Reiselivsnæring i full krise vil åpne grensene

En fersk analyse viser at 30.000 arbeidsplasser kan gå tapt i reiselivet uten nye tiltak i sommer. Og det aller beste og billigste krisetiltaket er å åpne grensene mot Norden og Tyskland.

Utenlandske turister legger igjen milliarder av kroner i Norge. En åpning mot nærliggende land allerede fra 15. juni vil kunne redde stumpene for reiselivsnæringen. Her fra Karl Johansgate sommeren 2019.
Publisert:

En åpning av grensene til Norden, Tyskland og etter hvert Nederland vil kunne redde 45 prosent av utenlandsturismen til Norge denne sommeren. Det utgjør 14 milliarder kroner i omsetning i juni, juli og august.

Dette kommer fram i en helt fersk analyse gjort av Menon Economics og Universitetet i Sørøst-Norge på oppdrag fra Norsk Reiseliv, og finansiert av Forskningsrådet.

Billig «krisepakke»

- En åpning av grensene til Norden og nærliggende land som Tyskland, vil representere en større krisepakke enn alle andre for norsk reiselivsnæring – uten å koste myndighetene en krone, sier direktør Per-Arne Tuftin i foreningen Norsk Reiseliv. - En samlet norsk reiselivsnæring ber derfor næringsministeren og justisministeren om å åpne disse grensene i tråd med konklusjonen i rapporten.

Analysen sier klart fra om at norsk reiselivsbransje aldri har opplevd en liknende krise som i dag. Det rammer en bransje som allerede før koronakrisen opererte med svake marginer. 40 prosent av reiselivsbedriftene i Norge gikk med underskudd i 2018.

Nye reiseråd snart

I dag frarådes alle fritidsreiser til utlandet, og Norge er i praksis stengt for alle turister. Regjeringen har tidligere sagt at det skal komme nye reiseråd innen 15. juni.

– Vi håper inderlig at regjeringen åpner for Norden og Tyskland fra denne datoen dersom smittesituasjonen tilsier det, sier kommunikasjonsdirektør Helge Otto Mathisen i Color Line til Aftenbladet/E24.

Mathisen håper at nærliggende land med lav smitte blir likestilt.

– Nå åpner Tyskland for 31 europeiske land fra 15. juni, inkludert Norge, og vi håper derfor at Tyskland er inkludert.

Color Line størst

Color Line, som trafikkerer Kiel-Oslo, er naturlig nok opptatt av at ferjene igjen kan få seile til og fra Tyskland, og spesielt i høysesongen. Men trafikken til og fra Sverige og Danmark er enda viktigere. Rederiet har sju ferjer som går på utlandet.

– Vi tilfører 2,65 millioner gjestedøgn om sommeren, med over 10 milliarder kroner i omsetning for reiselivet og tilhørende virksomheter i samfunnet, sier Helge Otto Mathisen.

Publisert:
Gå til e24.no