«Galskap er å gjøre det samme om og om igjen og forvente et annet resultat»

Sjeføkonom bruker Albert Einstein-sitat for å beskrive EU-avtalen.

PESSIMIST: Elisabeth Holvik er pessimist på eurosamarbeidets vegne.

Bjørn Sigurdsøn
Publisert:

Sjeføkonom Elisabeth Holvik mener EU-toppmøtet i forrige uke resulterte i fine ord og gode intensjoner uten konkrete forslag som kan løse gjeldskrisen i eurosonen.

Les også: Historisk gjennombrudd i EU i natt

Hun velger derfor å starte sin markedsrapport med å sitere en muligens eksentrisk men langt fra ubegavet Albert Einstein:

«Galskap er å gjøre det samme om og om igjen og forvente et annet resultat.»

Men hun vegrer seg for å kalle det EU-toppmøtet kom frem til før helgen for «galskap».

- Nei, men resultatene fra toppmøtet viser hvor langt EU har kommet i handlingslammelse, sier Holvik til E24.

Hun mener at planene om et felles banktilsyn og muligheter for banker å låne penger direkte i EU's krisefond ikke er tilstrekkelig. Det må legges mer penger på bordet.

Les også: - Gjelden vil fortsatt være uhåndterlig

- Kjøpt seg tid

«Signalene fra møtet fredag viser at lederne i EU vet hva som kreves for å oppnå tillit til euroen, men det er lite som tyder på at de har vilje eller politisk dekning på hjemmebane til å gjennomføre det som kreves. Dermed har trolig EU kun kjøpt seg tid og unngått en akutt krise før sommerferien,» skriver hun

Og hun mener Europa ikke har så mye tid.

- Reformene som landene i sør er i gang med er positive. Men det vil ta veldig lang tid før de får effekt. Den tiden tror jeg ikke landene har, sier Holvik.

Hun mener landene i eurosonen står overfor et vanskelig valg.

- Enten må det bli en full integrasjon hvor skattepenger går fra de rike landene til å dekke underskudd i de svake landene. Eller så må de angripe du underliggende problemene og få slettet gjeld og løsrive de svake landene fra valutakurssamarbeidet, sier Holvik.

Les også: - Vi har nok ikke sett det siste krisemøtet

- Skattebetalere vil ikke

Og hun har liten tro på at skattebetalerne i de rike landene vil gå med på at mye av deres skattepenger skal bli sendt til eurosonens svake land. Derfor ser hun ingen fremtid for eurosamarbeidet i dagens form.

Les også: Merkel reiser hjem med mulig regning på 1.000 mrd

- Det jeg håper er at de nå sitter og arbeider med en plan B i det stille som de kan få gjennomføre over natten, sier hun.

Og den planen må inneholde elementer som innebærer at noen taper penger.

«Ingenting er løst før noen har tapt penger, banker har gått konkurs, gjeld er nedskrevet og det er lagt et grunnlag for å starte på ny frisk. Markedskreftene må trolig i større grad få rå – heller enn at en på ny forsøker å legge lokk på dem og skyve problemene foran seg,» skriver Holvik.

- Ingen økonomisk vekst

Og så lenge EU skyver problemene foran seg, vil det heller ikke bli noen økonomisk vekst.

«Vi ser for oss en lengre periode med svak vekst, stigende arbeidsledighet og økende politiske spenninger som vil ende med krise og en splittelse av euroen,» skriver Holvik.

Derfor spår hun at den europeiske sentralbanken kutter sin styringsrente med 0,25 prosentpoeng på sitt rentemøte senere i uken.

Les også: Elisabeth Holvik: Fest setebeltet - euroen ryker