DEN SKJULTE MATMAKTEN: Krever granskning av fusjonspolitikere

- De tar ikke hensyn til norske matkunder, tordner Forbrukerrådet.

KRITISK TIL MATGIGANTER: - Vi må nok se på muligheten for å dele opp selskaper og reversere fusjoner, sier Audun Skeidsvoll, forbrukerpolitisk direktør i Forbrukerrådet.
Publisert:

Forbrukerrådet reagerer kraftig på VGs avsløring om at konkurransedirektør Knut Eggum Johansen har blitt overkjørt av politikerne syv ganger.

Les også: Konkurransetilsynet overkjørt syv ganger

Nå krever forbrukerpolitisk direktør Audun Skeidsvoll at søkelyset rettes mot de fusjonsglade politikerne.

- Jeg mener Matkjedeutvalget burde granske politikernes rolle og deres begrunnelser for å avvise argumentene fra fagtilsynene, sier Skeidsvoll til E24.

Matkjedeutvalget ledes av tidligere KrF-politiker Einar Steensnæs, og har som oppgave å "kartlegge styrkeforholdene, vurdere utviklingen og foreslå tiltak som ivaretar forbrukernes interesser med tanke på pris, vareutvalg, kvalitet og tilgjengelighet."

VG presenterte torsdag en oversikt som viser hvor mange saker Konkurransetilsynet har lagt ned forbud mot foreslåtte fusjoner og oppkjøp i matmarkedet, men hvor ulike regjeringer har overprøvd vedtaket og sagt ja.

- Dette er de syv dødssynder i norsk konkurransepolitikk, anklager Skeidsvoll.

Kjøper ikke fusjonsargumenter

Direktøren mener hensynet til norske forbrukere har gått politikerne hus forbi når de har bestemt seg for å tillate dannelsen av norske matvaregiganter.

- De har glemt ballets dronning, nemlig oss forbrukere.

Selv har han ikke kjøpt selskapenes argumenter for diverse fusjoner.

- For to år siden snakket jeg med Nortura-sjefen, som fortalte om hvordan selskapet skulle ekspandere til utlandet. Jeg har ihvertfall ikke sett noen Nortura-pølser når jeg har vært i Danmark og Sverige, bemerker Skeidsvoll.

Vil vurdere selskapsslakt

En granskning av politikernes bakgrunn for å tillate fusjoner kan være med på å begrense videre forverring av konkurransen i matvarebransjen, tror forbrukerdirektøren.

- Er det nok til å sørge for økt konkurranse, da?

- Nei, vi må nok se på muligheten for å dele opp selskaper og reversere fusjoner, svarer Skeidsvoll.

Han mener også det kan være en god idé å senke tollmurer, slik at flere utenlandske produsenter kan konkurrere i Norge.

Les mer om E24 og VGs gransking av matvarebransjen:

Flere nyheter hos E24

Publisert: