Forbereder tøffe forhandlinger

  En ny, mer kritisk holdning til EØS-avtalen blir ett av kravene fra SV og Sp om de rødgrønne vinner valget neste år.

TRAPPER OPP: Sosialistisk Venstre og Senterpartiet vil være tøffere mot Arbeiderpartiet i EØS-spørsmålet, hvis de danner regjering i 2013.
Publisert: Publisert:

Om de rødgrønne greier å berge flertallet ved stortingsvalget 9. september neste år, er det ikke gitt at de tre partiene fortsetter å styre landet sammen.

Først blir det nye forhandlinger mellom SV-leder Audun Lysbakken, Ap-leder Jens Stoltenberg og Sp-leder Liv Signe Navarsete. SV og Sp vil kreve en mer forpliktende og offensiv regjeringserklæring for å være med videre i fire nye år, skriver Aftenposten.

SV og Sp er misfornøyd med dagens formulering om EU og EØS, og mener EØS-debatten har fått en ny dynamikk som følge av at flere LO-forbund har tatt til orde for å få arbeidslivsspørsmål ut av EØS-avtalen. Dette er helt umulig å gå med på for Ap.

Flere av avisens kilder er usikre på om de greier å snekre sammen en ny regjeringsplattform som alle de rødgrønne partiene vil stille seg bak.

Hvis de tre partiene ikke blir enige i nye forhandlinger, er alternativet mest sannsynlig at Arbeiderpartiet danner en mindretallsregjering, der Jens Stoltenberg er statsminister. Det er lite trolig at enten SV eller Sp vil regjere sammen med Ap alene, ifølge Aftenposten.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no