Færøyene trosser sanksjonene mot Russland

Mens Danmark og resten av EU merker følgene av de russiske sanksjonene, øyner Færøyene en mulighet for å ta en bit av markedet.

TIL RUSSLAND: Færøyenes statsminister Kaj Leo Johannessen (til venstre) er mot boikotten av Moskva. Her sammen med finske Matti Vanhanen og svenske Fredrik Reinfeld.
Publisert: Publisert:

Den færøyske regjeringssjefen Kaj Leo Holm Johannesen var nylig på besøk i Moskva for å drøfte økt eksport til Russland. Under besøket kritiserte han EUs sanksjoner og fikk til gjengjeld russiske løfter om økt eksport, skriver Berlingske.

Det framgår av et russisk referat fra møtet med viseministeren for fiskerier, Ilja Sjestakov, at leveranser av fisk og lakseyngel fra Færøyene skal mildne virkningene av det russiske importforbudet mot EU-landene og Norge.

Den danske utenriksministeren Martin Lidegaard advarer Færøyene mot å utnytte situasjonen som er forårsaket av Russlands aggressive politikk i Ukraina.

«Det er mitt inntrykk at Færøyene er fullt oppmerksom på EUs forventninger om at tredje land ikke utnytter situasjonen på grunn av den russiske boikott av EU. Vi har alle et ansvar for å sikre at det ikke profitteres på andres tap av markeder, og jeg har tillit til at Færøyene finner den rette balanse», sier han i en epost til Berlingske.

Kaj Leo Holm Johannesen avviser imidlertid at han dolker Vesten og NATO i ryggen, slik det færøyske folketingsmedlem Sjúrdur Skaale påstår.

– Det er bare vrøvl. Selvsagt er vi en del av Vesten og NATO. Dette dreier seg om praktisk handel. Ja, jeg sa til russerne at jeg ikke synes boikott er måten å løse problemer på. Men vi er selvfølgelig bekymret for situasjonen i Ukraina, sier han.

Selv om Danmark er medlem av EU, har Færøyene selvstyre og har valgt å stå utenfor den europeiske unionen.

Les også:

Laksegigant om russisk importstopp: Det her hadde ordnet seg fint uten hjelp fra noen i regjeringen- Håper vi kan skipe sild til Russland via IslandLakseselskapet som kan tjene på de russiske sanksjoneneCermaq om russisk importstans: - Dette er like mye en markedsmulighet som en trussel

Publisert: