VIL IKKE FJERNE 1000-LAPPEN: Kriminelt forsvar for 1000-lappen

– Norges Bank vil ikke miste sin andel av den svarte økonomien.

  • Gunn Kari Hegvik
Publisert:,

Norges Bank går i et nær «kriminelt» forsvar for den norske 1000-lappen og mener Norge vil miste sin andel i den svarte økonomien dersom 1000-lappen fjernes.

I et høringsnotat fra Norges Bank til Finansdepartementet strekker nasjonalbanken seg langt i sin argumentasjon for å få beholde landets mest verdifulle seddel, 1000-lappen.

HÅKON HAUGLI: Svart, men viktig?

Økokrim, Finansforbundet og Finanstilsynet har allerede foreslått å fjerne seddelen. Årsaken er at institusjonene tror seddelen brukes usedvanlig mye av kriminelle som betaling i svarte oppgjør, narkotikaomsetning og valutasmugling.

Sjokkert

Men å fjerne seddelen har sin nedside, mener Norges Bank, som faktisk rett ut advarer mot at Norge vil miste sin andel i den svarte økonomien, dersom Norge tar seddelen ut av omløp.
Håkon Haugli, stortingsrepresentant for Ap, sier han er sjokkert over Norges Banks argument.
– Dette argumentet er til å gni se i øynene av. Norges Bank sier rett ut at Norge ikke kan avskaffe 1000-lappen fordi vi da vil tape vår andel av den svarte økonomien, sier Haugli til VG.

I en kommentar på nettstedet E24 i dag, viser han til en undersøkelse Norges Bank selv gjorde i 2001, som viste at så mye som syv av ti tusenlapper som er i omløp, brukes i skatteunndragelse og kriminell aktivitet.

I sitt høringssvar til Finansdepartementet skriver Norges Bank: «Alternativt vil kriminelle kunne nytte høyvalører fra andre land, som for eksempel Euro. Euro er lett tilgjengelig, og økt bruk av Euro til verdioppbevaring eller ved kriminell aktivitet på bekostning av norske kroner vil representere en formuesoverføring fra Norge til europeiske land. Den kostnaden kan i tilfelle bli betydelig dersom tusenkrone-valøren tas ut av vår seddelrekke.»

– Er det slik at hvis skurkene går over til euro, så vil Norge ha et rentetap vi ikke kan leve med? Det er ikke til å tro at Norges Bank faktisk argumenterer slik, sier Haugli.

Medansvarlig

Også finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) har gått ut og sagt at behovet for sedler av høy valør nå er mindre, etter at en ny regel trådte kraft ved årsskiftet:
Dersom du som kunde betaler en næringsdrivende mer enn 10 000 kroner i kontant, og personen ikke betaler skatt eller avgifter, så kan du bli holdt medansvarlig som kjøper.
Finansforbundet slaktet i januar Norges Banks argument, og mener tap av Norges andel i den kriminelle økonomien, aldri kan være et forsvar for å beholde 1000-lappen.

Forsvar for trafficing

Nå har også Finansdepartementet bedt Norges Bank svare på kritikken fra Finansforbundet.
– Dersom dette er uttrykk for en prinsipiell holdning fra Norges Bank sin side, så er det også et prinsipielt forsvar for skatteparadiser, trafficking og narkotikakriminalitet. Det argumentet tar seg ikke godt ut, for Norges Bank sin del, sier Haugli.

Kommunikasjonsdirektør i Norges Bank, Siv Meisingseth, skriver i en e-post til VG at hverken Økokrim eller Finanstilsynet kan påvise klare sammenhenger mellom kriminalitet og bruk av 1000-lappen.

– Vi ser ikke at vi legger til rette for kriminelle transaksjoner ved å beholde tusenlappen. Hvis vi skal tenke i de banene, så måtte vi eventuelt trekke tilbake både 500 lappen og tusenlappen, de har begge høye valører, skriver Meisingseth.

Flere artikler

  1. Grønt lys for ny økonomisk hjelp til Hellas

  2. Skuffende jobbtall

  3. Økt nedtapping av kraftmagasinene

  4. Annonsørinnhold

  5. Pengefondet: – Irsk økonomi i bedring

  6. – Olje er viktigere enn SV