Slik blir budsjettkampen

KrF og Venstre understreker at de ikke er bundet av avtalen fra i fjor, og tror «folkets dom» vil presse Høyre og Frp til å gi seg.

FÅR DET TØFT: Regjeringsforhandlingene i Nydalen i fjor høst endte med en avtale om budsjettsamarbeid. Men denne gangen er Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) svært kritiske til budsjettforslaget fra Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp).

Cornelius Poppe
  • Nilas Johnsen (VG)
Publisert:

Da fjorårets rødgrønne budsjett skulle endres av den nye regjeringen, var det en kortvarig og ganske enkel prosess, med regjeringssonderingene i Nydalen mellom de fire borgerlige partiene friskt i minne.

Også da de borgerlige representantene i finanskomiteen skulle ble enige om revidert budsjett i våres unngikk man harde kamper.

Denne gangen varsler KrF og Venstre at de vil krige for sine hjertesaker, og at det blå-blå budsjettforslaget gjør dem mindre lystne på å gå i regjering med Høyre og Frp.

I går publiserte VG en krisemåling for Høyre, og den voldsomme kritikken mot det blå-blå budsjettet gir sentrumspartiene stor selvtillit på vei inn i forhandlingene, som starter på tirsdag.

– Folket har gitt oss støtte. Regjeringen må innse at deres budsjettforslag ikke er tatt imot med applaus, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Les også: – Økonomene slakter skattekuttene

La fram harde krav

KrF la fredag ut sitt alternative budsjett, spekket en liste med knallharde krav, der det blant annet nullet ut alle lettelsene i formuesskatt, og i stedet økte skatter og avgifter med en milliard. I alt stokket KrF om på 18–19 milliarder kroner.

– Det er den sosiale profilen på dette budsjettet som plager oss mest. Kombinasjonen kutt i barnetilleggene for trygdede og skatteletter for de aller rikeste er smertefull for KrF, og galt for landet, sier Hareide.

Må Erna stille et kabinettsspørsmål for å få gjennomslag for å kutte i formuesskatten?

– Våre ultimatum kommer i forhandlingene. Vi er ikke bundet av avtalen fra Nydalen, og ingen kan tvinge oss til å komme til enighet. Kombinasjonen av reduksjonen i formuesskatt og trygdekutt er vanskelig for oss, men vi håper jo på enighet, fordi KrF ønsker innflytelse.

Venstres finanspolitiske talsmann, Terje Breivik, er også klar i kritikken mot den «sosiale profilen».

– Da snakker vi både om skattelettelser og om at det blir gitt lite til den fattigdomspakken vi var enige om i fjor. Så langt har vi fire partier klart å bli enige ganske enkelt, men nå blir det en skikkelig test av samarbeidsavtalen, sier Breivik til VG.

Les også

Solbergs uføre-eksempel gjaldt bare fire nordmenn

Venstre, som legger fram sitt alternative budsjett på mandag, ønsker riktignok også å endre formuesskatten, men på en annen måte enn KrF.

Etter det VG kjenner til er Venstres hovedgrep å heve bunnfradraget, slik at skatteletten kommer de med formuer på under 2,2 millioner kroner til gode.

Venstre-forslag nærmere Frp

Regjeringen forslo å kutte satsen fra 1 til 0.75, men Frp ønsker helst nettopp å øke bunnfradraget. Det forklarte partinestor Carl I. Hagen nylig, da han ga Høyre skylden for at de rike får mest i skattekutt.

Men parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, sier partiet hans må forholde seg til regjeringens avtalte budsjett, uansett om Venstre kommer med en tilnærming.

– Vi går inn i forhandlingene med regjeringens forslag, et kompromiss mellom Høyre og oss, som utgangspunkt. De alternative budsjettene til KrF og Venstre blir deres utgangspunkt. Så får vi se hvor vi lander, sier Nesvik, som sier han er forberedt på «tøffe forhandlinger».

Les også

Venstre og KrF med ny løsning for skattekutt

– Jeg har merket meg kraftig ordbruk og relativt hard skyts i forkant, men det er ikke nødvendigvis det samme som de sier i forhandlingene. Det minner meg litt om da Frp sto utenfor og skulle forhandle om budsjettene med Bondevik-regjeringen. I en sånn situasjon er det viktig å vinne litt i media i forkant, sier Nesvik.

Høyre: Venstre og KrF uenige

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland sier sentrumskameratene ikke kan ta for gitt at Høyre blir enklere å ha med å gjøre, grunnet kritikken mot budsjettet.

– Vår forhandlingsvilje vil de få merke ved forhandlingsbordet. De har brukt en skarp tone, men det er legitimt å gå litt hardt ut for å posisjonere seg i forkant. Det er heller ikke sikkert at kravene i forhandlinger er de samme som i de alternative budsjettforslagene, sier Helleland.

Han vedgår at formuesskatten vil bli et hovedtema:

– Det er klart at formuesskatten vil bli et viktig punkt. Der registrerer jeg at Venstre og KrF har ulike inngangspunkt.

Tidsfrist for å bli enige

Selve forhandlingene skal gjennomføres av de finanspolitiske talsmennene Hans Olav Syversen (KrF), Terje Breivik (V), Svein Flåtten (H) og Gjermund Hagesæter (Frp), som får med seg ytterligere en representant og fire rådgivere. Disse tolv har i utgangspunktet en uke på seg for å bli enige, og rapporterer tilbake til sine parlamentariske ledere.

– Det er viktig å holde tidsfristen, for ellers forsinkes hele arbeidet med budsjettet. Men vi bryter ikke forhandlingene dersom klokken passerer midnatt, sier Nesvik.

Les også:

KrF ber regjeringen droppe kutt i formuesskattenNekter å gi én krone i skattelette til de rikesteTror regjeringen må redusere kuttet i formuesskatten

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. KrF ber regjeringen droppe kutt i formuesskatten

  2. Dette er høyreblokken enige om

  3. Venstre og KrF skal ta stilling til budsjettomriss

  4. Annonsørinnhold

  5. Venstre frir til Frp med lavere bilavgift

  6. Venstre med sosial satsing i alternativt budsjett