FRIHANDEL SATT PÅ VENT: - Kan ta to år å lege forholdet

Forhandlingene om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina er utsatt på ubestemt tid. - Det kan ta to år å lege forholdet til Kina, sier professor Halvor Eifring.

DEN GANG DA: I september, før fredspristildelingen ble kunngjort, var en kinesisk delegasjon i Oslo for å forhandle om en frihandelsavtale mellom Kina og Norge. Neste forhandlingsrunde er nå utsatt på ubestemt tid.
  • Magnus A. Koren
Publisert:

Når årets Nobelprisseremoni i Oslo går av stabelen fredag, skjer det uten hovedpersonen Liu Xiaobo. Kina har vært krystallklare i sin kritikk av Nobelkommiteen, og lar verken dissidenten eller hans kone være tilstede under seremonien.

- Vi vil ikke la oss presse av klovner, sa Jiang Yu, talskvinne for kinesisk UD, i den hittil siste av uttalelsene om saken på en pressekonferanse i Beijing mandag.

Utsatt på ubestemt tid

Etter at årets pristildeling ble offentliggjort har Kina i flere omganger protestert. Flere viktige møter har blitt utsatt, ikke minst forhandlinger om en historisk frihandelsavtale mellom Norge og Kina.

Norsk UD sier Norge og Kina er i "kontinuerlig dialog på arbeidsnivå", men opplyser at det er uvisst når forhandligene vil gjenopptas:

- Vi har fremsendt våre nyeste posisjoner som er under vurdering i Beijing. Prosessen fram mot en frihandelsavtale har vært utfordrende på flere områder det siste året, og man fant derfor å måtte forskyve forrige runde fra juni til september, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen til E24.

Les også: Giske: - Kina-avtale er det viktigste

- Neste forhandlingsrunde var satt opp tentativt i desember-januar, men det ser nå ut til at man kan få nok en forskyvning fordi man har krevende forhandlingsposisjoner på begge sider. Det er foreløpig ikke fastlagt ny dato for niende runde av forhandlingene, utdyper han.

FØLG E24 PÅ FACEBOOK

Professor og Kina-ekspert Halvor Eifring ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo mener utsettelsen har sammenheng med fredsprisen.

- Sett utenfra er det absolutt rimelig å sette dette i sammenheng med den generelt dårlige stemningen mellom Kina og Norge. Dette er en dårlig periode å skulle forhandle i, sier Eifring til E24.

Han påpeker at det kjølige forholdet heller ikke er ønskelig for de interessene i Kina som ønsker en avtale, men sier samtidig at avtalen man forhandler om nok er viktigere for Norge enn for Kina.

To år

Eifring tror det kan ta hele to år før Norges forhold til Kina er tilbake i gjenge.

- Først tenkte jeg at dette ville gå fort over, men så endret inntrykket seg. En viktig grunn til dette er at president Hu Jintao har vist personlig engasjement og skuffelse over tildelingen, og han kommer trolig til å sitte i to år til før han gir seg, sier Eifring.

- For det andre viser en studie jeg har blitt oppmerksom på at det under nåværende president gjerne tar to år å gjenopprette gode relasjoner mellom Kina og land som har opptrådd fornærmende. Det kan godt være at dette er en bevisst måte å reagere på, legger han til.

"Business as usual"

Eifring understreker likevel at Kina ikke nødvendigvis er så monolittisk som man kan få inntrykk av, og at det kan komme framgang raskere enn ventet.

- Det finnes eksempler på at man har fått til ting i vanskelige perioder også, for eksempel ved å prøve ut nye kanaler for kontakt, sier han.

Samtidig som det diplomatiske forholdet mellom Kina og Norge har kjølnet, har aktører som Eksportutvalget for fisk (EFF), Nærings- og handelsdepartementet og Innovasjon Norge i høst meldt at forholdet til kinesiske samarbeidspartenere innen næringslivet er preget av "business as usual".

- Så langt har ikke vi registrert at saken har fått konsekvenser for våre medlemmers forhold i Kina, sier informasjonsdirektør Rune Nøstvik i Næringslivets Hovedorganisasjon til E24.

Til sammen 19 land som normalt sett kunne forventes å stille med representanter, har varslet at de vil utebli fra fredsprisseremonien fredag.

Kinas ambassade i Oslo har ikke svart på E24s henvendelser i anledningen denne saken.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Norske frihandelssamtaler med Kina: – Det går fremover

  2. Kina-eksport kan gå ned

  3. Frihandelsavtale med Kina tidligst klar til neste år

  4. Business as usual

  5. Norge vil ha frihandelsavtale med Hviterussland