Amerikanske bedrifter ansatte litt færre nye folk

Privat sektor i USA bremset nyansettelsene noe i juli, men statistikken viser fortsatt en jevn bedring i verdens største økonomi.

FORTSATT OVER 200.000: Selv om jobbveksten i privat sektor var noe svakere i juli enn måneden før, er veksttakten fortsatt høy. Bildet er fra en jobbmesse på Kaplan University i Lincoln, Nebraska i april.
Publisert:

Det ble skapt 218.000 nye jobber i privat sektor i USA i juli.

Det viser de ferske ADP-tallene for amerikansk økonomi som ble sluppet onsdag ettermiddag norsk tid.

I juni måned viste ADP-rapporten en jobbvekst i privat sektor på 281.000, et tall som ikke ble revidert denne gang. I forkant var det ventet at ADP-tallene ville vise en jobbvekst på 235.000 i juli måned, ifølge konsensustall fra Bloomberg.

ADP-rapporten utarbeides av selskapet med samme navn og Moody's Analytics. ADP behandler lønnslipper og utfører HR-tjenester for rundt 400.000 amerikanske selskap. Basert på data for deres egne kunder, utarbeider de beregninger for utviklingen i jobbmarkedet i USA i privat sektor.

ADP-rapporten slippes onsdagen før de offisielle sysselsettingstallene fra amerikanske myndigheter offentliggjøres fredag, og gir en viktig indikasjon på hva man kan vente av myndighetenes tall.

Les også

Kraftig veksthopp i USA

I en kommentar til tallene, skriver konsernsjef Carlos Rodriguez i ADP:

- Selv med en nedgang fra juni så markerer juli-tallene den fjerde måneden på rad med en sysselsettingsvekst over 200.000.

Sjeføkonom Mark Zandi i Moody's Analytics mener også den underliggende trenden er god:

- Sysselsettingsveksten i juli var mykere enn i juni men viser en fortsatt jevn forbedring i jobbmarkedet. Med den nåværende farten i sysselsettingsveksten kommer arbeidsledigheten til å falle raskt, skriver han i rapporten og legger til:

- Hvis dagens trend fortsetter vil økonomien komme tilbake til full sysselsetting innen utgangen av 2016.

Mens arbeidsledigheten i juli altså blir offentliggjort av myndighetene fredag, så viste juni-rapporten at ledigheten i USA falt til 6,1 prosent.

Både vareproduksjonen, byggenæringen og industrien ansatte færre i juli enn i juni måned, viser rapporten. Det var små og mellomstore bedrifter som stod for det meste av ansettelsene.

Store bedrifter (mer enn 500 ansatte) hyret inn 41.000 flere, under halvparten av den største bidragsyteren, som var små bedrifter (mindre enn 50 ansatte).

Les også:

Boligprisveksten i USA bremser kraftig oppEU straffer Russland med strengere sanksjonerAmerikanerne øker bestilling av varige konsumvarer

Publisert: