IMF gleder seg over Hellas' betalingsløfte

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis har forsikret Det internasjonale pengefondet (IMF) om at gjelden skal betales innen fristen torsdag, opplyser IMF-sjef Christine Lagarde.

I WASHINGTON: Hellas finansminister Yanis Varoufakis ble omringet av journalister etter å ha avsluttet «uformelle diskusjoner» med IMF-sjef Christine Lagarde i Washington søndag kveld.

Mike Theiler
  • NTB
Publisert: Publisert:

Sist uke sa Hellas' innenriksminister at landet kan komme til å måtte prioritere utbetaling av lønninger og pensjoner framfor å betale inn 450 millioner euro til pengefondet.

Men Hellas' visefinansminister lovet sist fredag at Aten aktet å overholde fristen. Etter et møte med finansminister Yanis Varoufakis i Washington søndag kveld bekrefter IMF-sjef Christine Lagarde at grekerne har forpliktet seg til å betale regningen i tide.

Les også

Hellas lover IMF-innbetaling om en knapp uke

De to snakket om det greske reformprogrammet, og ifølge en uttalelse fra Lagardes kontor, ble de enige om at alle har interesse av et effektivt samarbeid.

Reformer

Varoufakis omtaler de såkalte uformelle diskusjonene om Lagarde som produktive. Den greske økonomien har holdt seg flytende på store kriselån fra EU og IMF siden 2010, men Hellas har ikke fått kriselån siden august i fjor. Kreditorene krever nemlig at Hellas leverer en liste over reformer som innfrir kravene om en stram finanspolitikk før landet får utbetalt resten av kriselånet, det vil si 7,2 milliarder euro.

Les også

Buffett: Ikke så ille om Hellas går ut av euroen

Frykten er at Hellas skal gå tom for penger før grekerne er kommet med en reformliste som de andre landene vil godta.

Regjeringen i Aten maktet ikke å imponere den såkalte troikaen med sine opprinnelige reformforslag. En ny, mer detaljert reformliste ble sendt til kreditorenes institusjoner sist onsdag.

Møte onsdag

Grekerne håper nå at eurosonens visefinansministere får behandlet forslagene under møtet som starter i Brussel onsdag, men det er lite trolig at en avtale kan bankes gjennom allerede da. Eurosonens finansministre neste planlagte møte er først 24. april.

Varoufakis sier til journalister i Washington at Hellas akter å innfri alle landets forpliktelser til kreditorene. Samtidig skal Hellas gjennom grundige reformer, mens forhandlingene med kreditorene IMF, EU-kommisjonen og Den europeiske sentralbanken (ESB), skal bli mer effektive, lover finansministeren.

Les også

Hellas vil beholde forhatt skatt

Les også

Flere investorer tror på oppgang i Hellas

Les også

- Hellas splittes fortsatt mellom eget folk og Europa

Publisert:

Flere artikler

  1. Hellas lover IMF-innbetaling om en knapp uke

  2. – Hellas innfrir nytt avdrag

  3. Nye advarsler til Hellas: – Jeg skal være helt ærlig. Det var en kritisk diskusjon

  4. Annonsørinnhold

  5. Hellas' finansminister presses fra alle kanter

  6. IMF-sjefen åpner for gresk euroexit