IMF-sjefen krever avklaring i Italia

Det haster med å få en avklaring på den politiske situasjonen i Italia, sier IMF-leder Christine Lagarde. Usikkerheten skaper farlig uro i markedene, mener hun.

KREVER AVKLARING: IMF-sjefen Christine Lagarde krevde politisk avklaring fra Italia og Hellas under en pressekonferanse i Beijing torsdag morgen.

PETER PARKS
Publisert:

Uklarheten etter at statsminister Silvio Berlusconi har varslet sin avgang, styrker frykten for splittelse i eurosonen, fremholdt Lagarde på en pressekonferanse i Beijing torsdag. Eurolandene har ikke råd til å hjelpe italienerne ut av krisen, mente sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF).

- Det vi nå trenger, er først og fremst en politisk avklaring, framholdt IMF-sjefen. Hun påpekte at det ennå ikke er på det rene hvem som skal overta den politiske ledelsen i Italia, der Berlusconi onsdag varslet at han trekker seg fra aktiv politikk.

Hjelp

Lagarde understreket at IMF er klar til å gi kriserammede land som Italia og Hellas mer hjelp til å komme seg gjennom krisen. – Vi er forberedt på å spille den rollen pengefondets medlemsland forventer, sa hun.

Men hun påpekte også at de økonomiske problemene har globalt omfang. For å løse dem må de store industrilandene i vest få til et bedre samarbeid med de såkalte nye vekstøkonomiene, det vil si nasjoner som Brasil, India og Kina, ifølge Lagarde.

- Kina er temmelig bekymret over gjeldskrisen i Europa, tilføyde hun. Lagarde har drøftet situasjonen med Kinas sentralbanksjef Zhou Xiaochuan og skulle senere torsdag møte statsminister Wen Jiabao.

Offensiv

EU-kommisjonens leder José Manuel Barroso krever en mer offensiv europeisk kamp mot krisen. Barroso mener alle EU-land bør innføre den felles valutaen euro, som ledd i kampen for et fullstendig sammenbrudd i valutasamarbeidet.

- Å være med i eurosamarbeidet eller å arbeide for å komme med bør være selve definisjonen på et EU-land, framholdt Barroso i Berlin onsdag kveld.

- Utfordringen ligger i å utdype samarbeidet uten å skade de som ennå ikke er med, fortsatte han.

Ifølge Barroso må eurolandene se framover, i stedet for å forsøke å finne tilbake til en tidligere tilstand med ro rundt valutaen. Hvis den politiske viljen er til stede, kan EU bli verdensøkonomiens viktigste kraft, framholdt kommisjonens leder.