Skogen Lund om årstalen: - Jeg sa bare yes!

NHO-sjef Kristin Skogen Lund var svært fornøyd med talen til sentralbanksjefen, og mener han gikk lenger i sine advarsler enn hun hadde ventet.

GIR OLSEN SKRYT: Næringsminister Trond Giske (Ap) (fra venstre), NHO-sjef Kristin Skogen Lund, og Frps finanspolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen var alle fornøyd med sentralbanksjefens tale torsdag.

Ole Martin Skaug, E24
  • Ole Martin Skaug (foto)
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

- Han var kanskje enda tøffere på sårbarhetssporet enn jeg hadde ventet, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund til E24.

Hun gir sentralbanksjef Øystein Olsen skryt for sin tale torsdag kveld.

- Det var strålende at han var så tydelig på at et lønnsomt næringsliv er det beste forsvar mot oljesårbarheten, legger hun til.

Ett av hovedtemaene til sentralbanksjefen torsdag var bekymringen over sårbarheten Norge utsetter seg for når vi stadig blir mer avhengig av hvor bra det går i oljesektoren.

Øystein Olsen uttrykte bekymring over både økonomiens omstillingsevne og at vi må ha flere ben å stå på hvis luften plutselig går ut av oljeballongen.

NHO-sjefen følte hun fikk mye støtte for sine bekymringer over den delen av næringslivet som ikke er med på oljefesten. Den sliter stadig mer med en høy kronekurs, manglende investeringer og et økende kostnadsnivå.

Skogen Lund var ikke alene i å gi sentralbanksjefen skryt for talen torsdag. Både næringsministeren, finansministeren, økonomiprofessor Kalle Moene og Frps finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen var fornøyde.

Økonomiprofessor Kalle Moene ved UiO ga talen terningskast fem.

Ole Martin Skaug, E24

- Jeg synes det er viktig å ta opp sårbarheten. Det er fort at media overdriver dette, men det synes jeg ikke Øystein Olsen gjorde, sier økonomiprofessor Kalle Moene ved Universitetet i Oslo til E24.

Han synes likevel det er viktigere å sette pris på «de åpenbare gevinstene» ved oljen vår.

- Er du også bekymret for det høye investeringstempoet i oljebransjen?

- Jeg har ikke legning for å bekymre meg, men jeg ser at investeringstempoet i oljesektoren er et problem, sier økonomiprofessor Kalle Moene.

- Vi er ikke vaksinert

Næringsminister Trond Giske mener Øystein Olsen tok opp mye av det som kom frem i perspektivmeldingen som statsministeren og finansministeren la frem i forrige uke.

- Der sa vi jo at vi er ikke vaksinert mot det som skjer i Europa, sier Giske til E24.

DNB-sjef Rune Bjerke og hotellkonge Petter Stordalen

Næringsministeren peker på at flere av våre handelspartnere som nå er i krise tar grep for å øke produktiviteten.

- Da må vi være forberedt på at konkurransen kan bli tøffere, sier han.

Kristin Skogen Lund mener vi allerede ser tegn på hvor avhengige vi er av råvarepriser og lave importpriser her i landet.

- Vi har manglet gode nok investeringsprosjekter både i privat sektor på fastlandet og i offentlig sektor. Øystein Olsen viste til at mye av den veksten vi har hatt har kommet av økte priser og ikke økt aktivitet, noe som styrker sårbarhetssituasjonen, sier NHO-sjefen.

Næringsministeren mener det er essensielt at Norge fortsetter å satse på utdanning, forskning og samferdsel, samt at bedrifter hjelpes med for eksempel såkornsfond. Han mener likevel bildet som Olsen og NHO tegner over norsk produktivitet ikke er så dystert.

- Produktivitetsveksten har tatt seg opp siden finanskrisen. Vi skal ikke være lei oss for at det går bra i olje og gass. Det er enormt positivt at mye av denne bransjen eksporterer både teknologi og løsninger utover selve oljen, sier Giske.

MEDIETOPPER: TV2-sjef Alf Hildrum og avtroppende kringkastingssjef i NRK Hans-Tore Bjerkaas

Ole Martin Skaug, E24

- Men er ikke den eksporten også sårbar for et mulig fall i oljeprisen?

- Jo, men mange av feltene i Angola og Brasil for eksempel er mindre prissensitive enn norsk sokkel, sier Giske.

- Så tydelige pleier vi ikke å være

NHO-sjefen mener konklusjonen av Øystein Olsens advarsler er at vi må ha et moderat lønnsoppgjør til våren.

Hun og NHO møtte onsdag regjeringen til et såkalt kontaktmøte hvor lønnsoppgjøret var tema.

- Jeg sa at vi må ha et lavere oppgjør enn i fjor. Så tydelige pleier vi ikke å være, sier Skogen Lund.

- Olsen virker litt for dressert

Ketil Solvik-Olsen, Frps finanspolitiske talsmann, mener sentralbanksjefen tok opp viktige problemstillinger, men synes ikke han gikk langt nok.

Derfor nådde ikke Olsen helt opp til terningkast seks fra Frp.

- Han setter en del ord på de utfordringen vi har. Grunnen til at han ikke får en sekser er at jeg synes han feiger ut med tanke på den debatten han startet i fjor om handlingsregelen og oljepengebruken. Han virker litt for dressert når han ikke rørte temaet, sier Solvik-Olsen til E24.

Han mener talen er et tegn på at bildet regjeringen tegner av norsk økonomi ikke er så rosenrødt allikevel. Det er særlig veksten i det offentliges forbruk gjennom oljepenger som bekymrer han.

- I perspektivmeldingen sier regjeringen at andelen uføre ikke øker. Det stemmer, men vi har en enorm befolkningsvekst som består av folk som kommer utenfra, sier Solvik-Olsen som mener man ser bort i fra at stadig flere nordmenn faller utenfor arbeidslivet.

FORVALTER PENGENE: Yngve Slyngstad leder NBIM, forvalterne av oljefondet.

Ole Martin Skaug, E24

- Oljepengebruken under Stoltenberg i statsbudsjettet er opp med over 60 milliarder årlig. Samtidig har investeringene i oljesektoren øke med 120 milliarder til 208 milliarder i år. Det er et eller annet som knirker her, sier han.

Solvik-Olsen sier han nå vil følge opp spørsmålene rundt handlingsregelen og oljepengebruken i Stortinget. Han mener at sentralbanksjefens tale gir Frp mer ammunisjon for sitt forslag om at staten må skille forbruk og investeringer i oljepengebruken.

- Det vil tvinge Norge til å ha en lavere forbruksvekst, men åpner for større investeringer. Med denne politikken vil man imøtekomme mye av probleme som skisseres.

- Men det blir vel ikke lett å få gehør hos folk flest for å dempe forbruksveksten i det offentlige?

- Dette vil ikke nødvendigvis være veldig lett med tanke på folks forventninger til økte velferdstilbud.

Han mener likevel de er mer ærlige enn Høyre som han mener får det til å fremstå som de kan få til alt innen den eksisterende handlingsregelen.

Les også

Ett Olsen-avsnitt ga ras for kronekursenOlsen: Vi vet at sjokket kommerNå samles finanseliten- Det blir ikke hurratider90 år med alvorsord om makt og penger

Publisert:

Flere artikler

  1. - Olsen bør gi bengi at han blir avvist

  2. Nå samles finanseliten

  3. Frp vil ha stortingsmeldingom handlingsregelen

  4. Skogen Lund: Olsen kangjerne snakke om oljepengene

  5. Slik vil Frp endre norsk økonomi:Vil endre handlingsregelen for å kutte i statens forbruk