Flyangrep nær presidentpalass i Jemens hovedstad

Jagerfly har angrepet mål like ved presidentpalasset i Jemens Houthi-kontrollerte hovedstad Sana, opplyser øyenvitner.

ANGREP: Tilhengere av Houthi-militsen demonstrerer mot de saudiarabiske flyangrepene i Jemens hovedstad Sana.

Khaled Abdullah
  • NTB
Publisert: Publisert:

I alt er 39 personer drept siden angrepene mot Houthi-militsen startet natt til torsdag, opplyste et militskontrollert departement fredag morgen.

Innbyggere sier at flere baser som tilhører republikanergarden, er truffet i luftangrep. Garden er lojal mot landets tidligere president Ali Abdullah Saleh, som samarbeider med Houthi-militsen.

Angrepene gjennomføres av en koalisjon av arabiske land ledet av Saudi-Arabia. Målet med angrepene er å hindre at Houthi-militsen, som anklages å stå i ledtog med Iran, overtar makten i hele Jemen.

– Drept på marked

Minst 15 personer skal ha blitt drept eller såret da et marked i Kataf al Bokaa, nord i provinsen Saada, ble truffet. Det er også meldt om angrep i den oljerike Maarib-regionen, og mot Houthi-bevegelsens kjerneområder nord i landet.

Militæroperasjonen ble innledet natt til torsdag. Den ledes av Saudi-Arabia, men både Egypt, De forente arabiske emirater, Qatar, Bahrain, Kuwait, Jordan, Marokko og Sudan bidrar med støtte.

(saken fortsetter under bildet)

ALLIERTE: Jemens president Abd-Rabbu Mansour Hadi møter sine allierte i Saudi-Arabia.

Handout

Hadi i Saudi-Arabia

Jemens internasjonalt anerkjente president, Abd-Rabbu Mansour Hadi, befinner seg nå i Saudi-Arabia. De siste ukene har han oppholdt seg i Aden sør i Jemen som følge av at Houthi-militsen tok makten i hovedstaden. I helgen skal han etter alt å dømme delta på Den arabiske ligas toppmøte i Egypt.

Houthi-bevegelsen har stor støtte nord i landet, men da militsen for få dager siden innledet en større offensiv mot de mer sunnidominerte områdene sør i landet og truet med å innta Aden, grep Saudi-Arabia inn.

Houthi-leder Abdel-Malek al-Houthi har kalt Saudi-Arabia en dårlig nabo og «Satans horn», og i en TV-sendt tale har han bedt alle jemenitter konfrontere «den kriminelle, urettferdige og urettmessige aggresjonen».

Splittet land

Etter at angrepene startet, har det vært store demonstrasjoner til støtte for de ulike partene i krigen – i nord til støtte for Houthi-bevegelsen, i sør for president Hadi.

Selv sier Houthi-bevegelsens ledere at de ønsker å bekjempe korrupsjon og al-Qaida, som i lang tid har operert sør i landet.

Ifølge eksperter har Saudi-Arabia angrepet Houthi-militsen for å sikre sine egne interesser. Det sunnimuslimske kongedømmet frykter at et Houthi-kontrollert Jemen vil øke Irans innflytelse i regionen.

Les også

Norske skip går veldig nær Jemen

Les også

DNO følger utviklingen i Jemen løpende

Les også

President Hadi har forlatt Jemen

Publisert:

Flere artikler

  1. President Hadi har forlatt Jemen

  2. Opprørsstyrkene nærmer seg Jemens president

  3. Saudi-Arabia angriper mål i Jemen

  4. Houthi-militsen presset ut av Aden sentrum

  5. Norske skip går veldig nær Jemen