norden: Slipper likevel ikke karantene på fritiden

 2. Forsikringsselskapene om avlyste ferieturer: Gå til reiseselskapene først

 3. Forsikringsselskaper: Ikke bestill ferieturen ennå!

 4. Annonsørinnhold

 5. Regjeringen endrer forskrift: Åpner for cruise langs kysten

 6. Nordmenn må belage seg på sommerferie i Norge