Russland stanser import av norske produkter

Russlands importforbud vil gjelde frukt, grønnsaker, kjøtt, fisk og melkeprodukter fra Norge, USA, EU, Australia og Canada.

SANKSJONERER: Russlands Vladimir Putin vil ta igjen på landene som har sanksjonert mot Russland. Dette kan koste norsk fiskerinæring dyrt.

SANKSJONERER: Russlands Vladimir Putin vil ta igjen på landene som har sanksjonert mot Russland. Dette kan koste norsk fiskerinæring dyrt.

Alexei Nikolsky
Publisert:,

Det opplyser Russlands statsminister Dmitri Medvedev.

Forbudet kommer som svar på landenes sanksjoner mot Russland på grunn av situasjonen i Ukraina. Forrige uke trappet EU opp sine sanksjoner. Blant annet stanset EU eksport av rør og utstyr til russiske oljeselskaper og all eksport av våpen på unionens våpenliste.

Fram til denne siste sanksjonsrunden, har EUs sanksjoner mot Russland kun rettet seg mot selskaper og enkeltpersoner som har vært involvert i Ukraina-konflikten.

Foreløpig er det ikke klart hvilke produkter som vil bli stanset, men en komplett liste vil foreligge i løpet av dagen, melder russiske myndigheter.

Står for 80 prosent

Torsdag formiddag stuper fiskeaksjene på Oslo Børs etter at det ble klart at selskapenes eksport til Russland kan bli stoppet i løpet av dagen.

Russland er det største og viktigste eksportmarkedet for norsk sjømat. Det er i hovedsak sild og makrell, men også laks og torsk, som eksporteres fra Norge til Russland, ifølge Nærings- og fiskeridepartementet.

Ifølge Norsk-russisk handelskammer (NRCC) står sjømat og laks for 80 prosent av Norges handel med Russland. De siste 20 prosentene er fordelt på andre varer. Mye innen energi- og teknologi.

Les også

Krisen med Russland: Fiskeaksjer fanget i det storpolitiske garnet

Like etter klokken 10.30 er Grieg Seafood ned 5,2 prosent, Marine Harvest er ned 7,15 prosent, Cermaq er ned 6,4 prosent, mens Lerøy Seafood Group er ned 4,15 prosent.

Annonsørinnhold

Senioranalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets sier dette om den kraftige nedgangen torsdag:

- Det var som ventet med en såpass dramatisk nyhet som kom i går, sier han til E24, og viser til at Russland onsdag annonserte importrestriksjoner på en rekke landbruksvarer som mottiltak mot Vestens sanksjoner.

Ifølge Norges sjømatråd ble det eksport fiskeprodukter for 6,6 milliarder kroner i 2013. Det var opp fra 6,0 milliarder i 2012.

I årets syv første måneder var eksporten på 3,3 milliarder kroner.

100 tonn ost

I løpet av de siste årene er smørosten Snøfrisk blitt en av russernes favoritter. I 2012 var Russland den største importøren av osten, som produserers av Tine i Ørsta på Sunnmøre, skriver Dagbladet.

Ifølge avisen importerte Russland 100 tonn Snøfrisk i 2012, og siden da har mengden vært økende, opplyser meierisjef for Tine i Ørsta, Bente Reklev.

NRCC opplyser om at Norge også eksporterer kjøtt, frukt og grønnsaker til Russland, men at dette er i svært små mengder.

Flyforbud

I tillegg til sanksjonene mot diverse matvarer truer Russlands statsminister Dmitrij Medvedev med å stenge det russiske luftrommet for trafikk for enkelte selskaper.

Dette kan ramme blant annet SAS som har tre ruter som delvis går gjennom russisk og sibirsk luftrom. Alle rutene går fra København til henholdsvis Shanghai, Beijing og Tokyo, skriver TV2.

Pressekontakt Tormod Sandstø sa til TV2 i går at selskapet ikke har fått noen informasjon utover dette.

– VI har ikke planlagt noe tiltak hvis dette skjer, så inntil videre kan vi bare følge med på utviklingen, sier Sandstø.

Kan være ulovlig

Professor i jus ved Norges fiskerihøgskole ved Universitet i Tromsø, Peter Ørebech, sier til NRK at de russiske motsanksjonene kanskje kan være ulovlige.

– Dette er en sak som kan høre til under Verdens handelsorganisasjon. Russland er blitt medlem og Norge har vært det lenge. Grunnvilkårene for handel mellom land er at alle skal behandles likt. I tillegg er det regler om forbud mot etablering av importforbud. Man kan tollregulere importen, men ikke forby noen varer. Noen unntak finnes det, som for eksempel med betalingsproblemer og hvis matvaren er farlig for menneskers liv og helse, sier Ørebech

Les også:

Krisen med Russland: Fiskeaksjer fanget i det storpolitiske garnetRussland stanser import av norske produkterRussland varsler oljeavtale med Iran- Ukraina vil forbli i fokus i resten av 2014

Annonsørinnhold