Nasjonalforsamlingen i Hellas oppløst

  Den greske nasjonalforsamlingen ble onsdag oppløst i forkant av nyvalget som skal holdes 25. januar.

ATEN: Den siste av 300 greske folkevalgte forlater hovedsalen i nasjonalforsamlingen i Aten etter at det siste forsøket på å velge president, mislyktes mandag. Nå er forsamlingen oppløst i forkant av nyvalget 25. januar.
Publisert: Publisert:

Statsminister Antonis Samaras kunngjorde valgdatoen mandag. Oppløsningen av forsamlingen er sammen med nyvalg en konsekvens av at de folkevalgte ikke klarte å samle seg om en ny president i tredje og siste avstemningsrunde mandag.

Den nye nasjonalforsamlingen skal tre sammen igjen 5. februar, opplyser parlamentet i en uttalelse onsdag.

Ifølge gresk lov måtte nasjonalforsamlingen oppløses i løpet av ti dager.

Kun én kandidat stilte til presidentembetet, tidligere EU-kommissær Stavros Dimas. Han trengte 180 stemmer i nasjonalforsamlingen for å bli valgt, men fikk bare 168.

Nederlaget blir ansett som et stort tilbakeslag for statsminister Samaras, så vel som for landene i eurosonen som reddet Hellas fra konkurs i 2010.

Venstreradikale SYRIZA topper meningsmålingene, og partiet har lovet å gjøre slutt på påtvungne økonomiske reformer dersom det går seirende ut av nyvalget.

Les også:

Fra eurofest til bakrusHer kan man betale restskatten sin i 100 avdragIMF kutter støtte til HellasDette er mannen markedet frykterSjeføkonom: Ny krise kan sende Hellas ut av euroen

Publisert: