Tsipras kjøper amerikansk eksperthjelp før skjebnemøte

Hellas statsminister Alexis Tsipras henter inn ekspertrådgivning fra det amerikanske finanshuset Lazard for å ruste seg til forhandlinger med troikaen.

STORT PRESS: Statsminister Alexis Tsipras har lovet det greske folk å reforhandle gjeldsvilkårene med troikaen, samt forsøke å lette gjeldsbyrden.
Publisert: Publisert:

Hellas statsminister Tsipras har skarp nok tunge til å få markedet til å skjelve av frykt.

Sammen med den greske regjeringen jobber han på spreng med å forberede seg til gjeldsforhandlinger med EU-troikaen, bestående av Den europeiske sentralbanken, Det internasjonale pengefondet og EU-kommisjonen.

Det amerikanske finanshuset Lazard er hyret inn for å rådgi den greske regjeringen, som møter kalde skuldre blant kreditorene, ifølge Financial Times.

Både den tyske forbundslederen Angela Merkel og lederen for EU-kommisjonen Jean-Cleude Juncker har avvist blankt at det er aktuelt å kutte deler av den greske statsgjelden.

Les også

– Ingen kutt i Hellas' gjeld

Mildere tone fra Tsipras

Tsipras harde retorikk mot EU-troikaen har mildnet noe, etter det venstreorienterte partiet Syriza, sammen med Uavhengige grekere, vant flertallet i det greske parlamentet forrige uke.

– Jeg er overbevist om at vi snart klarer å inngå en gjensidig gunstig avtale, både for Hellas og Europa i helhet, skrev han lørdag i en e-post til Bloomberg.

Han understreket at hverken Hellas eller troikaen søker konflikt.

– Vår tilnærming innebærer på ingen måte at vi ikke vil innfri låneforpliktelsene overfor den europeiske sentralbanken eller det internasjonale pengefondet, skrev Tsipras videre.

Les også

Athen-børsen har falt 12,7 prosent siden valget

Mangler historisk sidestykke

Det er troikaen som er den største kreditoren for Hellas massive statsgjeld, som teller 240 milliarder euro. Om lag 80 milliarder euro er hentet fra private långivere.

Statsgjelden tilsvarer 170 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP).

I løpet av 2015 vil gjelden stige til 340 milliarder euro, ifølge Die Welt.

Tsipras har tatt til orde for en halvering av gjeldsbyrden, eller å få slettet 170 milliarder euro. Det er 88 prosent av Hellas BNP.

Den ferske statsministeren ber ikke om mindre enn historiens største sletting av gjeld, både i faktisk beløp og i forhold til BNP.

Les også

Knuter på den greske tråden senker euroen

Mer enn Tyskland fikk

Under den vellykkede valgkampen trakk Tsipras paralleller til Tysklands gjeldsslette etter 2. verdenskrig, kjent som London-avtalen av 1953.

«Det som ble gjort for Tyskland i 1953, bør gjøres for Hellas i 2015,» lød slagordet til Tspiras.

Målt mot BNP er gjeldsslettet Tsipras ber om imidlertid av et helt annet kaliber enn det Tyskland fikk for over 62 år siden.

Mens Tyskland den gang fikk slettet gjeld tilsvarende 24,5 prosent av BNP, ber Hellas om et gjeldslette over tre ganger så stort, ifølge den tyske avisen, som har utarbeidet en oversikt over historiens største gjeldssaneringer i forhold til BNP i det aktuelle året gjelden ble slettet.

Les også

Følger greske gjeldsforhandlinger med argusblikk

Les også

Gresk statsminister: - Vi ønsker ikke en katastrofal konfrontasjon

Les også

– Hjertet mitt knuses hver gang jeg reiser til Hellas

Publisert:
Gå til e24.no