Historisk gjennombrudd i EU i natt
Merkel ga til slutt etter. EU-toppene forhandlet frem til klokken 04.30 i natt.
Lederne for euro-landene ble natt til fredag enige om at bankene skal kunne få låne penger direkte fra EUs to krisefond. Dermed kan kriserammede banker låne milliarder av euro uten at statsgjelden øker.
Videre ble EUs statsjefer enige om å etablere et enhetlig tilsyn for å holde styring med bankene i eurosonen.
- Nytt tysk tap
- I prinsippet er dette et steg i retning av deling av gjeldsbyrden, ved at andre land tar sin del av risikoen på enkeltbanker, skriver sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank i en e-post til E24, med tittelen: Nytt tysk tap.
Tyskland tapte som kjent 2-1 for Italia i gårsdagens semifinale i EM.
- Dette gjør at den statlige gjeldsbyrden ikke øker for de land med banker i trøbbel, sier Jullum.
Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra tror nattens avtale vil bedre situasjonen for Spania og Italia på kort sikt.
- Vi bør se en raskt og kraftig bedring i renten på spanske statspapirer, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra til E24.
- Men kriselandene i sør vil fortsatt slite med renter og gjeld de strengt tatt ikke kan betale, sier Andreassen.
Sjeføkonomen tror EU nå har kjøpt seg noen måneder, før uroen vil blusse opp igjen i høst.
Merkel ga etter
Frankrikes president Francois Hollande ledet et opprør mot Tysklands foreslåtte harde medisin for å få bukt med gjeldskrisen. Hollande ville ha øyeblikkelig hjelp til land i vanskeligheter.
Han truet med å trekke tilbake fransk støtte til et tysk-inspirert vedtak om begrensning av budsjettunderskudd i medlemsstater.
Les også: - Tyskland har ikke råd til å berge Europa
Samtidig truet Italia og Spania med å blokkerte et foreslått vedtak om en vekstpakke på 120 milliarder euro i EU, og forlangte i stedet umiddelbare tiltak for å tvinge ned deres stadig økende lånekostnader.
Til slutt var det den tyske forbundskansleren Angela Merkel som ga etter og gikk med på tiltakene som EU-lederne skal hjelpe mot gjeldskrisen.
Gjeld får lik prioritet
Kravet om at redningslån fra EU-stater til land i krise skal få prioritet over all annen gjeld forsvinner, slik at lån fra EU-fondet nå har prioritet på lik linje med lån fra private investorer og markedet generelt.
I Hellas fikk redningslånene prioritet foran eksisterende lån som investorer hadde gitt, noe som var til stor disfavør for de eksisterende kreditorene.
Dette kan vise seg å være svært viktig for å få ned risikopåslaget investorer i for eksempel spansk statsgjeld forlanger, og dermed redusere rentene Spania må betale på gjelden sin.
- En av de viktigste tingene som har kommet ut av dette møtet er nyheten om at stater som låner ut penger, i alle fall for Spania sin del, har gitt opp kravet om at deres lån skal ha prioritet over all annen gjeld, sier Andrew Sullivan, strateg hos Piper Jaffray, til Marketwatch.
- Dette betyr at deres utlån kun har prioritet på linje med utlån fra andre kreditorer. Tidligere har kreditorene måtte stille seg i kø for å få pengene sine tilbake, og stater som lånte ut til andre stater hadde fått pengene sine før alle andre, forklarer Sullivan.
Dermed tror Sullivan at det blir lettere å få kreditorer til å låne ut penger fremover.
Monti fornøyd
- Prosessen var hard men resultatet var bra, sa Italias statsminister Mario Monti til CNBC fredag morgen.
Monti understreket at det ikke er aktuelt for Italia å be om krisehjelp «på det nåværende tudspunkt».
- Vi åpner for muligheten for at land som oppfører seg bra skal kunne bruke EUs instrumenter for finansiell stabilitet for å berolige markedene og sørge for ny stabilitet rundt statsgjelden til våre medlemsland, sa presidenten i EUs ministerråd Herman Van Rompuy ifølge CNBC.
(Saken fortsetter under bildet)
Van Rompuy, sa ifølge CNBC at målet var å etablere en tilsynsmekanisme som involverer EUs sentralbank innen utgangen av dette året og å bryte den onde spiralen mellom banker og regjeringene.
Merkel forlot møtet uten å snakke om detaljene i avtalen.
- Det var beslutninger om fremtidige tiltak innenfor rammeverket for våre metoder som vi har gjennom Europas to redningsfond. Jeg tror vi vil lykkes til slutt, sa Merkel ifølge Bloomberg.
LES OGSÅ: