Siste år med Stetson-budsjett

- Det er litt vemodig, innrømmer Sigbjørn Johnsen (Ap). I dag legger den lengstsittende finansministeren i moderne tid fram sitt siste statsbudsjett.

TAR HATTEN OG GÅR - bokstavelig talt. Avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) møtte pressen ved statsrådboligen på Gimle i Oslo tidlig mandag morgen, før fremleggelsen av hans siste statsbudsjett som finansminister.
Publisert: Publisert:

Kun Jonas Collett (1822-1836), Johan Herman Vogt (15 år i ulike perioder fra 1836) og Henrik Helliesen (13 år i ulike perioder fra 1863) har sittet lenger som finansminister.

Det var før parlamentarismen, og med ministerium istedenfor regjering. Rollen var nok ganske annerledes den gang, og i den form vi tenker på finansministeren i dag, har Johnsen sittet lengst.

- Det er litt vemodig, jeg må innrømme det, sier den avtroppende - og altså svært erfarne - finansministeren anno 2013.

- Ikke først og fremst at det er det tiende statsbudsjettet eller at det er det siste, men det betyr at det blir en ny hverdag for mange av oss og vi må gå over i nye jobber og nye posisjoner og skilles med folk vi har hatt et veldig godt forhold til og som vi på alle måter liker å være sammen med. Så det er klart at slik sett er det vemodig, sier Johnsen til TV 2, da pressen - tradisjonen tro - møtte ham på trappen hjemme på Gimle i Oslo i morgentimene i dag.

Med cowboyhatt på

TRADISJON: Dokumentveske og bredbremmet hatt hører med når Sigbjørn Johnsen skal legge fram statsbudsjett.

63-åringen, som i sin tid var Stortingets yngste da han møtte fast for statsminister Oddvar Nordli på Hedmark-benken i 1976, har altså til sammen ti år som øverste politiske leder i finansdepartementet.

Les også:Her er lekkasjene

Seks år under Gro Harlem Brundtland (1990-1996) og fire år under Jens Stoltenberg (2009-2013).

Da pressen møtte ham hjemme på Gimle ble det igjen spørsmål rundt to ting Johnsen har gjort til tradisjon når statsbudsjettet legges fram:

Hatt og diktlesning.

- Så dere har lagt merke til hatten, lo den avtroppende finansministeren når hodeplagget ble kommentert.

- Dette er en Stetson, det er et anerkjent og godt hattemerke. Det er en bra hatt og en høsthatt, for den er jo mørk i fargen. Jeg har en del hatter. Det er et praktisk plagg, som jeg kan anbefale. Særlig på høsten.

Hemmelig om dikt

Han ble også spurt om hvilket dikt han hadde tenkt å lese for Stortinget under finanstalen denne gangen, men holdt kortene tett til brystet.

- Det blir et godt dikt, var alt han ville røpe.

E24 DIREKTE:Følge fremleggelsen live og chat med våre journalister

Klokken 10 i formiddag får man vite både diktet og innholdet i statsbudsjettet.

En god del er allerede lekket.

Johnsen hadde følgende å si om sitt siste statsbudsjett:

- Et budsjettet som er tilpasset den økonomiske situasjonen i Norge. Det går bra i Norge, og det betyr at vi må være forsiktige med bruk av oljepenger. Men det er et godt budsjett som peker framover. Dette er et godt rødgrønt budsjett for arbeid, velferd og rettferdighet.

PS! Når Stoltenberg-regjeringen går av, går Johnsen tilbake til sin gamle rolle som fylkesmann på Hedmark.

Publisert: